Ελεγχόμενος είναι -για την ώρα- ο αντίκτυπος της κλιμακούμενης γεωπολιτικής έντασης στην Ουκρανία στις διεθνείς αγορές, καθώς οι εξελίξεις φαίνεται να έχουν φτάσει σε τοπικό υψηλό χωρίς ουσιαστικά και άμεσα προβλήματα. Οι κυρώσεις που επέβαλαν ΗΠΑ και ΕΕ ήταν μεν ηχηρές όχι όμως εξαντλητικές, εντός του πλαισίου που μπορεί να διαχειριστεί η Ρωσία και χωρίς να πλήττουν τη διακίνηση εμπορευμάτων και ενέργειας.
Κυρώσεις που απέχουν από το ακραίο σενάριο και δεν δημιουργούν ουσιαστικά προβλήματα στη Ρωσία και την παγκόσμια ροή πρώτων υλών, εμπορευμάτων και ενέργειας ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Ευρώπη, με τις αγορές να αντιδρούν συγκρατημένα και να ανακτούν απώλειες, παρά την προοπτική επιδείνωσης της γεωπολιτικής κατάστασης στην ανατολική Ευρώπη.
Ανοδικό άνοιγμα δείχνουν τα futures στις ευρωαγορές και τη Wall Street, ενώ σε τροχιά βρέθηκαν και οι ασιατικές αγορές. Οι επενδυτές αποτιμούν ως “λογικές” τις κυρώσεις που ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Ευρώπη και δεν προβλέπουν ουσιαστικές αναταραχές από τις έως τώρα εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Ακόμα και οι αγορές ομολόγων επανήλθαν στο προηγούμενό τους μοτίβο, με τις αποδώσεις να ενισχύονται και τις τιμές να υποχωρούν, καθώς τα στοιχήματα για την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ αποκαταστάθηκαν επίσης.
Ο δείκτης φόβου
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αντικατοπτρίζοντας την αυξημένη αβεβαιότητα που δημιουργείται από τον υψηλό πληθωρισμό, την προοπτική αύξησης των επιτοκίων και το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο. Όπερ σημαίνει ότι οι διακυμάνσεις σε μετοχές και εμπορεύματα αναμένονται έντονες το προσεχές διάστημα, καθώς οι αγορές θα επιδεικνύουν βαθμιαία αυξανόμενη ευαισθησία στις εξελίξεις, λόγω του αυξανόμενου κόστους δανεισμού.
Το αργό πετρέλαιο παρουσίασε διακυμάνσεις, ενώ ο χρυσός υποχώρησε καθώς η ζήτηση μειώθηκε.
Τα futures του S&P 500, του Nasdaq 100 και των ευρωαγορών ανεβαίνουν. Οι ασιατικές αγορές ενισχύθηκαν, με λοκομοτίβες τις κινεζικές μετοχές τεχνολογίας. Το κλίμα ήτανν σαφώς βελτιωμένο εν συγκρίσει με την Τρίτη, όταν ο S&P 500 έπεσε σε τεχνική διόρθωση μετά από διολίσθηση 10% από τα υψηλά του Ιανουαρίου. Το δολάριο κινείται σταθεροποιητικά.
Τα ομόλογα υποχώρησαν και η καμπύλη αποδόσεων επιπεδώθηκε. Οι αποδόσεις αυξήθηκαν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία λόγω της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Γεωπολιτικές εξελίξεις
Το γεωπολιτικό σκάκι συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, αλλά οι αγορές παραμένουν αρκετά… ψύχραιμες. Έτσι, κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντινι Μπλίνκεν ανακοίνωσε τη ματαίωση της προγραμματισθείσας για την Πέμπτη συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη σκιά της αναγνώρισης του Ντόνετσκ και του Λούχανσκ από τη Ρωσική Ομοσπονδία και καθώς ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται καθ οδόν για να αναπτυχθούν στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ρωσία άρχισε την εισβολή στην Ουκρανία και ανακοίνωσε μέτρα που στοχεύουν την πώληση κρατικού χρέους της Ρωσίας στο εξωτερικό, τις ελίτ της και δύο τράπεζες. Οι κυρώσεις — και άλλες από τους συμμάχους των ΗΠΑ — δεν είναι σαρωτικές αλλά στοχευμένες. Αν και το ενδεχόμενο εκατέρωθεν κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης είναι εξαιρετικά πιθανό, οι αγορές υιοθετούν low impact scenario.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε ότι η Ρωσία σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά έλαβε το πράσινο φως από τη Βουλή για να αναπτύξει στρατεύματα σε περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές.
Άγχος στα εμπορεύματα
Οι φόβοι ότι η ένταση στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαβρώσει τις προμήθειες εμπορευμάτων βρίσκονται πίσω από την ανοδική έξαρση στα εμπορεύματα από την ενέργεια μέχρι το σιτάρι και το νικέλιο.
Το πετρέλαιο παρουσίαζε διακυμάνσεις καθώς οι traders αξιολόγησαν αυτούς τους κινδύνους καθώς και την πιθανή επιστροφή του Ιράν στην αγορά.
Επίσης, στις αγορές βαρύνει και η απόφαση της Γερμανίας να θέσει υπό επαναξιολόγηση τον Nord Stream 2, ένα έργο 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν για επένδυση στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και παρόχων της ΕΕ.
Auditor’s note: Προβαρισμένο το ταγκό
Μέχρι στιγμής η κρίση εξελίσσεται σε τρία επίπεδα: Πολιτικό-διπλωματικό, επικοινωνιακό και στις αγορές. Επικοινωνιακά, ο πανικός είναι μεγάλος και η ένταση ακόμα μεγαλύτερη. Οι αγορές όμως, βλέπουν συνδυαστικά και βαθύτερα.Από την οπτική των αγορών διακρίνεται ότι το πολιτικό κλίμα δεν είναι εύφλεκτο αν και η ένταση είναι αδιαμφισβήτητη. ΗΠΑ και ΕΕ, όπως δήλωσαν Μπάιντεν και Φον ντερ Λάιεν είχαν προετοιμαστεί από καιρό για τον πρώτο γύρο κυρώσεων και για το συγκεκριμένο σενάριο. Όπερ σημαίνει ότι αντιστοίχως είχε προετοιμαστεί και το Κρεμλίνο.
Έτσι, μέχρι στιγμής το ταγκό είναι προβαρισμένο και δύσκολα θα υπάρξει στραβοπάτημα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι οι κινήσεις που κάνει είναι αμυντικού χαρακτήρα, που συνεπάγεται ότι δίνει στον Πούτιν την πρωτοβουλία.
Το επόμενο βήμα
Το Crisis Monitor έχει επισημάνει ότι το ζήτημα είναι οι επόμενες κινήσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν: Αν δηλαδή θα επιχειρήσει να ελέγξει όλα τα εδάφη μέχρι και τη Μαριούπολη, πυροδοτώντας νέες εντάσεις. Σε ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι σαφές αν το μέτωπο στην Ευρώπη, κατά της Ρωσίας, θα παραμείνει αρραγές, καθώς η επιβολή σκληρότερων κυρώσεων θα έχει αντίκτυπο στις χώρες με αυξημένο εμπόριο με τη Ρωσία.