Πιο κοντά έρχονται πλέον Τουρκία και Ισραήλ, καθώς μετά την ματαίωση του αγωγού East Med ο Ισραηλινός πρόεδρος αποδέχθηκε πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν και θα επισκεεφθεί εντός του Φεβρουαρίου την Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Το Ισραήλ, που είχε πρωταγωνιστήσει στον σχεδιασμό του αγωγού επί πρωθυπουργίας Νετανιάχου, ανταποκρίνεται θετικά στις προσπάθειες του Τούρκου Προέδρου για βελτίωση των διμερών τους σχέσεων. Έτσι, Ισραηλινός πρόεδρος Ιτσάκ Χέρτσογκ αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.
“Με αυτή την επίσκεψη θα ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις μας” υποστήριξε ο Ερντογάν, ο οποίος τα είχε σπάσει με το Ισραήλ πριν από περισσότερο από δέκα χρόνια, με αφορμή την ισραηλινή επίθεση στο πλοιάριο «Μαβί Μαρμαρά», που προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας.
Οδικός χάρτης για την επαναπροσέγγιση
Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ εδράζεται στη βάση της ματαίωσης του East Med, εκτίνεται όμως σε μια σειρά από άλλα, περιφερειακά αντικείμενα. Έτσι, η ατζέντα που έχει καταρτίσει η Άγκυρα και με την οποία δεν έχει διαφωνήσει το Τελ Αβίβ, περιλαμβάνει συζητήσεις για το Παλαιστινιακό και για μια νέα όδευση για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου.
Όσον αφορά στο Παλαιστινιακό, η Τουρκία παίζει πλέον κομβικό ρόλο, καθώς η κορύφωση των εντάσεων και η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης περιόρισαν τη λειτουργικότητα μέσω των παραδοσιακών δεσμών που διαθέτει η Ελλάδα στην περιοχή. Η προοπτική αποδοχής της Τουρκίας ως ενδιάμεσου, λόγω των σχέσεων με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, μετατοπίζει το κέντρο βάρους από την Αϊγυπτο, που είχε μέχρι τώρα αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες.
Ένα δεύτερο βήμα κάνει τώρα προτείνοντας τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους, αφού τα σχέδια για τον East Med ναυάγησαν με τη βοήθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Χάνει η Ελλάδα
Τα δύο αυτά θέματα οδηγούν σε de facto υποβάθμιση της γεωπολιτικής αξίας της Ελλάδας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Oi εξελίξεις ayt;ew αναμένεται να έχουν επιπτώσεις και στο status που απολαμβάνει η Ελλάδα στην Ουάσιγκτον, αλλάζοντας τις ισορροπίες στο Κογκρέσο.