Εβδομάδα κλυδωνισμών, ρευστοποιήσεων και μείωσης του επενδυτικού ρίσκου ήταν για όλες τις αγορές μετοχών αυτή που παρέρχεται, καθώς το πολεμικό «πόκερ» συνεχίζεται όπως και ο πόλεμος νεύρων, μέσα από ένα υβριδικό μοντέλο στο οποίο εμπλέκονται μέσα ενημέρωσης, παιχνίδια διαρροών και άλλες τακτικές.
- Καλύτερη η εικόνα του Χ.Α. το πενθήμερο έναντι των ξένων αγορών
- Άμυνα με συρρίκνωση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο
- Πτώση 1,56% στο Γ.Δ. το πενθήμερο, στο -2,24% οι τράπεζες
- Καλύτερη η εικόνα στη μεσαία τάξη, οριακή άνοδο σε εβδομαδιαίο επίπεδο
Σ’ αυτό το αβέβαιο επενδυτικό περιβάλλον και με το σκηνικό σ’ ότι αφορά το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας να παραμένει ιδιαιτέρως θολό, οι επενδυτές μείωσαν κατακόρυφα το ρίσκο τους, «κλείδωσαν» ρευστότητα και λειτούργησαν αμυντικά. Αυτό, είχε σημαντική αντανάκλαση στο Χ.Α. όπου στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις η αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 40% και 50% αντίστοιχα συγκριτικά με τα πρόσφατα επίπεδα.
Έτσι κι αλλιώς αυτή η εβδομάδα αλλά και η επόμενη, είναι ένα στοίχημα και ένα κρίσιμο crash test για την ελληνική αγορά που μετά το φρενήρες ξεκίνημα της χρονιάς, έρχεται αντιμέτωπη με τη γεωπολιτική κρίση, οπότε καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση που δεν ελέγχει, ούτε μπορεί να υποτιμήσει. Στόχος, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι αυτό το κρίσιμο διάστημα το Χ.Α. να μην «κόψει» τις… γέφυρες με το momentum που έχει διαμορφώσει, να μη χάσει περιοχές που θα χαλούσαν την ψυχολογία της αγοράς, αλλά να κρατήσει άμυνες εν μέσω συντήρησης.
Προς το παρόν κρατήθηκε η περιοχή των 950 μονάδων με το Γ.Δ. να κλείνει την Πέμπτη στις 955,37 μονάδες με πτώση 0,85%, ενώ πτωτικά – διορθωτικά κινήθηκαν και οι υπόλοιποι κύριοι δείκτες αλλά και οι τράπεζες. Στο ακόμη πιο ακραίο σενάριο, το Χ.Α. δε θα πρέπει να χάσει την ευρύτερη ζώνη των 900 – 920 μονάδων το επόμενο διάστημα, πάντα βεβαίως σε συνάρτηση με το κλίμα που θα διαμορφώνεται διεθνώς.
Μεγαλύτερη η πτώση διεθνώς
Η πτώση στις διεθνείς αγορές αυτή την εβδομάδα ήταν αρκετά μεγαλύτερη συγκριτικά με το Χ.Α. που για ακόμη μια φορά έδειξε καλές άμυνες και διάθεση μερικής ανεξαρτητοποίησης. Ειδικά στη συνεδρίαση της Πέμπτης, στη Wall Street έλαβε χώρα γενικευμένο ξεπούλημα οδηγώντας και τους τρεις δείκτες σε μεγάλη πτώση. Ο πιο βαρύς δείκτης στον κόσμο, ο αποκαλούμενος και «δείκτης των δεικτών» S&P 500 έχασε 94,75 μονάδες ή ποσοστό 2,12%, ο Nasdaq είχε απώλειες 407,38 μονάδων ή ποσοστό 2,88%, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones είχε επίσης μεγάλες απώλειες χάνοντας 622,24 μονάδες, ή ποσοστό 1,78%, πέφτοντας στις 34.312,03 μονάδες. Θυμίζουμε πως το ιστορικό υψηλό του Dow Jones είναι στις 36.952,65 μονάδες, που σημαίνει ότι χάνει ήδη 2.640 μονάδες ή ποσοστό 5,58%.
…ξεπούλημα την Πέμπτη στη Wall Street
Οι επενδυτές στο αμερικανικό χρηματιστήριο στράφηκαν προς αμυντικούς τομείς και ασφαλή καταφύγια όπως ομόλογα και χρυσός, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Ρωσίας για την Ουκρανία φούντωσαν. Μετά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων και φιλορωσικών αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει τις επόμενες ημέρες στην Ουκρανία και ετοιμάζει μια πρόφαση για να το δικαιολογήσει.
Την Παρασκευή, σύσσωμοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν εκ νέου πτωτικά με τον Stoxx 600 στο -0,81% και τον DAX της Φρανκφούρτης στο -1,47% και στο όριο των 15.000 μονάδων, ενώ νέα πτώση σημειώνουν και οι τρεις δείκτες της Wall Street.
Άμυνες στις 950 έβγαλε ο Γενικός Δείκτης
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε άμυνες και αναχώματα, κρατώντας το όριο των 950 μονάδων, εν μέσω κατακόρυφης μείωσης συναλλαγών. Την Πέμπτη οι συναλλαγές έπεσαν στα 57,02 εκατ. ευρώ, ενώ την Παρασκευή ο τζίρος έπεσε στα 48,37 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μικρότερη των τελευταίων δυόμισι μηνών καθώς μικρότερη είχε να λάβει χώρα από τις 5 Ιανουαρίου 2022.
Ο Γ.Δ. είχε διακύμανση την Παρασκευή μόλις τέσσερις μονάδες, με χαμηλό στις 950,84 μονάδες (-0,47%) και υψηλό στις 959,13 μονάδες (+0,39%), ενώ έκλεισε στις 955,93 μονάδες σταθεροποιητικά (+0,06%). Κλείσιμο δηλαδή που είναι πάνω από το μέσο όρο της διετίας και πάνω από το ξεκίνημα της πανδημίας στην Ελλάδα. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.338 μονάδες επίσης σταθεροποιητικά (-0,02%), ο Mid Cap είχε καλύτερη εικόνα με άνοδο 0,36% στις 1.600,93 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,16% στις 728,95 μονάδες.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. είχε διόρθωση 1,56%, ο FTSE 25 έχασε 1,60%, ο Mid Cap διαφοροποιήθηκε θετικά με άνοδο 0,20%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,24%. Έτσι, σε επίπεδο έτους, τα κέρδη για το Γ.Δ. διαμορφώνονται στο +7,01%, για τον FTSE 25 στο +8,80%, για τον Mid Cap στο +7,31% και για τις τράπεζες στο +26,79%. Με λίγα λόγια, το ελληνικό χρηματιστήριο – τουλάχιστον προς το παρόν – κρατάει περίπου το 90% έως 95% των κερδών των πρώτων δυόμισι μηνών του έτους.
Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «ο ταλαντωτής βρίσκεται σε διόρθωση περιμένοντας να δούμε πότε είναι έτοιμος και πάλι να δοκιμάσει ανοδικά. Τα επίπεδα των 953 μονάδων είναι η κοντινή στήριξη (σ.σ. άντεξαν προς το παρόν), ενώ μια ενδεχόμενη διάσπαση μπορεί να φέρει το Γ.Δ. στις 945 μονάδες αρχικά. Αντίστοιχα μία διάσπαση των κοντινών 961 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 979 μονάδες».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, τονίζει πως «το χτίσιμο της ανόδου γίνεται με ιδιαίτερο τρόπο, κατακτώντας κάθε φορά ένα υψηλότερο σκαλοπάτι και εν συνεχεία διορθώνοντας σχετικά ήπια χωρίς να διαταράσσονται κομβικά σημεία της τάσης.
Αν και ο ΜACD έχασε το αγοραστικό σήμα στην συνεδρίαση της Πέμπτης, οι αγορασμένοι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών δεν απειλήθηκαν, ενώ και οι ταλαντωτές παρέμειναν σε ουδετερότητα διατηρώντας το ανοδικό περιθώριο των 990 μονάδων πριν εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες. Η ανάλωση χρόνου μεταξύ 930 και 960 δεν αποκλείεται να συνεχιστεί με τους αγοραστές να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης οι οποίοι μπορεί να έχασαν το momentum, έχουν όμως αποφορτίσει την έντονα ανοδική εικόνα του τραπεζικού κλάδου ο οποίος οδηγεί την αγορά».
Movers & Shakers