Στρατηγική κατάδειξης της ρωσικής προσπαγάνδας και των παρελκυστικών τακτικών ακολουθεί η Ουάσιγκτον, αν και από τη Δευτέρα διαφάνηκε διάθεση για διεύρυνση του διαλόγου και φάνηκε να γίνονται αμοιβαίες προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία.
Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δήλωσε ότι ολοκλήρωσε στρατιωτικές ασκήσεις στην μεθόριο της Κριμαίας και ότι ορισμένες δυνάμεις της επιστρέφουν στις βάσεις τους. Οι ΗΠΑ επιμένουν όμως ότι η Ρωσία ενισχύει τις θέσεις της και ότι επιχειρεί να στήσει προβοκάτσιες.
Η Μόσχα, την Πέμπτη ανέδειξε επεισόδια στην ανατολική Ουκρανία, μεταφέροντας το επίκεντρο από την Κριμαία. Την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον ακολουθώντας μοτίβο αντίστοιχο με αυτό της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διοχέτευσε αεροφωτογραφίες που καταδεικνύουν προετοιμασίες της Ρωσίας για εισβολή στην Ουκρανία μέσω Λευκορωσίας. Επίσης,
τελευταίες δορυφορικές εικόνες που παρουσιάζονται από την αμερικανική υπηρεσία τεχνολογίας Maxar δείχνουν μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική δραστηριότητα από μέρους της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία, κάτι που δεν συνιστά βήμα αποκλιμάκωσης.
Οι εικόνες τραβήχθηκαν στα μέσα του μήνα και δείχνουν την Ουκρανία περικυκλωμένη από τρεις πλευρές στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Αντίστοιχη εικόνα μεγάλης κινητοποίησης δίνει και το NATO, καθώς οι δυνάμεις των χωρών-μελών της Συμμαχίας συνεχίζουν την κινητοποίηση και την ανάπτυξή τους περιμετρικά της Ρωσίας.
Συνολικά, το σκηνικό που δημιουργείται μπορεία να απέχει από την εικόνα αποκλιμάκωσης που κάποιοι θα περίμεναν να δουν, συνάδει όμως με την τακτική διαπραγμάτευσης με το όπλο πάνω στο τραπέζι. Το Crisis Monitor είχε εξ αρχής επισημάνει την διαπραγματευτική τακτική και των δύο πλευρών. Μέχρι στιγμής, πάντως, η Ευρώπη αποτελεί τον βασικό χαμένο της κινητοποίησης, καθώς οδηγήθηκε στο πρώτο έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών από το 2013(!), εξαιτίας του υψηλού κόστους της ενέργειας.
Γέφυρα, νοσοκομείο και μεγάλη κινητικότητα
Την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, νέες δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν αυτή την εβδομάδα, δείχνουν την κατασκευή νέων δρόμων καθώς και μιας πλωτής γέφυρας πάνω από τον ποταμό Πρίπιατ στη Λευκορωσία, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα.
Συγκεκριμένα, η γέφυρα εμφανίστηκε την Τρίτη σε δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, μόλις 6 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα Ουκρανίας- Λευκορωσίας, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν ακόμη παραμένει στο σημείο.
Η γέφυρα τις τελευταίες μέρες συναρμολογήθηκε και στη συνέχεια αποσυναρμολογήθηκε, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι σύνηθες για τις ασκήσεις που γίνονται στην περιοχή, σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται.
Ασαφές επίσης παραμένει και το ποιος κατασκεύασε τη γέφυρα, καθώς οι δυνάμεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας πραγματοποιούν τις τελευταίες μέρες κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή.
Ο σκοπός της γέφυρας παραμένει επίσης άγνωστος αν και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προέλαση στρατευμάτων προς το Κίεβο, με τις φωτογραφίες ωστόσο να μην εμφανίζουν στρατεύματα σε κοντινή απόσταση.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η δημιουργία υπαίθριου νοσοκομείου από τους Ρώσους, πίσω από την περιοχή εκπαίδευσης Osipovichi, στη βορειοδυτική Λευκορωσία.Αν και αυτό θα μπορούσε να είναι εν μέρει θεμιτό σε περιοχή όπου έχουν αναπτυχθεί στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, θα μπορούσε επίσης να καταδεικνύει και προετοιμασία υπό τον φόβο αναμενόμενων απωλειών.
Ασκήσεις μεγάλης κλίμακας από το NATO
Σε θέση μάχης βρίσκεται η Δύση η οποία δεν δείχνει να πείθεται από τις «καλές» προθέσεις του Κρεμλίνου. Προσπαθώντας να διασφαλίσουν την αποφυγή της ρωσικής εισβολής και να πορασπίσουν την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, ΗΠΑ και ΕΕ ενισχύουν την άμυνά τους.
Αμερικανοί στρατιώτες έφτασαν στη Σλοβακία για να συμμετάσχουν σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ, εν μέσω της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης με αφορμή την Ουκρανία.
«Οι ασκήσεις Saber Strike 22 είναι αφιερωμένες στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συμμάχων» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Σλοβακίας, στρατηγός Ντάνιελ Ζμέκο. «Οι ασκήσεις θα μας επιτρέψουν να ελέγξουμε τις δυνατότητές μας να συνεργαζόμαστε με τον ισχυρότερο και σημαντικότερο, από στρατιωτικής άποψης, στρατηγικό εταίρο μας» πρόσθεσε, τη στιγμή που προσγειωνόταν το πρώτο αεροσκάφος, μεταφέροντας στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Γερμανία στη βάση του Κούτσινα.
Στις ασκήσεις αυτές, που θα διεξαχθούν την περίοδο 5-10 Μαρτίου, θα συμμετάσχουν 1.200 Αμερικανοί στρατιώτες και 500 οχήματα.
Η Σλοβακία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά στο έδαφός της δεν σταθμεύουν μόνιμα αμερικανικές δυνάμεις.
Γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter έφθασαν σε αεροπορική βάση στην ανατολική Ρουμανία, στο πλαίσιο της ανάπτυξης δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ εν μέσω της έντασης που έχει προκαλέσει η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.
Η Γερμανία στέλνει Eurofighter
Τα τρία Eurofighter και περίπου 60 στρατιώτες, μαζί με ιταλικές και ρουμανικές δυνάμεις, θα ενισχύσουν τις αποστολές επιτήρησης στη διάρκεια των επόμενων τριών εβδομάδων. Γερμανικές αεροπορικές δυνάμεις είχαν αναλάβει παρόμοιες αποστολές, μαζί με βρετανικές, το 2021 στη Ρουμανία.
Θα σταθμεύσουν στην αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu στη Μαύρη Θάλασσα, όπου μια μοίρα 1.000 Αμερικανών μεταφέρθηκε πρόσφατα από το Βίλσεκ της Γερμανίας. Η δύναμη αυτή προστέθηκε στους 900 στρατιώτες που η Ουάσινγκτον διατηρεί εκ περιτροπής στη Ρουμανία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία στον βορρά.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το NATO είπε στους στρατιωτικούς διοικητές του να καταρτίσουν σχέδια για νέες ομάδες μάχης στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στέλνει περισσότερα στρατεύματα σε περιοχές κοντά στην Ουκρανία αντί να αποσύρει τις δυνάμεις της.
Διπλωμάτες ανέφεραν πως τέσσερις νέες μονάδες αποτελούμενες από περίπου 4.000 στρατιώτες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Σλοβακία, εξέλιξη που θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη αλλαγή στη στρατιωτική στάση του ΝΑΤΟ από τότε που μετέφερε στρατεύματα στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία, αφότου η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014.
Ένα γερμανικό στρατιωτικό κομβόι 60 οχημάτων με 130 άνδρες έφθασε σήμερα στη Λιθουανία. Πρόκειται για σχεδόν τις μισές από τις προγραμματισμένες ενισχύσεις της υπό γερμανική διοίκηση ΝΑΤΟϊκής ομάδας μάχης στη χώρα.
Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι υπάρχουν πλέον όλες οι ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία.