Μπορεί το σενάριο πολέμου στην Ουκρανία να μην συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες και οι πολεμικές ιαχές του Μπάιντεν να φαίνονται -ενδεχομένως- δυσανάλογες της κρισιμότητας της κατάστασης, αυτό όμως δεν έγινε τυχαία. Οι New York Times σε ανάλυσή τους, αναφέρουν, ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν στρατηγική… Πούτιν, επιχειρούν δηλαδή να νικήσουν τον Ρώσο πρόεδρο στο παιχνίδι της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης, καίγοντας πιθανές κινήσεις του.
Να νικήσουν τον Πούτιν στο παιχνίδι του προσπαθούν οι ΗΠΑ στην ουκρανία, σύμφωνα με ανάλυση των New York Times, οι οποίοι ερμηνεύουν μέσα από αυτό το πρίσμα τις πολεμικές ιαχές Μπάιντεν και τις κραυγές “λύκος, λύκος” της CIA.
Το ζήτημα, όμως, έγκειται στη δυνατότητα τον ΗΠΑ να οδηγήσουν τον Πούτιν σε διάλογο, χωρίς να χρειαστεί να δεσμευτούν απριόρι σε αλλαγές στο status quo και υπάρξουν νεκροί. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ, αφού εκκένωσαν την πρεσβεία τους από το μη κρίσιμο προσωπικό, διέταξαν την Κυριακή και την απομάκρυνση των 160 στρατιωτών της εθνοφυλακής που βρίσκονταν στην Ουκρανία.
Το Πεντάγωνο εντάσσει την κίνηση στην ανάγκη ανακατανομής δυνάμεων στην ευρύτερη πειροχή, ώστε να προληφθούν άλλα ρωσικά σενάρια. Στην πραγματικότητα, όμως, η απόσυρση της μονάδων ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ που είχε αναπτυχθεί στην Ουκρανία αποτελεί κίνηση στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τη Ρωσία, καθώς ευθυγραμμίζεται με το αίτημα της Μόσχας για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από την Ουκρανία.
Η απόφαση αυτή, μάλιστσα, ακολούθησε την επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν το Σάββτο και ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον 3000 στρατιώτες στην Πολωνία.
Ταυτόχρονα, διαρκείς και έντονες είναι οι διεργασίες σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε μπαράζ επαφών με τον Τζο Μπάιντεν και τον Εμάνουελ Μακρόν. Επίσης σε διαρκείς διαβουλεύσεις βρίσκονται και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της ΕΕ με τη Ρωσία. Την κατάσταση παρακολουθεί από κοντά κια το Πεκίνο, το οποίο βλέπει αναλογίες με τα όσα μπορεί να εξελιχθούν στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα συνεχίζει να θεωρεί μέρος της, στο πλαίσιο του δόγματος της ενιαίας Κίνας.
Η στρατηγική Μπάιντεν
Συνολικά, η πλημμυρίδα αποκαλύψεων – που δημοσιεύονται σχεδόν αμέσως, μετά από μόνο την αξιολόγηση των πληροφοριών από τις υπηρεσίες- αποτελεί ενδεχομένως την πλέον επιθετική δημοσιοποίηση πληροφοριών από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την κρίση των πυρεαύλων της Κούβας.
Πρόκειται, εν γένει, για ασυνήθιστη τακτική, αφ ενός γιατί Τζο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει πρόθεση να στείλει στρατεύματα των ΗΠΑ για να υπερασπιστεί την Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, η Ουάσιγκτον δημιουργεί πολεμικό κλίμα με στόχο όχι για να υποστηρίξει έναν πόλεμο αλλά για να προσπαθήσει να τον αποτρέψει.
Η ελπίδα είναι ότι η αποκάλυψη των σχεδίων του κ. Πούτιν θα τα διαταράξει, ίσως καθυστερώντας μια εισβολή και αγοράζοντας περισσότερο χρόνο για διπλωματία ή ακόμη και δίνοντας στον κ. Πούτιν την ευκαιρία να επανεξετάσει το πολιτικό, οικονομικό και ανθρώπινο κόστος μιας εισβολής.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους NY Times, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι είχαν έναν πιο στενό και πιο ρεαλιστικό στόχο: Θέλουν να καταστήσουν πιο δύσκολο για τον κ. Πούτιν να δικαιολογήσει μια εισβολή με ψέματα, υπονομεύοντας τη θέση του στην παγκόσμια σκηνή και χτίζοντας υποστήριξη για μια πιο σκληρή απάντηση .
Οι υπηρεσίες πληροφοριών, που παρακινήθηκαν από τον Λευκό Οίκο, να αποχαρακτηρίσουν πληροφορίες, οι οποίες αφού κατατέθηκαν στο Κογκρέσο, ποροωθήθηκαν σε δημοσιογράφους.
Η επικοινωνία Μπάιντεν Πούτιν
Η συνομιλία του Ρώσου Προέδρου με τον Αμερικανό διήρκεσε μία ώρα και χαρακτηρίζεται «επαγγελματική» και από τις δύο πλευρές. Από τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές μετά το πέρας της επικοινωνίας τους, ο Πούτιν επεσήμανε πως η Δύση δεν ασκεί αρκετή πίεση στο Κίεβο για να τηρήσει τα συμφωνηθέντα του Μινσκ, ενώ συζήτησε και το θέμα της εξοπλισμού της Ουκρανίας.
Η ενημέρωση από πλευράς Ρωσίας αναφέρει πως ο Πούτιν προειδοποίησε τον ομόλογό του πως οι παραδόσεις όπλων μπορεί να ενθαρρύνουν πιθανές προκλήσεις στο Ντονμπάς και την Κριμαία. Ακόμα, ο Ρώσος Πρόεδρος έθεσε το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας, τονίζοντας πως δεν ελήφθησαν υπόψιν βασικές ανησυχίες της χώρας του.
Ο Μπάιντεν επεσήμανε την ανάγκη να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, αλλά, σύμφωνα με Κρεμλίνο και Λευκό Οίκο, προειδοποίησε πως οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πως οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες για διπλωματικές παρεμβάσεις, σε πλήρη συνεργασία με τους συνεργάτες τους, αλλά είναι εξίσου έτοιμες για όλα τα σενάρια» επεσήμανε η αμερικανική πλευρά.
Τι είπαν Πούτιν – Μακρόν
Πριν από την επαφή με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Πούτιν συνομίλησε, για άλλη μία φορά, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν για τις προκλητικές υποθέσεις περί σχεδίου της Ρωσίας για ‘εισβολή’ στην Ουκρανία, που έχουν συνοδευτεί με τεράστιες παραδόσεις εξελιγμένων όπλων στη χώρα»
ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Πηγή από το Ελιζέ, σχολιάζοντας στο Reuters, το τηλεφώνημα επεσήμανε πως η Γαλλία δεν βλέπει κανένα δείγμα προετοιμασίας επίθεσης από τη Ρωσία, με βάση τα όσα είπε ο Πούτιν στον Μακρόν.
«Δε βλέπουμε κανένα δείγμα, σε αυτά που λέει ο Πρόεδρος Πούτιν, ότι θα προχωρήσει σε επίθεση» είπε η πηγή, αλλά ξεκαθάρισε πως το Παρίσι παραμένει «σε εγρήγορση».
Ο Μακρόν, να σημειωθεί, είχε επαφή με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα βρεθεί σε Ρωσία και Ουκρανία την ερχόμενη εβδομάδα, ως συνέχεια της διπλωματικής προσπάθειας κατευνασμού της έντασης.
Εκτός τούτου, μίλησε και με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολόντριμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο τελευταίος.
«Συνεχίστηκε ο διάλογος με τον Εμανουέλ Μακρόν. Χάρη στην επίσκεψή του στην Ουκρανία. Μιλήσαμε για την κατάσταση ασφαλείας και τρόπους για την επίσπευση της ειρηνευτικής διαδικασίας»
επεσήμανε και δήλωσε την ευγνωμοσύνη του στην προσπάθεια του Γάλλου Πρόεδρου για την επίτευξης λύσης.
Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει διαψεύσει, επανειλημμένως, πως επιθυμεί να εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ καταγγέλλει «αντιρωσική υστερία» από τη Δύση, ενώ εκφράζει έντονη ανησυχία για τις μεταφορές όπλων στη χώρα.