Αίσθηση ενεργητικής διαχείρισης των συνεπειών της προϊούσας γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία επιχειρεί να δώσει η ελληνική κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλεί διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων ελλείψεων φυσικού αερίου στο σενάριο εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τα πιθανά σενάρια για προβλήματα με τροφοδοσία με φυσικό αέριο στο ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας με φυσικό αέριο.
Η Ελλάδα καλύπτει το 45% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, κυρίως μέσω του Turk Stream ο οποίος δεν διέρχεται από την Ουκρανία αλλά περνά απευθείας από τη Ρωσία στην Τουρκία διασχίζοντας τη Μαύρη θάλασσα. Αν και ο αγωγός δεν επηρεάζεται από ενδεχόμενες συγκρούσεις, εν τούτοις η Δύση έχει προαναγγείλει την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.
Προφανώς, η διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων, αποτελεί βασικό σενάριο. Έτσι, η Ελλάδα θα αναγκαστεί, μεσούσης της ενεργειακής κρίσης και των γεωπολιτικών εντάσεων να βρει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου. Οι λύσεις που εξετάζονται είναι γνωστές: Αύξηση της προμήθειας από το Καζακστάν, αναζήτηση φορτίων LNG και ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες.
Η ΔΕΗ έχει ήδη εξαγγείλει την αύξηση της συμμετοχής των λιγνιτικών μονάδων της Κοζάνης, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. ΑΝ όμως ενεργοποιηθούν τέτοιες κυρώσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι αναγκασμένη να αυξήσει έτι περαιτέρω την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από τις λιγνιτικές μονάδες, που συνεπάγεται εκτροχιασμό των τιμών λόγω της εκθετικής αύξησης των τιμών στα δικαιώματα εκπομπής άνθρακα.
Το μείζον ζήτημα είναι το εύρος και η διάρκεια της κρίσης καθώς και η δυνατότητα της ΕΕ να συμβάλλει ενεργά στην αντιστάθμιση του κόστους και την πρόληψη ελλείψεων.
Συσκέψεις και… κρίσεις
Μάλιστα, ήδη έχει προηγηθεί σύσκεψη στη ΡΑΕ με τη συμμετοχή της ΔΕΗ και της Elpedison (λειτουργεί δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε Θίσβη Βοιωτίας και Θεσσαλονίκη) με στόχο να εξακριβωθεί πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει η μετατροπή ώστε οι μονάδες να λειτουργήσουν με πετρέλαιο. Στη σύσκεψη με στελέχη της ΔΕΗ συζητήθηκαν και ζητήματα που συνδέονται με τα αποθέματα λιγνίτη και την ταχύτητα με την οποία μπορούν να λειτουργήσουν κάποιες λιγνιτικές μονάδες της εταιρείας.
Στη σημερινή σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.