Καθολικά πτωτική ήταν η συνεδρίαση της Δευτέρας 14 Φεβρουαρίου στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο βρέθηκε στη δίνη της απότομης κλιμάκωσης του γεωπολιτικού ρίσκου και των… ιαχών για ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας, κάτι που έφερε γενικευμένο ξεπούλημα σε όλες σχεδόν τις διεθνείς αγορές.
Περίληψη
- Στη δίνη του γεωπολιτικού ρίσκου οι αγορές και το Χ.Α.
- Ενδοσυνεδριακή «βουτιά» έως τις 935,85 μονάδες, αλλά βελτίωση στο φινάλε
- Περιορίστηκαν σχεδόν στο μισό οι αρχικές απώλειες στις τράπεζες
- Η αγορά είχε «λίπος» να κάψει από τα πρόσφατα κέρδη
Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ προχώρησαν την Παρασκευή σε ακριβή εκτίμηση έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, προσδιορίζοντας τη 16η Φεβρουαρίου, κάτι που «γκρέμισε» τους δείκτες της Wall Street, ενώ έντονα πτωτικά κινήθηκαν σήμερα τόσο οι ασιατικές όσο και οι ευρωπαϊκές αγορές, που έφτασαν να υποχωρούν έως και άνω του 3,50%.
Πούτιν – Λαβρόφ κάλμαραν τις αγορές
Μολονότι οι διαλλακτικές δηλώσεις από τη ρωσική πλευρά μετά το μεσημέρι έφεραν μερικό μάζεμα στις ευρωπαϊκές αγορές που απομακρύνθηκαν από τα χαμηλά ημέρας, επηρεάζοντας και την ελληνική αγορά, η κατάσταση παραμένει τεταμένη, εν μέσω πολέμου νεύρων, διαρροών, τακτικισμών και διπλωματικών αψιμαχιών.
Η μερική βελτίωση της εικόνας των ευρωπαϊκών αγορών οφείλεται στο ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο Πούτιν κατά την διάρκεια συνεδρίασης υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, πρότεινε συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας πρότεινε στο Ρώσο πρόεδρο να συνεχιστούν οι διπλωματικές επαφές με την Δύση, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως μια κίνηση πρόσκαιρης εκτόνωσης της έντασης που απομακρύνει χρονικά ενδεχόμενη ρωσική επίθεση.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι δείκτες της Wall Street παρ’ ότι άνοιξαν αρνητικά, εντούτοις πλέον Nasdaq και S&P 500 κινούνται θετικά, ενώ οριακές απώλειες σημειώνει ο Dow Jones.
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι «ηλεκτρισμένη» καθώς πλέον οι αγορές – που είχαν ίσως υποτιμήσει τη ρωσοουκρανική κρίση – έρχονται αντιμέτωπες με μια νέα κατάσταση, που δύναται να επηρεάσει καταλυτικά τις αγορές ενέργειας, αλλά και τροφίμων. Μέχρι τώρα, οι αγορές δεν είχαν συμπεριλάβει στους καταλύτες τους το ενδεχόμενο πολέμου. Εξέλιξη που τώρα μπαίνει στην εξίσωση και προστίθεται στο ήδη «ναρκοθετημένο» τοπίο με το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής, τον πληθωρισμό, το αυξημένο παγκόσμιο χρέος και την ενεργειακή κρίση.
Οι επιπτώσεις από μια πολεμική σύρραξη στο όριο της Ευρώπης, θα είναι σοβαρές σε οικονομικό επίπεδο, καθώς θα προκαλέσουν μεγάλο ντόμινο στις αγορές ενέργειας, με κίνδυνο εμπλοκών στον εφοδιασμό της Ευρώπης από τη Ρωσία με φυσικό αέριο, αλλά και τροφίμων, δεδομένου ότι η Ουκρανία μαζί με τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.
Μια εισβολή θα δημιουργούσε χάος στην Ουκρανία και θα οδηγούσε στην επιβολή βαρύτατων οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, με συνέπειες που είναι δύσκολο να προσδιοριστούν και σίγουρα θα προκαλούσαν παρενέργειες στις αγορές. Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, για παράδειγμα, ήδη το μπρεντ έχει ενισχυθεί σε επίπεδο ρεκόρ 7ετίας, πάνω από τα 95 δολ., καθώς εκφράζονται φόβοι για προβλήματα στις εξαγωγές από τη Ρωσία, δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέα πετρελαίου μετά τη Σαουδική Αραβία. Από την Παρασκευή, εξάλλου, καταγράφεται στροφή κεφαλαίων από τις μετοχές στην ασφάλεια των ομολόγων.
Κράτησε τις 950 μονάδες
Εντός όλων αυτών των εξελίξεων, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε μόνιμα σε αρνητική τροχιά σήμερα, φτάνοντας να υποχωρεί έως και 3,63% όταν ο Γ.Δ. κατήλθε στο χαμηλό των 935,85 μονάδων, όμως το τελευταίο δίωρο υπήρξε σημαντική αφύπνιση αγοραστών, με αποτέλεσμα το κλείσιμο να γίνει στις 950,70 μονάδες με πτώση 2,10%.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη
Ο FTSE 25 έφτασε να υποχωρεί έως 3,89% ενώ έκλεισε με πτώση 2,20% στις 2.323,60 μονάδες, ο Mid Cap έχανε έως 2,84% ενώ έκλεισε στο -1,43%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε έως 5,21% για να κλείσει με πτώση 3,06% στις 722,81 μονάδες. Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη καθώς ανήλθε στα 123,41 εκατ. ευρώ και ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 52 συνεδριάσεων.
Στο χώρο του FTSE 25 στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης καμιά μετοχή δεν κινούταν θετικά, ενώ τελικώς με κέρδη έκλεισαν οι Ελλάκτωρ (+1,91%), Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ. Πάντως και στις υπόλοιπες μετοχές, οι αρχικές πιέσεις περιορίστηκαν τουλάχιστον 30-40%. Η Alpha Bank έφτασε να υποχωρεί 6,12% όμως έκλεισε με πτώση 2,34% η Πειραιώς έχανε 7,23% ενώ έκλεισε με πτώση 4,52%, η Eurobank έχανε 6,42% ενώ έκλεισε στο -3,15%, ενώ η Εθνική έχανε 4,77% για να κλείσει με πτώση 3,17%.
Στο Large Cap, απώλειες άνω του 3% είχαν οι Coca Cola HBC και Viohalco, άνω του 2% υποχώρησαν οι Jumbo, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ και ElvalHalcor, ενώ άνω του 1% έχασαν οι OTE, ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Quest Συμμετοχών, Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Aegean Airlines.
Στον Mid Cap ξεχώρισε το νέο ράλι +15,73% της Ευρωπαϊκής Πίστης που «κλείδωσε» στα 7,80 ευρώ της δημόσιας πρότασης, ενώ διακινήθηκε όγκος 2,57 εκατ. τεμαχίων μέσω τζίρου πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Intracom Holdings, ΕΧΑΕ, AVAX, Fourlis, Entersoft, Πλαίσιο, Profile, Reds, Cenergy Holdings, Epsilon Net κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, μόνο 22 μετοχές έκλεισαν θετικά, έναντι 109 που υποχώρησαν.