Στην Πράγα και το Μπρνο θα βρίσκεται, από τη Δευτέρα 21 έως την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών, προκειμένου να συζητήσει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τις ψηφιακές δεξιότητες, τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και τη διαστημική πολιτική, ενόψει του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ψηφιακή ασφάλεια, η σύνταξη του οποίου είναι στο τελικό στάδιο.
Ειδικότερα, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συναντηθεί με εκπροσώπους Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, βουλευτές από την Επιτροπή Ασφάλειας του Τσεχικού Κοινοβουλίου, καθώς και από τον Οργανισμό της ΕΕ για το Διαστημικό Πρόγραμμα, και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
Τη Δευτέρα, στο Μπρνο, οι ευρωβουλευτές θα επισκεφθούν το Εθνικό Κέντρο για την Κυβερνοασφάλεια και το Ινστιτούτο Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Masaryk.
Στην Πράγα την Τρίτη, η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Charles, και εκπροσώπους από την Επιτροπή Ασφάλειας της Τσεχικής Βουλής, καθώς και το Ερευνητικό Κέντρο Πληροφορικής του Τσεχικού Τεχνικού Πανεπιστημίου.
Οι ευρωβουλευτές θα συναντηθούν επίσης με εκπροσώπους της τσέχικης πολυεθνικής εταιρείας λογισμικού κυβερνοασφάλειας Avast.
Ακόμα, την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές θα επισκεφθούν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για το Διαστημικό Πρόγραμμα και τη Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Πράγα.
Το νομοθετικό πλαίσιο για την ψηφιακή ασφάλεια
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεξεργάζεται νομοθεσία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για τη σύνταξη μιας σχετικής Οδηγίας, και οι συνομιλίες μεταξύ των ευρωβουλευτών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκονται σε εξέλιξη για μια συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση. Το νέο σχέδιο νόμου θα θέσει αυστηρότερες υποχρεώσεις κυβερνοασφάλειας όσον αφορά στη διαχείριση κινδύνου, τις υποχρεώσεις αναφοράς και την ανταλλαγή πληροφοριών.
Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2021 οι ευρωβουλευτές ψήφισαν επίσης για την ενημέρωση του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ προκειμένου να βελτιωθούν οι εμβληματικές πρωτοβουλίες όπως το Galileo, το Copernicus και η European Geostationary Navigation Overlay Service (EGNOS).