Συνεδρίαση μείωσης ρίσκου και κατοχύρωσης κερδών στο μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς εν μέσω συνέχισης του πόλεμου «νεύρων» στο γεωπολιτικό, οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ νέα ισχυρή πτώση καταγράφουν σήμερα και οι τρεις δείκτες της Wall Street.
Μέσα σε ένα αβέβαιο επενδυτικό περιβάλλον και με το σκηνικό σ’ ότι αφορά το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας να παραμένει ιδιαιτέρως θολό, οι επενδυτές μείωσαν κατακόρυφα το ρίσκο τους, κάτι που είχε αντανάκλαση και στην αξία συναλλαγών που μειώθηκε περίπου κατά 40% έναντι των πρόσφατων στάνταρ.
Έτσι κι αλλιώς αυτή η εβδομάδα ήταν ένα στοίχημα και ένα crash test για την ελληνική αγορά που μετά το φρενήρη ξεκίνημα της χρονιάς, έρχεται αντιμέτωπη με τη γεωπολιτική κρίση, οπότε καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση που δεν ελέγχει, ούτε μπορεί να υποτιμήσει.
Στόχος, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι αυτή την εβδομάδα αλλά και τις επόμενες, το Χ.Α. να μην «κόψει» τις… γέφυρες με το momentum που έχει διαμορφώσει, να μη χάσει περιοχές που θα χαλούσαν την ψυχολογία της αγοράς, αλλά να κρατήσει άμυνες εν μέσω συντήρησης.
Με λίγα λόγια, στο πιο ακραίο σενάριο το Χ.Α. δε θα πρέπει να χάσει με τίποτα την περιοχή των 900 – 920 μονάδων, ενώ το γεγονός ότι – τουλάχιστον προς το παρόν – βγάζει άμυνες αρκετά υψηλότερα, είναι θετικό.
Θυμίζουμε στην πρόσφατη πτωτική κίνηση των διεθνών αγορών λόγω της αλλαγής στην πολιτική επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ο Γ.Δ. κύλησε έως το χαμηλό των 911,83 μονάδων (ενδοσυνεδριακά στις 25 Ιανουαρίου), όμως γρήγορα ανέκτησε δυνάμεις και αποκατέστησε την εικόνα.
Την περασμένη Δευτέρα 14/2, λόγω της απότομης κλιμάκωσης του γεωπολιτικού ρίσκου ο Γ.Δ. έφτασε να υποχωρεί 3,63% πέφτοντας στο χαμηλό των 935,85 μονάδων, όμως στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, με συνοπτικές διαδικασίες έφτασε σε νέα υψηλά 7ετίας και έως τις 973,27 μονάδες ενδοσυνεδριακά την Τετάρτη.
Σήμερα Πέμπτη, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα σε αρνητική τροχιά έχοντας διακύμανση δέκα μονάδων, με υψηλό στο άνοιγμα στις 963,16 μονάδες (-0,01%) και χαμηλό στις 953,68 μονάδες (-1,03%) για να κλείσει στο τέλος στις 955,37 μονάδες με πτώση 0,85%.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.338,55 μονάδες με πτώση 0,90%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.595,15 μονάδες με πτώση 0,70%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε σε ποσοστό 1,51% με κλείσιμο στις 730,10 μονάδες.
Ο τζίρος κατήλθε στα 57,02 εκατ. ευρώ, κατακόρυφα μειωμένος έναντι των 98 και 120 εκατ. ευρώ των προηγούμενων συνεδριάσεων, κάτι που πιστοποιεί ότι διαθέσεις για… ξεφόρτωμα και άναρχες ρευστοποιήσεις δεν υπάρχουν, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση. Η σημερινή πτώση ήρθε πρωτίστως λόγω απουσίας νέων αγοραστών, παρά λόγω ισχυρών ρευστοποιήσεων.
Άλλωστε, όλες οι μετοχές του FTSE 25 και κυρίως οι τράπεζες έχουν μειωμένους όγκους και τζίρους. Βεβαίως, αυτή η… ψυχραιμία των επενδυτών εύκολα μπορεί να αλλάξει, σε περίπτωση που το διεθνές κλίμα επιδεινωθεί…
Στο χώρο του Large Cap θετικά έκλεισαν μόνο οι Coca Cola HBC, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Quest Συμμετοχών, ΟΛΠ και ElvalHalcor, ενώ πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Jumbo -3,77%, Lamda Development -2,38%, Alpha Bank -2,46%, Πειραιώς -2,64%, ενώ άνω του 15 υποχώρησαν οι Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ και Viohalco.
Στον Mid Cap κέρδη 3,11% είχε η Entersoft, ενώ πιέσεις δέχτηκαν οι AVAX -3,46%, Πλαστικά Θράκης -2,58%, Cenergy Holdings -2,21%, ενώ πλέον του 1% υποχώρησαν οι Intracom Holdings, Intrakat, Reds και ΕΧΑΕ. Στο σύνολο της αγοράς 35 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 83 που υποχώρησαν.