Να προετοιμάσει το έδαφος για την εξαγγελθείσα αλλαγή πολιτικής επιχειρεί τώρα η ΕΚΤ, με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να ξεκινούν μπαράζ συνεντεύξεων, προαναγγέλλοντας αύξηση επιτοκίων.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Klaas Knot, δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των επιτοκίων το τέταρτο τρίμηνο, εξειδικεύοντας έτσι τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ μετά την τελευταία συνεδρίαση.
Ο Knot, ένας από τους πιο επιθετικούς αξιωματούχους της ΕΚΤ, δήλωσε ότι αναμένει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να παραμείνει πάνω από το 4% για μεγάλο μέρος του 2022. Η προβολή που απολαμβάνει από κορυφαία media η τοποθέτηση του Knot αποτελεί ένδειξη της εμπέδωσης της στροφής στην πολιτική της ΕΚΤ και μια ιδιαίτερα επιθετική επικοινωνιακή πολιτική.
Η πορεία του πληθωρισμού και οι προβλέψεις της ΕΚΤ
Η επιλογή του επιθετικού marketing πολιτικής στόχο έχει να πείσει τις αγορές για την επικράτηση της άποψης. θέλοντας να επιτύχει early-effect, δηλαδή να οδηγήσει τις αγορές σε νέα ισορροπία, πριν την αύξηση των επιτοκίων. Έτσι εκτιμάται ότι θα περιοριστεί η στιγμιαία επίδραση, η οποία θα έχει απριόρι διαχυθεί.
Τα επιτόκια συνήθως αυξάνονται σε βήματα των 25 μονάδων βάσης και «δεν έχω λόγο να σκεφτώ διαφορετικά αυτή τη φορά», δήλωσε σε συνέντευξη στο Buitenhof την Κυριακή ο Knot.
Ο Knot είπε ότι μια δεύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2023.
Τα μηνύματα της Λαγκάρντ
Η ΕΚΤ, την περασμένη εβδομάδα έκανε στροφή, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ -όντας αντιμέτωπη με τον ταχύτερο πληθωρισμό από τη δημιουργία του ευρώ- να μην αποκλείει την αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καλλιεργούν αίσθηση επικείμενης αλλαγής στην επίσημη καθοδήγηση εντός του Μαρτίου, όπως προανήγγειλε άλλωστε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Κριστίν Λαγκάρντ πήγε από το the lady isn’t tapering, στο δεν μπορώ να αποκλείσω μέσα σε τέσσερις μήνες. Στο μεταξύ είχε αποδεχθεί τη θεώρηση ότι ο πληθωρισμός θα έχει διάρκεια μεγαλύτερη από την αρχικά αναμενόμενο. Έτσι, η πρόεδρος της ΕΚΤ έδωσε χρόνο στις αγορές να αντιδράσουν σταδιακά και απέτρεψε τον πανικό που θα προκαλούσε κλυδωνισμούς.
Σε κάθε περίπτωση, η αναπροσαρμογή από την περίοδο των μηδενικών επιτοκίων θα έχει σημαντικό βαθμό ρίσκου και ανακατατάξεων.
Τον Μάρτιο, η ΕΚΤ αναμένεται να έχει επαρκή στοιχεία για να επανεκτιμήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Η αυστηρότερη πολιτική θα ευθυγραμμίσει τη Φρανκφούρτη με τους ομοτίμους της σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Δεν βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με τις ΗΠΑ όπου ο πληθωρισμός προκαλείται εσωτερικά», είπε. «Η πλειονότητα των πιέσεων προέρχεται από το εξωτερικό, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για αυτό».
Προοπτικές για τον πληθωρισμό
Οι τιμές αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι προέβλεπε η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο
Ο πληθωρισμός στην Ολλανδία επιταχύνθηκε στο 7,6% τον Ιανουάριο, το υψηλότερο επίπεδο δεδομένων από το 1997. Στη ζώνη του ευρώ, οι τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν απροσδόκητα κατά 5,1% ετησίως, παραμένοντας υπερδιπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ για 2%, ο οποίος όμως είναι μεσοσταθμικός και μακροπρόθεσμος.