Με μπαράζ ελληνοτουρκικών επαφών ανοίγει η νέα εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί συζητήσεις για τη θετική ατζέντα και την Τρίτη διερευνητικές επαφές, διαμορφώνοντας έτσι ένα πλαίσιο επαναπροσέγγισης Αθήνας – Άγκυρας.
Σε τροχιά τίθεται η πολυεπίπεδη διαδικασία προσέγγισης Ελλάδας – Τουρκίας αυτή την εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου έχουν προγραμματιστεί συζητήσεις για την προώθηση της θετικής ατζέντας και την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί ο 64ος γύρος διερευνητικών επαφών στην Αθήνα.
Ο νέος αυτός κύκλος διεργασιών στα ελληνοτουρκικά ξεκινά μετά από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και της παραβατικότητας στο Αιγαίο. Αυτό συνεπάγεται ότι η Άγκυρα στέλνει μήνυμα σκλήρυνσης θέσεων και όξυνσης αντιπαραθέσεων πριν κάτσει στο τραπέζι.
Την περασμένη Τετάρτη, κατά το σύντομο τετ α τετ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ ζήτησε από τον κ. Ακάρ να βοηθήσει στην υφιστάμενη προσπάθεια διαλόγου (21 Φεβρουαρίου συζητήσεις για «θετική ατζέντα», 22 Φεβρουαρίου διερευνητικές), απέχοντας από τις συνεχείς δηλώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Ο προηγούμενος γύρος είχε διεξαχθεί στην Άγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου του 2021.
Auditor’s note: Διαπραγμαστεύσεις από κακή βάση
Συνολικά, η αίσθηση παραμένει ασαφής για την πορεία και τις προοπτικές του διαλόγου στα ελληνοτουρκικά. Σίγουρο είναι ότι τους τελευταίους μήνες η στάση εταίρων και συμμάχων της Ελλάδας προς την Τουρκία έχει μεταβληθεί άρδην. Αυτό καταδεικνύει άλλωστε η ανακοίνωση της προαποφασισθείσας εγκατάληψης του πολυδιαφημοσιμένου East Med. Επίσης, η διαδικασία εξομάλυνσης Τουρκίας – Ισραήλ αναμένεται να έχει επιπτώσεις τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο Κυπριακό.Αν σε αυτά προστεθεί η αποσταθεροποίηση της Λιβύης, όπου δεν έγιναν εκλογές και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, που αναγκάζουν τις ΗΠΑ να προσεγγίσουν για λογαριασμό του NATO την Τουρκία, τότε διαμορφώνεται μια όχι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την Ελλάδα βάση, η οποία έχει άμεση επίδραση στη συμπεριφορά της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ο πήχης των προσδοκιών στα ελληνοτουρκικά είναι εξαιρετικά χαμηλός, καθώς το πολιτικό κλίμα τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για τον Ταγίπ Ερντογάν είναι βεβαρυμένο στο εσωτερικό και ως εκ τούτου η ατζέντα θα περιστεί σε ζητήματα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πολιτική σταθεροποίηση.