Στο εμβόλιο της Novavax εναποθέτουν τις ελπίδες τους για την κάμψη του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ελλάδα ειδικοί και κυβέρνηση, με τα media να δίνουν ιδιαίτερη δημοσιότητα στα… χαρακτηριστικά του.
Στα χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου της Novavax αναφέρθηκε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Ήδη, από τις αναφορές στα media σκιαγραφούνται τα χαρακτηριστικά μιας… εκταταμένης επικοινωνιακής προσπάθειας.
Οι πρώτες 168.000 δόσεις του σκευάσματος πρόκειται να φτάσουν στη χώρα στις 21 Φεβρουαρίου, και συνολικά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο προβλέπεται να φτάσουν 474.000 δόσεις.
Η κ. Θεοδωρίδου, αφού τόνισε ότι περισσότερα από 200 εμβόλια είναι υπό ανάπτυξη, σημείωσε ότι σε λίγες μέρες έρχεται στην χώρα μας το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax. «Στο νέο εμβόλιο η έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας χορηγείται έτοιμη, δεν την παράγει ο οργανισμός, είναι παλιά τεχνολογία», είπε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα εμβόλια της γρίπης και της ηπατίτιδας.
Το εν λόγω σκεύασμα διατηρείται 9 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου, είναι φθηνό και εύκολο στη μεταφορά και «θα συμβάλει στον εμβολιασμό στις μη προνομιούχες χώρες».
Οι 10 δόσεις που περιέχονται σε κάθε μπουκαλάκι, μπορούν να μείνουν για έξι μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Η κ. Θεοδωρίδου, σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του εμβολίου δήλωσε ότι «η έγκριση του εμβολίου έγινε με βασικά δεδομένα από 2 κλινικές μελέτες με τη συμμετοχή 45.000 ατόμων», προσθέτοντας ότι η πρώτη μελέτη έδωσε 90% αποτελεσματικότητα για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου και η δεύτερη 89,7%.
Το σκεύασμα της Novavax θα χορηγείται σε σχήμα 2 δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημερών και η ανάπτυξη αντισωμάτων και η έναρξη προστασίας αρχίζει μετά από 14 μέρες. Μπορεί να γίνει από τους ενήλικες άνω των 18 ετών.
Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι με το εμβόλιο αυτό θα μπορέσουν «να προσεγγιστούν οι διστακτικοί ανεμβολίαστοι και να αυξηθεί η κάλυψη σε μη προνομιούχα μέρη που η κάλυψη είναι από ανύπαρκτη έως μικρή».