Με καταιγιστικό ρυθμό τρέχουν οι εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, καθώς η Ρωσία κάνει επίδειξη δύναμης και αποφασιστικότητας με πυρηνικές δοκιμές, ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζεται για την επανάκτηση των περιοχών στα ανατολικά της χώρας, ο Μπάιντεν ενημερώνει τους συμμάχους για επίθεση της Ρωσίας σε πολλαπλά μέτωπα και ο Μακρόν σε επικοινωνία με τον Ζελένσκι συμφώνησαν για την ανάγκη νέας ώθησης στη διπλωματία.
Ενώ οι ΗΠΑ υπερασπίζονται την απόφασή τους να μην επιβάλλουν απριόρι κυρώσεις στη Ρωσία, παρά το αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας Βόλοντμιρ Ζελένσκι, ο Βλάντιμιρ Πούτιν εντείνει την πολεμική ρητορική με δοκιμές βαλιστικών πυραύλων και μετακινήσεις στρατευμάτων. Την ίδια στιγμή, ο ουκρανικός στρατός φαίνεται να ετοιμάζει ανακατάληψη αυτονομημένων περιοχών στο Ντόνετσκ, κάτοικοι του οποίου απομακρύνονται σε ρωσικά εδάφη.
Το σκηνικό είναι αρκετά σύνθετο, καθώς ΗΠΑ και ΕΕ φαίνονται αποφασισμένες να στηρίξουν την προσπάθεια του Κιέβου για ανακατάληψη των αυτονομημένων περιοχών, ενώ οι παρατηρητές του ΟΟΣΑ έχουν καταγράψει πάνω από 2,000 παραβιάσεις της εκεχειρίας και της Συμφωνίας του Μίνσκ. Τα στοιχεία αυτά είναι όμως βούτυρο στο ψωμί της Ρωσίας η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας ως πρόσχημα για εισβολή. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται άλλωστε και οι δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ που χαρακτήρισε γενοκτονία τα όσα συμβαίνουν εκεί.
Μακρόν με Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy δήλωσε το Σάββατο ότι είχε μια «επείγουσα» τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron και συζήτησε πιθανούς τρόπους άμεσης αποκλιμάκωσης και πολιτικο-διπλωματικού διακανονισμού στην ανατολική Ουκρανία.
Η Ουκρανία ανέφερε πρόσφατα αύξηση στις παραβιάσεις της εκεχειρίας από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου ανησυχούν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στον γείτονά της.
«(I)Ενημερώθηκα για την επιδείνωση στην πρώτη γραμμή, τις απώλειές μας, τους βομβαρδισμούς», έγραψε ο Ζελένσκι σε tweet.
Μακρόν με Πούτιν: Περισσότερη διπλωματία
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα στην αναγκαιότητα να βρεθεί διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.
Ειδικότερα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες με αυτό τον στόχο και θα εργαστούν στην κατεύθυνση διεξαγωγής μιας πιθανής διάσκεψης σε ανώτατο επίπεδο με τη Ρωσία, την Ουκρανία και συμμάχους ώστε να εγκατασταθεί μια νέα τάξη ασφαλείας στη Ευρώπη, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.
Σύμφωνα πάντως με έναν σύμβουλο της γαλλικής προεδρίας, Μακρόν και Πούτιν διαφώνησαν για το ποιος ευθύνεται για την ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Ο Μακρόν επέρριψε την ευθύνη στους Ρώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς και ο Πούτιν στην Ουκρανία.
Ο Γάλλος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συγκληθεί αύριο μια συνεδρίαση των εκπροσώπων του ΟΑΣΕ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Ο Μπάιντεν δεν επιβάλει κυρώσεις
Η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνήθηκε την Κυριακή να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία ενόψει μιας ευρέως αναμενόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρά την εντεινόμενη κριτική από το Κίεβο και τους εγχώριους αντιπάλους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι η Ρωσία πρόκειται να εξαπολύσει στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, σχέδιο που η Ρωσία αρνείται.
Η επιβολή κυρώσεων στην κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν προτού εισβάλει αποτελεί προβοκάτσια και αυτοεκπληρούμεν προφητεία, όπως εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
«Ο σκοπός των κυρώσεων σε πρώτο βαθμό είναι να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να μπει σε πόλεμο».
δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στην εκπομπή «State of the Union» του CNN.
Η Δύση απείλησε τη Μόσχα με αυστηρές οικονομικές κυρώσεις εάν προχωρήσει σε μια εισβολή που λένε ότι θα τιμωρούσε τις κρατικές τράπεζες και τους Ρώσους ολιγάρχες, θα περιόριζε τις εξαγωγές και θα ακρωτηρίαζε την οικονομία. Δ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy και μια αυξανόμενη ομάδα επικριτών υποστηρίζουν ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους είναι τόσο βέβαιοι ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να εισβάλει, θα πρέπει να εφαρμόσουν κυρώσεις τώρα.