if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Νέα προειδοποίηση Μπάιντεν για εισβολή Πούτιν

Πως η Ούασιγκτον προσπαθεί να δέσει τα χέρια της Μόσχας και να διευκολύνει ανακατάληψη Ντόνετσκ και Λούχανσκ από τους Ουκρανούς

Νέα προειδοποίηση για επικείμενη ρωσική εισβολή στην ουκρανία απηύιθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει και προετοιμάζει επίθεση για να καταλάβει ακόμα και το Κίεβο. Η προειδοποίηση του Τζο Μπάιντεν έρχεται καθώς οι αυτονομιστές εξέδωσαν εντολή εκκένωσης του Ντόνετσκ και ενώ το ουκρανικό πυροβολικό βομβαρδίζει τις αυτονομημένες περιοχές, ετοιμάζοντας επιχε΄ρηση για την ανακτάληψή τους.

Περίληψη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για άλλη μία φορά απόψε τη Ρωσία ότι αν επιτεθεί στην Ουκρανία «θα πληρώσει βαρύ τίμημα», επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να στείλει στρατό στην Ουκρανία.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν ενωμένοι, παρά τις προσπάθειες της Μόσχας να τους διχάσει. Σημείωσε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας από τη ρωσική πλευρά και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση. «Εάν η Ρωσία συνεχίσει τα σχέδιά της θα είναι υπεύθυνη για έναν καταστροφικό πόλεμο», τόνισε ο Μπάιντεν.

Παράλληλα, είπε ότι «υπενθυμίζει στη Μόσχα ότι δεν είναι αργά για να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση στη συνάντηση που θα έχουν στις 24 Φεβρουαρίου στην Ευρώπη οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι αρκετά περίπλοκο και εξελίσσεται σε μεγάλο εύρος της ουκρανικής επικράτειας και μεθορίου. Από τη μια ο Πούτιν φαίνεται να έχει κατεβάσει τους τόνους στην Κριμαία, η οποία αποτελεί χερσόνησο στη Μαύρη Θάλασσα, και απέχει πολύ τόσο από το Κίεβο όσο και από τις αυτονομημένες περιοχές Ντόνετσκ και Λούχανσκ, στις οποίες εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον.

Το οικονομικό κόστος πληρώνεται ήδη

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και ενέργειες στο internet με hackers να δρουν εκατέρωθεν αναζητώντας και διαμορφώνοντας τρύπες ασφαλείας τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν είτε προειδοποιητικά, είτε καταλυτικά στο πλαίσιο πολεμικών σεναρίων. Οι ΗΠΑ δείχνουν τελικά τη Ρωσία ως υπεύθυνη για κυβερνοεπόθεση σε ουκρανικές τράπεζες. Εφόσον αυτό ευσταθεί, η Μόσχα φαίνεται να στέλνει μήνυμα στο Κρεμλίνο ότι είναι έτοιμη να προκαλέσει black out και στην ουκρανική οικονομία, αυξάνοντας το συνεπακόλουθο κόστος μιας ενδεχόμενης επέμβασης.

Ήδη, με τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ η Ουκρανία έχει καταστεί πρακτικά no-fly zone, παρά την προσπάθεια του Κιέβου να κρατήσει ανοιχτό τον εναέριο χώρο με τον σχηματισμό fund 590 εκατ. δολαρίων για την ασφάλιση αεροσκαφών, αεροπορικών εταιριών και εταιριών leasing αεροσκαφών. Είχε προηγηθεί απόφαση της lloyds list, να ανακαλέσει τα αντα-ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι έχουν εκδώσει εντολή εκκένωσης περιοχών στο Ντόνετσκ, καθώς ο ουκρανικός στρατός εντείνει τους βομβαρδισμούς με βαρύ πυροβολικό και ετοιμάζει επιχείρηση ανακατάληψης των εδαφών. Οι άνθρωποι από τις περιοχές που εκκενώνονται μεταφέρονται στη Ρωσία, η οποία -σύμφωνα με τους ηγέτες των περιοχών, έχει συμφωνήσει να παρέχει τροφή και στέγη για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Auditor’s note: Χτίζουν σκηνικό πολέμου

Οι ΗΠΑ “διαβάζουν” την κινητικότητα αυτή ως προπαρασκευστική για επέμβαση της Ρωσίας σε ενδεχόμενη επιχείρηση ανακατάληψης της περιοχής από την Ουκρανία. Τα επεισόδια και οι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών στην περιοχή αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για προβοκάτσιες και ανεβάζουν το επίπεδο του γεωπολιτικού ρίσκου.

Το Ντόνετσκ και το Λούχανσκ έχουν αυτονομηθεί και αυτοανακηρυχθεί αυτόνομες Δημοκρατίες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν τις αναγνωρίζει ούτε η Μόσχα. Καθώς όμως ο Πούτιν συμφωνούσε στην εισήγηση Λαβρόφ για διεύρυνση του διαλόγου με τη Δύση, η Δούμα υιοθετούσε ψήφισμα για την αναγνώριση των αυτονομημένων περιοχών από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Επίσης, καθώς η Ουκρανία αυξάνει την πίεση στην περιοχή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε δημόσιες δηλώσεις του χαρακτήρισε τις εξελίξεις στις δύο αυτές περιοχές ως γενοκτονία.

Επίθεση και από Λευκορωσία

Οι ΗΠΑ και το NATO, όμως, παρατηρούν αυξανόμενη ρωσική κινητοποίηση σε επίπεδο έργων υποδομής και κινητικότητας στρατιωτικών μονάδων και στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία. Απ αυτή την πλευρά, το Κίεβο είναι ευάλωτο. Οι εξελίξεις σε αυτή την πλευρά γίνονται αντιληπτές ως προσπάθεια της Ρωσίας να ισχυροποιήσει το μήνυμά της και να ξεκαναθρίσει το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η Ουκρανία σε περίπτωση εισβολής του στρατού της στις αυτονομημένες περιοχές.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, η κινητοποίηση του ρωσικού στρατού σε όλο το εύρος φτάνει τις 190.000. Η Ρωσία εκτός από έδρα υποδομής στην Λευκορωσία έχει δημιουργήσει στρατιωτικό νοσοκομείο στην Κριμαία, όπου έχει μετακινήσει και χιλιάδες φιάλες αίμα.

Η προετοιμασία αυτή μυρίζει επίσης… μπαρούτι. Τούτων δοθέντων, οι διαρκείς προειδοποιήσεις του Τζο Μπάιντεν στόχο έχουν να εξαναγκάσουν τη Ρωσία να δεχθεί την de facto επαναπροσάρτηση των Ντόνετσκ και Λούχανσκ χωρίς να απαντήσει στρατιωτικά. Αυτό το μήνυμα στέλνει και η Ευρώπη όταν οι ηγέτες δηλώνουν ότι στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Αν και σε πρώτη ανάγνωση στο επίκεντρο βρίσκεται η Κριμαία, την οποία έχει ήδη καταλάβει η Ρωσία, σε μια πιο ενδελεχή προσέγγιση, το πεδίο της αντιπαράθεσης εστιάζεται στο Ντόνετσκ και το Λούχανσκ. Αυτό που δεν είναι σαφές -αλλά δεν υπάρχει έδαφος αμφισβήτησης- είναι αν ο Πούτιν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία και από τη Λευκορωσία σε περίπτωση επίθεησης των Ουκρανών στις αυτνομημένες περιοχές.

Τηλεφωνήματα Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα έχει σήμερα Σάββατο μπαράζ επικοινωνιών με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την Κυριακή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ

Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας σημείωσε ότι το Παρίσι δεν βλέπει να έχουν μειωθεί οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες άλλων μεγάλων χωρών του ΝΑΤΟ, διαπιστώθηκε ότι όλοι τους έχουν την ίδια εκτίμηση του κινδύνου.

Η πηγή της γαλλικής προεδρίας υπογράμμισε ότι οι αναφορές περί εκρήξεων στην ανατολική Ουκρανία είναι ανησυχητικές επειδή η Ρωσία έχει και στο παρελθόν χρησιμοποιήσει παρόμοια προσχήματα.

Εκρηξη σε αγωγό

Ένας αγωγός φυσικού αερίου στην αποσχισθείσα περιοχή του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τυλίχθηκε στις φλόγες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, η φωτιά στον αγωγό Ντρουζμπά εκδηλώθηκε αφού προηγήθηκε μια ισχυρή έκρηξη, κοντά στην πόλη Λουχάνσκ.

Το τοπικό πρακτορείο Luganskinformcenter μετέδωσε πλάνα στο κανάλι του στο Telegram, που δείχνουν μια κίτρινη λάμψη να φωτίζει την πόλη.

Αυτό που δεν είναι σαφές είναι ποιός έπληξε τον αγωγό: Οι αυτονομιστές ως προβοκάτσια ή οι Ουκρανοί στο πλαίσιο του βομβαρδισμού της περιοχής.

Απειλή απομόνωσης της Ρωσίας

Οι κυρώσεις με τις οποίες απειλεί η Δύση τη Μόσχα εάν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφασίσει να στείλει στρατό για να εισβάλει στην Ουκρανία, θα μετατρέψουν τη Ρωσία σε «παρία», προειδοποίησε απόψε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Θα γινόταν ο παρίας της διεθνούς κοινότητας», είπε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, αρμόδιος για θέματα διεθνούς οικονομίας, Νταλίπ Σινγκ.

Η Ρωσία «θα απομονωνόταν από τις διεθνείς αγορές» και δεν θα είχε πρόσβαση στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, ούτε μέσω της Κίνας, υποστήριξε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες» στην περίπτωση που η Μόσχα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τις πηγές ενέργειας που διαθέτει. «Έχουμε λάβει μέτρα (…) για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας με τους μεγαλύτερους καταναλωτές και παραγωγούς ενέργειας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε συνεχή εφοδιασμό και σταθερότητα στις αγορές ενέργειας», τόνισε.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη πει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, δεν θα τεθεί σε λειτουργία εάν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία. Ο Σινγκ διευκρίνισε ότι στην πρώτη δέσμη κυρώσεων είναι απίθανο να περιληφθούν μέτρα που θα αποκλείουν τη Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διατραπεζικές συναλλαγές.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version