Να κλειδώσει τα πονταρίσματα -στην ορολογία- του πόκερ ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος από τον Μιχάλη Σάλλα, προκειμένου να ξεκινήσει την ουσιαστική συζήτηση για το deal απορρόφησης της HSBC Ελλάδος από την Παγκρήτια, καθώς οι επόπτες ζητούν -εμμέσως πλην σαφώς- να τρέξει η αύξση κεφαλαίου πριν και ανεξάρτητα από την εξαγορά. Αυτό συνεπάγεται ότι η Lyktos Group, ως βασικός μέτοχος, θα πρέπει να επενδύει απριόρι στην Παγκρήτια.
Στη διεύθυνση εποπτείας Τραπεζικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος προς… εξέταση βρίσκεται ο φάκελος εξαγοράς της HSBC Ελλάδος από την Παγκρήτια, με τους επόπτες να ζητούν πρόσθετα στοιχεία και ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης από τον Μιχάλη Σάλλα. Πρόκειται για deal υπό το οποίο η Παγκρήτια αποκτά το δάνεια, καταθέσεις και προσωπικό της HSBC Ελλάδος αντί ενός ευρώ, με τους Βρετανούς να καλύπτουν σε δεύτερη φάση την αμκ.
Τα προβλήματα
Σε διαπραγματεύσεις για τον οδικό χάρτη και τα επιμέρους σημεία του deal μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου της HSBC Ελλάδος (πλην των ναυτιλιακών δανείων) στην Παγκρήτια Τράπεζα βρίσκονται η διοίκηση της τράπεζας με τη διεύθυνβση εποπτείας Τραπεζικού Συστήματος. Μια πρώτη προσέγγιση έγινε την Παρασκσυεή 11 Φεβρουαρίου, η οποία όμως δεν πήγε και πολύ καλά.
Το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό, αλλά όχι αγεφύρωτο. Η επικεφαλής από την πλευρά της ΤτΕ, Χέδερ Ντενίς Γκίμπσον, ζητά περισσότερες λεπτομέρειεες και ολοκληρωμένο business plan. καθώς και ολοκλήρωση της προαναγγελθείσας αύξησης κεφαλαίου από την Παγκρήτια πριν από την εξαγορά της HSBC Ελλάδος. Μείζον θέμα για τους επόπτες αποτελεί ηασφάλεια του προσωπικού της HSBC το οποίο , σύμφωνα με τους όρους του deal, μεταφέρεται στην εξ ολοκλήρου και χωρίς απολύσεις τη Παγκρήτια, εκτοξεύοντας το μισθολογικό κόστος.
Από την πλευρά της Παγκρήτιας Δημόπουλος και Σάλλας επιμένουν σε ένα πιο χαλαρό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας κατ αρχήν έγκριση με βάση το due diligence και τη συμφωνία των διοικητικών συμβουλίων, η οποία περιλαμβάνει letter of intend των Βρετανών για να εισφέρουν 85 εκατ. στην επικείμενη αμκ της Παγκρήτιας.
“Πρώτα εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν”
Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί το προτεινόμενο από τον Μιχάλη Σάλλα πλαίσιο και ζητά πλήρη κάλυψη σε επίπεδο ιδίων κεφαλαίων και αναλαμβανόμενου κινδύνου απριόρι. Ο ΜΙχάλης Σάλλας, όμως, φαίνεται να επιθυμεί την επίσπευση της διαδικασίας -αν και εκ του νόμου το deal έχει περίοδο ολοκλήρωσης 18 μηνών-. Στόχος το πάλαι ποτέ κραταιού τραπεζίτη είναι να ολοκληρώσει ταυτόχρονα την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων και της HSBC αποκτώντας έτσι το κρίσιμο μέγεθος για τη συμμετοχή στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα τρέξουν με ένταση τους προσεχείς μήνες.
Σε αυτή τη φάση, οι δύο πλευρές ανασυντάσσονται, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη παράλληλες κινήσεις με στόχο την αύξηση της πίεσης. Έτσι, από την πλευρά Σάλλα φαίνεται ότι επιχειρείται κινηξτοποίηση σε πολιτικό και μιντιακό επίπεδο ώστε να ασκηθεί πίεση στον Γιάννη Στουρνάρα. Ο κεντρικός τραπεζίτης, εμφανίζεται σκεπτικός και ενώ παρακολουθεί τις εξελίξεις, δεν έχει ζητήσει επίσημη ενημέρωση από τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να μη θεωρηθεί ότι παρεμβαίνει.
Όσο όμως το deal καθυστερει, ο κίνδυνος να συναντήσει πρόσθετες αντιστάσεις – ανδτιδράσεις ισχυροποιείται. Ο Μιχάλης Σάλλας φαίνεται ότι ποντάρει στην ισχυρή θέληση των Βρετανών για απεμπλοκή και το γεγονός πότι είχαν ήδη διαπραγματευτεί με τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία, καθιστώντας την Παγκρήτια τη μόνη λύση.
Για την ώρα, η πλευρά Σάλλα επιχειρεί να μεταθέσει μέρος της πίεσης που -ήταν αναμενόμενο να δεχθεί- από την Τράπεζα της Ελλάδος, στους Βρετανούς, θέλοντας να επιτύχει πιο δεσμευτικές και άμεσες κινήσεις.
Το deal και η επόμενη ημέρα για την Παγκρήτια
Εκτός από τα 15 καταστήματα πανελλαδικά που θα αποκτήσει η Παγκρήτια από την HSBC, θα παραλάβει και ένα χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλυμμένο από προβλέψεις σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα οι επισφάλειες και τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) να είναι σε πολύ χαμηλό ποσοστό.
Παράλληλα, η Παγκρήτια θα βρεθεί με μία επιπλέον assets λογιστικής αξίας περίπου 2 δισ ευρώ (συνολικό ενεργητικό 1,9 δισ. ευρώ ) με ένα σημαντικό απόθεμα καταθέσεων ύψους 1,7 δισ. ευρώ και ένα χαρτοφυλάκιο δανείων 500 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά της Παγκρήτιας, η αμκ θεωρείτα δεδομένη στο ύψος; των 85 εκατ., ήτοι το ποσό που έχουν δεσμευτεί κνα καλύψουν μέσω συνδεδεμένων funds οι Βρετανοί.
Τα στοιχεία αυτά διαφοροποιούν ουσιωδώς το προφίλ της Παγκρήτιας Τράπεζας και καθιστούν τον Μιχάλη Σάλλα de facto ηγέτη του μεσαίου τραπεζικού χώρου που είχε εξαφανιστεί -πρακτικά- μετά από την κατάρρευση της Proton και της FBB. Η μόνη μεσαία τράπεζα -που δεν περιλαμβάνεται στις συστημικές- είναι η Attica Bank, αλλά ταλανίζεται από προβλήματα και βρίσκεται σε διαρκή ένδοια στελεχών και… κεφαλαίων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παίξει ουσιατικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Αν και ο νόμος δίνει 18μηνη προθεσμία για την ολοκλήρωση του deal, ο Μιχάλης Σάλλας επιχειρεί να αιφνιδιάσει και να κερδίσει χώρο, χρόνο και να αναπτύξει δυναμική. Τέτοιες συμφωνίες είναι πάντα χρονικά ευαίσθητες, καθώς τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές κινούνται στο πλαίσιο συγκυριών, εντός των οποίων τα deal βγάζουν νόημα. Αν το παράθυρο ευκαιρίας κλείσει, τότε είναι πιθανό ένας ή και οι δύο παράγοντες να αναζητήσουν διαφορετικές λύσεις, ή να αναγκαστούν να τις βρουν προκειμένου να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους μετις δυνατόν μικρότερες απώλειες.