Όταν μια αγορά παρά τα πολύ σημαντικά βραχυχρόνια κέρδη και παρά τους κλυδωνισμούς τόσο από την αλλαγή πολιτικής επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες (Fed και ΕΚΤ), όσο και από άλλους παράγοντες όπως η ενεργειακή και η γεωπολιτική κρίση και η επιδείνωση στις αγορές ομολόγων, όχι μόνο καταφέρνει και κρατάει τα υψηλά 7ετίας, αλλά πετυχαίνει νέο ρεκόρ έχοντας ήδη ράλι +7,92% μόλις σε 28 συνεδριάσεις το νέο έτος, είναι σε φάση bull market.
- Σε δυνατό bull market το ελληνικό χρηματιστήριο
- Νέα ισχυρά πονταρίσματα στις τράπεζες, σήκωσαν το Χ.Α.
- Πλησιάζουν το +30% τα κέρδη των τραπεζών από την αρχή του ’22
- Πάνω από 100 εκατ. ευρώ για 3η διαδοχική συνεδρίαση ο τζίρος
- Το ¼ των συναλλαγών στην Πειραιώς, τεράστιοι όγκοι και τζίροι
Σε αυτή τη φάση είναι το ελληνικό χρηματιστήριο που στη συνεδρίαση της Πέμπτης «έχτισε» περαιτέρω στα υψηλά 7ετίας, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 964,05 μονάδες με άνοδο 0,39%, απέχοντας πλέον – σε ποσοστό – ελάχιστα από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Ήδη, ο Γ.Δ. είναι κοντά στο να ισοφαρίσει την περυσινή του απόδοση που είχε στο σύνολο του έτους ενώ οι τράπεζες ήδη είναι τρεις φορές πάνω από τις περυσινές τους αποδόσεις.
Ο FTSE 25 ενισχύεται φέτος σε ποσοστό 9,87%, ο Mid Cap εύλογα υστερεί με άνοδο 4,87% καθώς προέρχεται από το περυσινό «πάρτι» και την άνοδο 34%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 29,32%! Σήμερα, μετά το μεσημέρι ανακοινώθηκαν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που ανήλθε στο 7,5% και στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 40 ετών, κάτι που έφερε απότομο πτωτικό γύρισμα σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές και αρνητικό άνοιγμα στη Wall Street.
Ισχυρές άμυνες
To Χ.Α. όμως, μολονότι είναι στην κορυφή των κερδών στην Ευρώπη φέτος, κράτησε το θετικό του πρόσημο, έδειξε ξανά αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα επιβεβαιώνοντας ότι οι εισροές κεφαλαίων του τελευταίου διαστήματος και το μπαράζ των θετικών εκθέσεων από ξένους οίκους, ούτε τυχαίο είναι, ούτε συγκυριακό.
Μολονότι το πρώτο τρίωρο της συνεδρίασης που ο Γ.Δ. παλινδρομούσε σε αρνητικά εδάφη, η πορεία των συναλλαγών ήταν υποτονική, εντούτοις, μετά το θετικό γύρισμα και την πορεία προς τα νέα υψηλά, κλιμακώθηκαν οι συναλλαγές, με το τζίρο να ξεπερνά μάλιστα για 3η συνεχή συνεδρίαση τα 100 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι χθες ο τζίρος ήταν στα 125,82 εκατ. ευρώ ενώ την Τρίτη ήταν στα 115,7 εκατ. ευρώ.
Ο τζίρος των τραπεζών παρέμεινε πολύ ισχυρός, επιβεβαιώνοντας ότι πλέον δραστηριοποιούνται πολύ ισχυρά χαρτοφυλάκια. Την Τρίτη στον τραπεζικό κλάδο διακινήθηκαν 60,3 εκατ. ευρώ, που ήταν ο μεγαλύτερος τζίρος από το Νοέμβριο του 2020 ήτοι των τελευταίων 15 μηνών, χθες Τετάρτη οι συναλλαγές του κλάδου έφτασαν στα 67,4 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα διαμορφώθηκαν στα 59,7 εκατ. ευρώ.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη
«Αφεντικό» των συναλλαγών η Πειραιώς
Εντυπωσιακή η Πειραιώς Financial που έκανε εμφάνιση leader στο ταμπλό, διακινώντας το ¼ των συναλλαγών με 25,18 εκατ. ευρώ και 14,9 εκατ. τεμαχίων, που ήταν οι υψηλότερες συναλλαγές από τον περασμένο Μάιο για τη μετοχή και από τις υψηλότερες των τελευταίων ετών. Η μετοχή έκλεισε για 3η συνεχή συνεδρίαση με άνοδο, καθώς μετά το +9,93% χθες και το +2,93% την Τρίτη, ενισχύθηκε εκ νέου σε ποσοστό 1,87% σήμερα κλείνοντας στα 1,6910 ευρώ. Μετά το χθεσινό ράλι και τη σημερινή άνοδο, η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας επανήλθε πάνω από τα 2 δισ. ευρώ μετά από πολλά χρόνια.
Μια εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία από την πλήρη απαξίωση της αποτίμησης της τράπεζας προ ενάμιση έτους. Πλέον, η Πειραιώς Financial ενισχύεται φέτος σε ποσοστό 31,09%, η Alpha Bank έχει άνοδο +33,05%, ενώ +26,77% και +26,71% έχουν αντίστοιχα οι Eurobank και Εθνική. Όπως γίνεται αντιληπτό, η φετινή άνοδος στο Χ.Α. είναι καθαρά τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα, καθώς πολύ μακριά είναι οι αποδόσεις των μετοχών της πραγματικής οικονομίας τόσο του FTSE 25 όσο και του Mid Cap, ενώ αρκετοί είναι οι τίτλοι που κινούνται είτε αρνητικά, είτε αδιάφορα φέτος.
Πλέον, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες επηρεάζουν το Γ.Δ. σε ποσοστό κοντά στο 24%, αποτελώντας τον κλάδο – καταλύτη για την πορεία όλης της αγοράς. Μετά και τη σημερινή άνοδο, η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, μετά από πολλά χρόνια ξεπέρασε τα 13 δισ. ευρώ διαμορφούμενη στα 13,041 δισ. ευρώ!
Η προοπτική της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας που θα σημάνει και την επιστροφή στις αναπτυγμένες αγορές, η πληθώρα επιχειρηματικών κινήσεων και η επιστροφή του τραπεζικού κλάδου, αναβαθμίζουν και την εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου που πλέον έχει μπροστά του το στοίχημα των 1.000 μονάδων.
Τις 1.000 μονάδες «βλέπουν» Merit και Beta
Δεν είναι τυχαίο ότι δύο έγκριτοι αναλυτές της ελληνικής αγοράς, οι κ.κ. Πέτρος Τσούρτης, υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ και Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, σε πρόσφατες (εντός του 2022) αναλύσεις τους, κάνουν λόγο για πιθανή ανάκτηση των 1.000 μονάδων μέσα στο τρέχον έτος.
Ο αναλυτής της Merit ΧΑΠΕΥ διατυπώνει τη μακροπρόθεσμα θετική στάση της Χρηματιστηριακής για το ελληνικό χρηματιστήριο, δίνοντας τιμή – στόχο για το Γενικό Δείκτη τις 1.037 μονάδες εντός του έτους. Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή σε πολύ πρόσφατη έκθεσή του είχε τονίσει πως πλέον «οι 1.040 μονάδες είναι πιο ορατές, καθώς η ανοδική διάσπαση των 950 μονάδων δεν έχει μπροστά της κάποια σημαντική αντίσταση από το κοντινό παρελθόν».
Με λίγα λόγια, η αγορά είναι «καθαρή» τεχνικά πάνω από τις 950 – 960 μονάδες, και αν στις επόμενες συνεδριάσεις δεν παλινδρομήσει εκ νέου χαμηλότερα και κρατήσει αυτή τη ζώνη, τότε κάλλιστα τους επόμενους μήνες μπορεί να κινηθεί προς το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Το οποίο άλλωστε απέχει ελάχιστα ποσοστιαία.
Movers & Shakers