Με κύριο χαρακτηριστικό την κυριαρχία των αγοραστών ακόμη και σε συνεδριάσεις που φαινομενικά είναι πτωτικές – διορθωτικές εξελίχθηκε και η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, με το ελληνικό χρηματιστήριο να δείχνει εξαιρετικές άμυνες, μέσα σ’ ένα εντελώς διαταραγμένο διεθνές κλίμα.
- Ράλι +20,88% από τις τράπεζες το 2022
- Κέρδη 2,23% το πενθήμερο για το Γ.Δ., +5,64% για τις τράπεζες
- Αντοχή στους διεθνείς κλυδωνισμούς και άμυνες πλησίον των 950 μονάδων
- Οι λόγοι της διαφοροποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου
Σε ένα πενθήμερο που διεθνώς υπήρξαν εξαιρετικά μεγάλοι κλυδωνισμοί τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street, το ελληνικό χρηματιστήριο ολοκλήρωσε το πενθήμερο ανοδικά, κάνοντας μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, ενώ οι τράπεζες συνέχισαν το ανοδικό ράλι τους και την εμφατική επιστροφή τους.
Ο Γενικός Δείκτης, σε μια εβδομάδα πτώσης των ευρωπαϊκών δεικτών ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,23%, ο FTSE 25 κέρδισε 2,61%, ο Mid Cap έκλεισε στο +2,05%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με νέα άνοδο 5,64%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου και σε μόλις 24 συνεδριάσεις που έχουν γίνει το ’22, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 5,78%, ο FTSE 25 είναι στο +6,85%, ο Mid Cap +2,05% και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει «κούρσα» σε ποσοστό +20,88%.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι το νέο έτος έχει μπει με… φόρα για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, που ήδη έχει υπερκεράσει κατά 60%-70% τις αποδόσεις που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, ενώ οι τράπεζες ήδη έχουν διπλάσιες αποδόσεις από πέρυσι όπου ο κλάδος είχε ενισχυθεί 10,72%.
Η προσμονή για ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, η σημαντική βελτίωση της εικόνας των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, αλλά και η μεγάλη κινητικότητα και η πληθώρα από deals που καταγράφονται στην τεχνολογία, στα τρόφιμα αλλά και σε άλλους κλάδους, είναι παράγοντες που βάζουν ξανά στο «χάρτη» των διεθνών επενδυτών το Χ.Α.
Η Ελλάδα και ευρύτερα η ελληνική οικονομία, παρά την εγχώρια εσωστρέφεια και μιζέρια που σαν πέπλο σκεπάζει οτιδήποτε καλό λαμβάνει χώρα δημιουργώντας μια αίσθηση λανθάνουσας πραγματικότητας σε πάρα πολλούς, βγαίνει από μια υπερδεκαετή απομόνωση και από το «γύψο» των μνημονίων και της δημοσιονομικής επιτήρησης.
Τα deals που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα αναβαθμίζουν πολλά ελληνικά assets καθώς αποδεικνύουν – στην πράξη – την ελκυστικότητά τους, ενώ τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και αν φέρνουν αρρυθμίες και προβλήματα στην απορρόφησή τους, λειτουργούν ως επιταχυντής για το «τρέξιμο» και το ξεμπλοκάρισμα δεκάδων projects στις υποδομές, στην ενέργεια, στις κατασκευές και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.
Σχεδόν καθημερινά ανακοινώνονται διαγωνισμοί και αναδοχές για κομβικά έργα μεγάλης κλίμακας, που με τη σειρά τους να φέρουν προστιθέμενη αξία σ’ όλη την «αλυσίδα» που περιλαμβάνουν οι ανάγκες υλοποίησης αυτών των έργων. Η Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης (FlyOver), το οδικό έργο «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη», τα έργα της ΕΡΓΟΣΕ, ο οδικός άξονας Λαμία – Καρπενήσι, η επέκταση της λεωφόρου Κύμης μέχρι την Εθνική Οδό είναι μερικά μόνο από τα έργα που απασχολούν την κατασκευαστική κοινότητα αυτό το διάστημα.
Movers & Shakers
Μ. Χατζηδάκης: Μέσα στις πρώτες πέντε αγορές στον κόσμο το Χ.Α.
Στις ιδιαίτερα δυνατές άμυνες που έδειξε και αυτή την εβδομάδα το Χ.Α. αναφέρεται ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης στην ανάλυσή του. Μάλιστα, τονίζει πως το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η καλύτερη σε απόδοση ευρωπαϊκή αγορά και μέσα στις πέντε πρώτες παγκοσμίως τις πρώτες 35 ημέρες του 2022.
Για τις τράπεζες σημειώνει ότι έχουν αλλάξει συμπεριφορά στο ταμπλό η οποία συνδέεται με την παρουσία ισχυρότερων επενδυτικών δυνάμεων στα μετοχολόγια τους, οι οποίες έχουν την υπομονή για την επιστροφή του κλάδου σε ένα υγιές επαναλαμβανόμενο μοντέλο κερδοφορίας. Στο εξωτερικό η μη αναμενόμενη πρόθεση για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στην χρονιά επανέφερε το κλίμα αβεβαιότητας στις Αγορές.
Η αβεβαιότητα δεν συνίσταται στο αν οι Κεντρικές Τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια αλλά στο ύψος των αυξήσεων που επιδιώκουν άμεσα. Ο στασιμοπληθωρισμός αρχίζει σιγά σιγά να επιστρέφει στην επικαιρότητα ως εν δυνάμει κίνδυνος μηδενικής ανάπτυξης των οικονομιών σε περιβάλλον αύξησης τιμών των προϊόντων προβληματίζοντας για την διάρκεια του φαινομένου.
Οι επενδυτές πλέον αναμένουν το «διαβολικό» δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου όπου αρχικά η ΕΚΤ (10/03) και εν συνεχεία η FED (15/03) αναμένεται να κινηθούν πιο ενεργά αναλαμβάνοντας δράση που περιλαμβάνει την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς. Υπό αυτό το πρίσμα η ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή την προσεχή Πέμπτη στις ΗΠΑ θα καθορίσει διαθέσεις και τάση στις κυριότερες αγορές του πλανήτη.
Πέρα από τα επιτόκια και τις τράπεζες, είναι προφανές ότι η ευαισθησία των επενδυτών σε αρνητικές ειδήσεις ή σε αστοχίες προβλέψεων έχει αυξηθεί, δείγμα της επιφυλακτικότητας που επικρατεί λόγω και των απαιτητικών αποτιμήσεων στα χρηματιστήρια.
Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έβγαλε αντίδραση από τις 918 μονάδες επιστρέφοντας στην περιοχή των φετινών υψηλών. Η περιοχή μεταξύ 950 -960 μονάδων φαίνεται να δυσκολεύει επί του παρόντος την Αγορά καθώς παρατηρείται αμηχανία ως προς την συνέχιση της τάσης πέραν αυτών των επιπέδων. Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να μένει από δυνάμεις πάνω από τις 950 μονάδες τις οποίες έχει υπερβεί τέσσερις φορές φέτος.
Οι αγοραστές ωστόσο δεν δείχνουν διατεθειμένοι να απωλέσουν τα ανοδικά κεκτημένα δηλώνοντας την παρουσία τους σε κομβικά σημεία της τάσης. Οι ταλαντωτές σαφώς αποφορτισμένοι από την άνοδο του Ιανουαρίου έχουν ανανεώσει το βραχυπρόθεσμο ανοδικό περιθώριο ως τις 980 μονάδες κινούμενοι σε ουδέτερες ζώνες τιμών.
Η άνοδος την εβδομάδα που πέρασε αύξησε την απόσταση από το σημείο καμπής του κινητού μέσου των 30 ημερών με την βασική στήριξη να παραμένει στις 910 μονάδες και την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης να προσεγγίζει τις 900 μονάδες. Συμπερασματικά θα αναμέναμε την ερχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης να δοκιμάσει εκ νέου την περιοχή των 950 – 960 μονάδων όπου και αναμένεται αύξηση της προσφοράς.
Η αύξηση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών προς τα 90 εκατ. ευρώ είναι ένα από τα τεχνικά ζητούμενα για να υπάρξει ανοδική διαφυγή και αλλαγή του σκηνικού συσσώρευσης».