Την κατ αρχήν συμφωνία για Σύνοδο Κορυφής ανακοίνωσαν ο Λευκός Οίκος και τα Ηλύσια Πεδία, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας ανταποκρίθηκαν θετικά στη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμάνουελ Μακρόν για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
- Συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου
- Προϋπόθεση να μην εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία
- Θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με τους… ενδιαφερόμενους
- Στην ατζέντα η ασφάλεια και η στρατηγική στην περιοχή
- Η κρίση ΗΠΑ – Ρωσίας αναδεικνύεται σε μείζον, η ουκρανική στο παράγωγο
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν συνάντηση για να σταματήσει η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοινωθέν από τα Ηλύσια Πεδία.
Auditor’s note
Στην πραγματικότητα, η αποδοχή διμερούς Συνόδου Κορφής Μπάιντεν – Πούτιν για την κατάσταση στην Ουκρανία, εμπεδώνει την περιθωριοποίηση της Ευρώπης και επιβεβαιώνει τον επαναπροσδιορισμό του γεωπολιτικού παιχνιδιού στο δίπολο ΗΠΑ – Ρωσίας. Από μόνη της, η πρωτοβουλία Μακρόν και ο έως τώρα χειρισμός της κρίσης, υπονομεύουν τη γεωπολιτική αξία και τον ρόλο της ΕΕ ακόμα και εντός των συνόρων της, εκχωρώντας σε Ουάσιγκτον και Μόσχα ρόλο που έως τώρα δεν είχαν… επισήμως τουλάχιστον.
Πρακτικά, η Ευρώπη τίθεται σε ρόλο ενδιαφερόμενου και όχι παράγοντα των εξελίξεων. Επίσης, η αδυναμία της ΕΕ να διαμορφώσει ενιαία θέση μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο και τις Συνόδους Κορυφής αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της αδυναμίας μετεξέλιξης της οικονομικής Ένωσης σε πολιτικό σχηματισμό.
Οι εξελίξεις αυτές στέλνουν ηχηρό μήνυμα σε συμμάχους και εταίρους της ΕΕ, τόσο στην περιοχή της όσο και ευρύτερα, ότι σε κρίσιμες στιγμές το σημείο αναφοράς δεν είναι οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά παραδοσιακά κέντρα αποφάσεων σε Ουάσιγκτον και Μόσχα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν «πρότεινε να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής μεταξύ των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας Τζο Μπάιντεν και Βλάντιμιρ Προέδρου Πούτιν και στη συνέχεια με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους για να συζητηθεί η ασφάλεια και η στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Οι Πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν έχουν αποδεχθεί και οι δύο την αρχή μιας τέτοιας συνόδου κορυφής», προστίθεται.
Ωστόσο, η συνάντηση «μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία», πρόσθεσε το παλάτι των Ηλυσίων. Η ατζέντα της συνόδου κορυφής, εάν πραγματοποιηθεί, θα προετοιμαστεί από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντησή τους που αναμένεται την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου.
Ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη εκδώσει κάποιο σχόλιο, η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν «αποδέχθηκε κατ’ αρχήν μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν μετά τη δέσμευση [Μπλίνκεν-Λαβρόφ], και πάλι, εάν δεν έχει συμβεί εισβολή».
Ο Γάλλος πρόεδρος ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του το απόγευμα της Κυριακής για τις συνομιλίες του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια συνομιλία που φέρεται να διήρκεσε μόλις 15 λεπτά.
CBS: Εντολή εισβολής έδωσε ο Πούτιν
Σύμφωνα με το CBS ο Βλάντιμιρ Πούτιν φέρετραι να έχει δώσει «εντολές εισβολής». Ωστόσο, οι πληροφορίες αντλούνται από πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδειχθεί αξιόπιστες.
Σε μια συνομιλία με τον Πούτιν νωρίτερα την Κυριακή, ο Μακρόν προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στις συνομιλίες στο Μορφότυπο της Νορμανδίας «τις επόμενες ώρες» για να εξασφαλιστεί εκεχειρία κατά μήκος της γραμμής επαφής στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία. Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφή σε διάφορα επίπεδα», αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Ο Μακρόν μίλησε επίσης με τον Ζελένσκι, ο οποίος φέρεται να «επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να μην αντιδρά σε προκλήσεις και να σεβαστεί την κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών του έδωσαν λόγους να πιστεύει ότι ο Πούτιν είχε πάρει την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες μέρες. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει σχέδια να επιτεθεί στην Ουκρανία και χαρακτήρισε τις κατηγορίες «ψευδείς ειδήσεις».