Με το σκληρό πολεμικό πόκερ να συνεχίζεται εν μέσω διαρροών και ψευδών διαδόσεων πάσης φύσεως, οι αγορές παραμένουν υπό την ομηρία του Ρώσου προέδρου Πούτιν, προσπαθώντας να «μαντέψουν» το αν και πότε θα κάνει στρατιωτικό εγχείρημα στην Ουκρανία.
- Πτωτικά το Χ.Α. κοντά στις 950 μονάδες αλλά καλύτερη εικόνα έναντι της Ευρώπης
Το πρωί της Δευτέρας υπήρξε κάποια αισιοδοξία ύστερα από διαρροές για επικείμενη συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν ύστερα από πρωτοβουλία Μακρόν, κάτι όμως που διέψευσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, «αδειάζοντας» τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν, καθώς επισήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά τέτοια συμφωνία για συνάντηση.
Αυτή η διάψευση έφερε γενικευμένο γύρισμα στα χρηματιστήρια, με τις ευρωπαϊκές αγορές να κατρακυλούν έντονα πτωτικά, πιστοποιώντας ότι το γεωπολιτικό και ο κίνδυνος πολεμικής σύρραξης είναι ο κεντρικός και μοναδικός ισχυρός καταλύτης που «κανονίζει» τα πρόσημα όλο το τελευταίο διάστημα.
Έτσι, με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν οι αγορές σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, το Μιλάνο υποχώρησε κατά 1,72%, η Μαδρίτη -1,18%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 1,30%.
“Κρέμασε” το Χρηματιστήριο της Αθήνας
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το Χ.Α. αν και «κρέμασε» ακολουθώντας το γύρισμα των ξένων, εντούτοις έδειξε ξανά άμυνες και ψυχραιμία στην αντίδραση. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 949,26 μονάδες με πτώση 0,70%, έχοντας διακύμανση σε ποσοστό 1,87% ή 18 μονάδων, με υψηλό στις 964,33 μονάδες (+0,88%) τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης και χαμηλό στις 946,45 μονάδες (-0,99%) στις 15:36 μ.μ.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.320,15 μονάδες με πτώση 0,76%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.589,66 μονάδες με απώλειες 0,70%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,83% στις 722,87 μονάδες. Τηρουμένων των αναλογιών και των πρότερων κερδών, η αντίδραση όλων των δεικτών του Χ.Α. ήταν ικανοποιητική.
Για ακόμα μια φορά η ελληνική αγορά είχε καλύτερη συμπεριφορά έναντι των ευρωπαϊκών δεικτών, δείχνοντας ότι μπορεί να αυτονομηθεί – μέχρι ενός βαθμού – φέτος, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστιών που διέπουν την ελληνική αγορά και την ελληνική οικονομία (πλησιάζουν αναβαθμίσεις και αλλαγή status της αγοράς στους δείκτες MSCI).
Ο τζίρος για 3η διαδοχική συνεδρίαση μειωμένος κατά 50% έναντι των πρόσφατων στάνταρ καθώς παρέμεινε κοντά στα 50 εκατ. ευρώ διαμορφούμενος στα 51,2 εκατ. ευρώ με ελάχιστα πακέτα.
Στήριξη στο Γ.Δ. έδωσαν ΟΤΕ, Eurobank, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Quest Συμμετοχών, ElvalHalcor και Ελλάκτωρ, ενώ αξιοσημείωτο ήταν το «κρέμασμα» -3,15% της leader του Χ.Α. Coca Cola HBC, κάτι που επηρέαζε το δείκτη, μαζί με το -2,03% της Alpha Bank, το -1,59% της Εθνικής και το -1,49% της Jumbo.
Νέα ιστορικά υψηλά για τις… μεγάλες του Mid Cap Cenergy Holdings και Autohellas που έχουν εξαιρετική εικόνα όλο το τελευταίο διάστημα και νομοτελειακά θα είναι οι επόμενες που θα εισαχθούν στον FTSE 25, όταν υπάρχουν αλλαγές. Στο σύνολο της αγοράς 44 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 76 που υποχώρησαν.
Movers & Shakers