Να θέσει επί τάπητος -εκ νέου- το ζήτημα παράτασης του waiver για τα ελληνικάσ ομόλογα και του PEPP επιχείρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Reuters, επ αφορμής της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους και να το διατηρήσει ανοιχτό για να μετριάσει τις επιπτώσεις από οποιαδήποτε σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ο διοικητής της Τράπεζας τη Ελλαδος,
Η παρέμβαση του ΓΙάννη Στουρνάρα έρχεται τη στιγμή που απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει εκτοξευθεί στο 2,6%, αποτρέποντας πρακτικά οποιαδήποτε σκέψη για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ενώ παράλληλα οι ανάγκες διογκώνονται λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.
Η πορεία του 10ετούς ομολόγου
Ο Γιάννης Στουρνάρας καθίσταται ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΚΤ που εκτιμά ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσουν τον σχεδιασμό της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εξομάλυνση της πολιτικής της μέσω αύξησης των επιτοκίων και περιορισμού των πράξεων ανοικτής αγοράς. Ακόμα δεν είναι σαφές αν η παρέμβαση του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη θα αποκτήσει δυναμική στο πλαίσιο της ΕΚΤ, αλλά σε κάθε περίπτωση εκφράζει το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται και αντανακλά τους εντεινόμενους προβληματισμούς των αγορών.
Παράλληλα, όμως, αν η πρόταση του Γιάννη Στοιυρνάρα δεν “περπατήσει” τότε η Ελλάδα κινδυνεύει να παρασυρθεί σε νέα δημοσιονομική δίνη και να αναγκαστεί να προσφύγει στον ESM. Οι αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις του κορονοϊού, του πληθωρισμού και της ενέργειας έχουν περιορίσει δραματικά τα κεφαλασιακά αποθέματα της Ελλάδας, ενώ τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει να ρέουν στην ελληνική οικονομία.
Δεν θέλει αύξηση επιτοκίων
Επίσης, ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να βγάλει τελείως την πιθανότητα ανόδου επιτοκίων από το τραπέζι και να δώσει στον εαυτό της μεγαλύτερο περιθώριο για το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε αύξησης. Σημειώνεται πως οι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για τον τερματισμό το μακροχρόνιου Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP) στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της στις 10 Μαρτίου, γεγονός το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για αύξηση επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο, ο Στουρνάρας είπε ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι πλέον «πολύ πιο αβέβαιες», πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι προσεκτική. «Κρίνοντας την κατάσταση από τη σημερινή σκοπιά, θα προτιμούσα τη συνέχιση του APP τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, μετά τον Σεπτέμβριο, αντί να φέρω το τέλος πιο κοντά. Δεν είμαι υπέρ του να ανακοινωθεί το τέλος του APP τον Μάρτιο» συμπλήρωσε.
Η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και εισάγει σιτηρά από αυτήν και την Ουκρανία. Ο Στουρνάρας είπε ότι η κρίση είναι βέβαιο ότι θα μειώσει τις τιμές «μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα» μετά από μια αρχική άνοδο. «Κατά την άποψή μου θα έχει μια βραχυπρόθεσμη πληθωριστική επίδραση – δηλαδή οι τιμές θα αυξηθούν λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους. «Αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πιστεύω ότι οι συνέπειες θα είναι αποπληθωριστικές λόγω των δυσμενών εμπορικών επιπτώσεων και φυσικά μέσω της αύξησης των τιμών της ενέργειας» επεσήμανε.
Μεγαλύτερη ευελιξία
Η ΕΚΤ δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι θα έχει «εν λειτουργία» το APP της τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο και θα το τερματίσει «λίγο πριν» αυξήσει τα επιτόκια.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αγορά προεξοφλούσε αύξηση επιτοκίων μέχρι 50 μ.β., εξέλιξη που θα έφερνε το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν μετά από οκτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.
Ο Στουρνάρας -ένα από τα «περιστέρια» που ευνοούν τα χαμηλότερα επιτόκια στο 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ- είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει «να αυξήσει την ευελιξία (της) αφαιρώντας αυτή την επιλογή «σύντομα» από το guidance, όπως προτείνει επίσης o διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Francois Villeroy de Galhau.
Ο κ. Στουρνάρας παραμένει πεπεισμένος ότι η αποπληθωριστική τάση που επικρατούσε στην ευρωζώνη για αρκετά χρόνια πριν από την πανδημία του κορωνοϊού έχει εκλείψει.
Απέδωσε δε τον τρέχοντα, εξαιρετικά υψηλό πληθωρισμό της ευρωζώνης – 5,1% τον Ιανουάριο – σε «μια σειρά από διαταραχές προσφοράς». «Η νομισματική πολιτική δεν είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση αυτών των κραδασμών», είπε. «Μπορεί να το κάνει, αλλά με πολύ υψηλό κόστος όσον αφορά την παραγωγή και την απασχόληση. Γι’ αυτό θα ήθελα να ζητήσω προσοχή».