Τη θεώρηση για τα διεθνή και παγκόσμια οικονομικά κέντρα ανατρέπει μελέτη για τις πόλεις-επιχειρηματικά κέντρα της Statista. Αν και παραδοσιακά Λονδίνο και Νέα Υόρκη έχουν την πρωτοκαθεδρία, σύμφωνα με τη νέα μελέτη αυτό δεν ισχύει.
Μελέτη της Statista χαρακτηρίζει το Χονγκ Κονγκ κορυφαία business city στον κόσμοα, ανατρέποντας το στερεότυπο που ήθελε τη θέση αυτή να μοιράζονται Λονδίνο και Νέα Υόρκη.
Το Χονγκ Κονγκ επελέγη ως κορυφαίο παγκόσμιο οικονομικό στην τελευταία έκθεση για την Παγκόσμια Κατάταξη Επιχειρηματικών Πόλεων της Statista. Το Statista Global Business Cities αξιολογεί οικονομικά συναφείς πόλεις από όλο τον κόσμο με βάση τα πιο σχετικά δεδομένα για αποφάσεις σε εταιρικό επίπεδο.
Εκτός από το μέγεθος του πληθυσμού και το ΑΕΠ, πολλοί άλλοι παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του βαθμού στον οποίο μια πόλη είναι κατάλληλη ως τοποθεσία για επιχειρήσεις.
Επομένως, ο συνολικός δείκτης βασίζεται σε μια σειρά επιμέρους δεικτών:
- Η διάσταση «Οικονομία» εξετάζει την οικονομική ευρωστία και το επίπεδο ανάπτυξης της αντίστοιχης πόλης.
- Η συνιστώσα «Επιχειρηματικό περιβάλλον» εστιάζει στην υποδομή και την επιμελητεία.
- Η «Κοινωνία» αναλύει την πληθυσμιακή ανάπτυξη και τους τομείς της εκπαίδευσης και του βιοτικού επιπέδου.
- Η διάσταση «Χάρισμα» αναδεικνύει πτυχές όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός και το περιβάλλον.
Η μητρόπολη του Χονγκ Κονγκ σημειώνει ιδιαίτερα καλή βαθμολογία στην κατηγορία «Επιχειρηματικό Περιβάλλον».
Η σημασία των πόλεων για την παγκόσμια οικονομία αυξάνεται και αυτό συνδέεται με το φαινόμενο της αστικοποίησης. Επί του παρόντος, λίγο περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αστικές περιοχές. το 1950, αυτό ίσχυε για λιγότερο από το ένα τρίτο όλων των πολιτών του κόσμου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ, αυτή η τάση φυσικής αστικοποίησης θα συνεχιστεί τις επόμενες δεκαετίες. Μέχρι το 2050, περισσότερα από τα δύο τρίτα του συνόλου των ανθρώπων θα ζουν σε αστικές περιοχές.
You will find more infographics at Statista