Τουλάχιστον οι μισοί Έλληνες δηλώνουν πρόθυμοι να μοιραστούν ορισμένα ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο, ενώ ένα 16% δηλώνει πρόθυμο να μοιραστεί ακόμα περισσότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας της Focus Bari – YouGov.
Η έρευνα διεξήχθη τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο σε πανελλαδικό επίπεδο, με δείγμα 1001 άτομα, άντρες και γυναίκες 18 – 74 ετών, και τα κυριότερα συμπεράσματά της ήταν τα εξής:
- Τρεις στους πέντε Έλληνες ανησυχούν πολύ – αρκετά για τα προσωπικά τους στοιχεία όταν τα μοιράζονται. Περισσότερο ανήσυχοι δείχνουν οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, και εκείνοι που ζουν στην Περιφέρεια.
- Όομα, email, ημερομηνία γέννησης και αριθμός κινητού είναι τα στοιχεία που δέχονται να μοιραστούν περίπου ο ένας στους δύο Έλληνες, ενώ πολύ λιγότεροι δηλώνουν προθυμία για να μοιραστούν περισσότερα. Ωστόσο, ένα 17% των πολιτών δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόθεση να μοιραστούν οποιοδήποτε προσωπικό δεδομένο στο διαδίκτυο.
- Όταν η τεχνολογία τους ζητά να επιτρέψουν την παρακολούθηση ή το ιστορικό της πλοήγησής τους, οι δύο στους τρεις Έλληνες ανταποκρίνονται επιλεκτικά και υπό προϋποθέσεις. Οι πιο συχνές περιπτώσεις όπου οι Έλληνες αποδέχονται την κοινοποίηση των παραπάνω στοιχείων είναι οι περιπτώσεις αγοράς ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, το «κατέβασμα» ενός λογισμικού, και η «υπόσχεση» μιας πιο προσωποποιημένης εξυπηρέτησης από το ψηφιακό κατάστημα ή φορέα. Και σε αυτή την περίπτωση, ένα 18% των πολιτών δηλώνει ότι δεν πρόκειται να μοιραστεί σε καμία περίπτωση τα παραπάνω δεδομένα.