Το σήμα αντίδρασης δόθηκε από τους δείκτες της Wall Street το βράδυ της Πέμπτης, όπου και οι τρεις «επέστρεψαν» από πολύ μεγάλες απώλειες αρχικά, ενώ τη Παρασκευή οι αγοραστές πήραν τα ηνία στις ευρωπαϊκές αγορές, που έκλεισαν με άνοδο περί το 3,50%, ενώ νέα ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι τρεις δείκτες της Wall Street.
- Δυναμικό come back από τις αγορές την Παρασκευή
- Περίοδος «άγριων» διακυμάνσεων στις αγορές, σκηνικό που θα συνεχιστεί
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται πως γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς και με λιγότερες απώλειες σε σχέση με ότι ανέμεναν αναλυτές και στρατιωτικοί παρατηρητές, τουλάχιστον προς το παρόν. Παράλληλα, φαίνεται πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δε θα πλήξουν τον ενεργειακό τομέα, παράγοντας που είναι ο κυρίαρχος καταλύτης αυτή την περίοδο διεθνώς.
Βεβαίως, τα πάντα είναι ρευστά καθώς η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση, η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι τεράστιες αυξήσεις τιμών πρώτων υλών, ο πληθωρισμός και η αλλαγή πολιτικής επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ήρθαν να «κουμπώσουν» και να αναβαθμιστούν κατακόρυφα μετά την εισβολή της Ρωσίας στα εδάφη μιας άλλης χώρας.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένας καταλύτης που φέρνει γενικευμένο σοκ σε όλη τη Δύση και όχι μόνο, αλλάζοντας νόρμες και σταθερές δεκαετιών, χωρίς κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση γεωπολιτικά και τι επιπτώσεις θα υπάρξουν σε πολλά επίπεδα το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πάντως, η έως τώρα αντίδραση των αγορών είναι σχετικά ψύχραιμη επιβεβαιώνοντας αυτό που κατ’ επανάληψη έχουμε σημειώσει πως τα χρηματιστήρια έχουν τους δικούς τους… όρους, τους δικούς τους νόμους και καταλύτες, μακριά από συναισθηματισμούς, καθώς στο δικό τους «ζύγι» δεν μπαίνουν οι ανθρώπινες απώλειες ή τα πλήγματα στη δημοκρατία, αλλά κινούνται αποκλειστικά με όρους ευρύτερης ευημερίας, «υπακούοντας» στη μεγάλη εικόνα και στο… όλον της ανθρωπότητας.
Σε κάθε περίπτωση βεβαίως, η τρέχουσα συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη στην ανάγνωσή της, καθώς πολλά μπορούν να αλλάξουν ταχύτατα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές προέρχονται από μια 13χρονη ανοδική κίνηση, το εύρος και η οικουμενικότητα της οποίας δεν είχε καταγραφεί ξανά.
Οι αγορές εν πολλοίς κινούνται ανεξάρτητα από την πορεία της πραγματικής οικονομίας καθώς έχουν δημιουργήσει ένα αυτοτροφοδοτούμενο «πλέγμα» ανακυκλούμενης ρευστότητας, σε μια υπερδιογκωμένη επενδυτική βιομηχανία που έχει αποκτήσει καθεστωτικά χαρακτηριστικά και δεν υπακούει πλέον σε νόρμες του παρελθόντος.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αγορές μπόρεσαν και υπερκέρασαν τα τελευταία χρόνια κάθε κρίση που μπήκε στο διάβα τους, όπως κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, εμπάργκο και εμπορική πολεμική Αμερικής και Κίνας, παγκόσμια πανδημία κ.λπ.
Η αντίδραση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο που καταποντίστηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης υποχωρώντας κατά 6,42%, χάνοντας όλα τα κέρδη του 2022, την Παρασκευή έβγαλε καλή αντίδραση με ποιοτικά στοιχεία.
Την Πέμπτη ο Γ.Δ. έκλεισε στις 888,31 μονάδες με απώλειες 6,42%, ενώ στο χαμηλό ημέρας βρέθηκε ακόμη και στις 882,77 μονάδες όταν υποχωρούσε 7%, ενώ την Παρασκευή επανήλθε δυναμικά πάνω από τις 900 μονάδες ξεπερνώντας μάλιστα και τις 920 μονάδες. Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 927,25 μονάδες με άνοδο 4,38%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 930,19 μονάδες (+4,71%) και χαμηλό, στο άνοιγμα, στις 897,18 μονάδες (+1%).
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.257,96 μονάδες με άνοδο 4,29%, ο Mid Cap είχε αντίδραση +5,51% με κλείσιμο στις 1.565,35 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 698,18 μονάδες με άνοδο 5,91%. Έτσι, σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. έκλεισε με απώλειες 3%, ο FTSE 25 έχασε 3,42%, ο Mid Cap στο -2,22% και οι τράπεζες στο -4,22%.
Σε επίπεδο έτους, μετά την αντίδραση της Παρασκευής οι δείκτες επανήλθαν σε θετικό πρόσημο, με το Γ.Δ. να κερδίζει 3,80%, τον FTSE 25 στο +5,08%, τον Mid Cap +4,92%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης εξακολουθεί να έχει τα περισσότερα κέρδη σε ποσοστό 21,44%. Η αξία συναλλαγών που στο άδειασμα της Πέμπτης είχε ανέλθει στα 163,20 εκατ. ευρώ, την Παρασκευή έφτασε στα 123,58 εκατ. ευρώ, με τα 60,25 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 85,7 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 21,2% έναντι της αμέσως προηγούμενης.
Στο ταμπλό
Στο χώρο του FTSE 25 όλες οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά πλην της Jumbo που έκλεισε αμετάβλητη. Κέρδη άνω του 7% είχε η Viohalco (που την Πέμπτη υποχώρησε άνω του 10%), άνω του 6% ενισχύθηκαν οι Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Aegean Airlines και Ελλάκτωρ, άνω του 5% κέρδισαν οι Lamda Development, Motor Oil και ElvalHalcor, ενώ σημαντικά αντέδρασαν οι Coca Cola HBC, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τιτάν, Quest Συμμετοχών, ΕΥΔΑΠ και Alpha Bank.
Στο χώρο του Mid Cap επίσης υπήρξε καλή αντίδραση, καθώς άνω του 7% ενισχύθηκαν τίτλοι όπως AVAX, Intrakat, Intracom Holdings και Ικτίνος, στο +8,06% η ΕΧΑΕ, στο +6,33% η Cenergy Holdings και η Πλαστικά Θράκης, ενώ σημαντικά αντέδρασαν οι Epsilon Net, Profile, Entersoft, Reds και Autohellas.
Στην ευρύτερη αγορά, σημαντική αντίδραση έβγαλαν μετοχές όπως ΑΝΕΚ, Βιοτέρ, Frigoglass, Φιερατέξ, Lavipharm, Intralot, Κλωστήρια Ναυπάκτου, Sato, Έλαστρον, ΕΚΤΕΡ, Κυριακούλης, Unibios, Space Hellas κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, μόνο μία μετοχή έκλεισε με πτώση (Κτήμα Λαζαρίδη) έναντι 126 με άνοδο.