Σε διεθνές επίπεδο μεταφέρεται η αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία να επιχειρεί να προβοκάρει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κατά τη διάρκεια ομιλίας του, προκαλώντας επεισόδιο το οποίο ανέβασε ο Νίκος Δένδιας στο Twitter.
Μίνι διπλωματικό επεισόδειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημειώθηκε στη Νορβηγία όταν ο Τούρκος πρέσβης εκεί επειχείρησε να προβοκάρει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.
Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας απαντώντας στον Τούρκο πρέσβη είπε: «Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει απειλή casus belli» με εμφατικό. Το επεισόδιο σημειώθηκε σε διάλεξη με θέμα «Εφαρμογή της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας: το Αιγαίο και η ΕΕ -Η Μεσόγειος ως μελέτη περίπτωσης»).
Όπως τόνισε, η Ελλάδα θεωρεί την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή σταθερότητας και ευημερίας όπου όλες οι χώρες και οι λαοί θα πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν ειρήνη και ασφάλεια.
Ωστόσο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ στην τοποθέτησή του επισήμανε το παράνομο του τουρκολιβυκού μνημονίου. «Η οριοθέτηση, σύμφωνα με τη συμφωνία UNCLOS, πραγματοποιείται μόνο μεταξύ κρατών με απέναντι ή γειτονικές ακτές. Η Τουρκία και η Λιβύη δεν είναι κράτη με αντίθετες ή γειτονικές ακτές. Δεν έχουν κοινά όρια. Οι διατάξεις του παράνομου Μνημονίου Στερούν τα ελληνικά νησιά από τις θαλάσσιες ζώνες τους» είπε.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Τουρκία αρνείται να προσχωρήσει στην UNCLOS καθώς δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες. Ούτε αναγνωρίζει το δικαίωμά μας που απορρέει από την UNCLOS να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα.
Οπως σημείωσε, η Ελλάδα, αντιτίθεται σε οποιαδήποτε απειλή ή χρήση βίας για τη διευθέτηση τυχόν διαφορών και φυσικά ναυτικών διαφορών. Θύμισε ότι η χώρα μας είναι Κράτος Μέρος της UNCLOS από το 1995. «Και ο παγκόσμιος χαρακτήρας της UNCLOS αποδεικνύεται από το γεγονός ότι 168 μέρη, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ καθεαυτή, δεσμεύονται από τις διατάξεις της».
Προσπάθεια να δικαιολογήσει το casus belli
Από την άλλη πλευρά, ο πρέσβης της Τουρκίας στη Νορβηγία, Φαζλί Τσορμάν, που ήταν παρών στη διάλεξη στην οποία μετείχε ο Ν. Δένδιας, έκρινε σκόπιμο να πάρει τον λόγο και να απαντήσει στα όσα είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Ισχυρίστηκε ότι το τουρκολυβικό μνημόνιο δεν είναι παράνομο και πως το casus belli επανήλθε από την Τουρκία επειδή η Ελλάδα απειλεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ.
Ο κ. Δένδιας έσπευσε να ανταπαντήσει, επισημαίνοντας ότι όλες οι πράξεις της Ελλάδας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Ο Τούρκος πρέσβης επιχείρησε να τον διακόψει στο σημείο αυτό. Ωστόσο, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, συνεχίζοντας σε ψύχραιμο τόνο, απάντησε πως πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει η απειλή casus belli.