Με κυρίαρχο το ενεργειακό ζήτημα συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ την Τρίτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση αναζητά λύσεις στο ολοένα και πιο πιθανό ενδεχόμενο οικονομικού πολέμου Δύσης – Ρωσίας που θα οδηγήσει στην επιβολή εκατέρωθεν κυρώσεων.
Συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις.
Μείζον ζήτημα στη σύσκεψη ήταν οι υψηλές και αυξανόμενες τιμές ενέργειας, οι αντοχές του εγχώριου συστήματος ενέργειας και της ΔΕΗ, καθώς και η ασφάλεια της τροφοδοσίας. Τα ζητήματα αυτά δεν είναι λυμένα, καθώς η δημιουργία νέων κόκκινων από τις ενεργειακές εταιρίες είναι αναπόδραστη, οι τράπεζες έχουν περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης και η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές έχει αρχίσει να καθίσταται… “αλμυρή”.
Μπάμπουσκα τα προβλήματα
Σε αυτό το τοπίο, με την Ευρώπη να επαφίεται στις ΗΠΑ για τον έλεγχο των τιμών και την κάλυψη της ζήτησης αερίου, τα φορτία που μπορεί να απορροφήσει η Ελλάδα δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να καλύψουν τη ρωσική συμμετοχή στο ενεργειακό ισοζύγιο.
Γι αυτό, άλλωστε, η ΔΕΗ αύξησε την παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων, ενώ η ΕΕ παράτεινε την προοπτική απολιγνιτοποίησης. Ωστόσο, υπάρχουν και δευτερύοντα προβλήματα που ανακύπτουν από τις αποφάσεις επιστροφής στον άνθρακα και έχουν να κάνουν από τη μια με τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων και από την άλλη με το πράσινο ομόλογο που έχει εκδώσει η ΔΕΗ το οποίο έχει ρήτρα σε εκπομπές άνθρακα. Όπερ σημαίνει ότι καθώς η συμμετοχή του άνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο θα αυξάνεται, η τιμή του ομολόγου θα υποχωρεί.
Τι ανακοινώθηκε
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου», τονίζεται ακόμη.
«Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί», σημειώνεται και προστίθεται:
«Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας».
Ανακοίνωση ΥΠΕΞ κατά Ρωσίας
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ, σχολιάζοντας την αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης «ανεξαρτησίας» των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Στην ανακοίνωση προστίθεται: «Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή».