Σε δημόσιο λόγο, μέσα σε μια εντελώς αρνητική τοποθέτηση, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έκανε το πρώτο βήμα στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τη Δύση, δηλώνοντας ότι η Ρωσία δεν θα εμπλακεί σε καμία περίπτωση σε πόλεμο με το NATO, απηχώντας αντίστοιχες θέσεις Ευρωπαίων ηγετών και Αμερικανών αξιωματούχων.
Ωστόσο, ο Ρώσος προεδρος απέρριψε ως απαράδεκτες τις αμερικανικές προτάσεις, υπονοώντας παράλληλα ότι η ομαλοποίηση της έντασης στην ανατολική Ευρώπη πρέπει να περάσει μέσα από την αλλαγή του status quo. Κάτι τέτοιο, άφησε να εννοηθεί, σηματοδοτοτείται από την αποδοχή της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Το περίπλοκο πλαίσιο μέσα στο οποίο επιχειρείται να επιτευχθεί ισορροπία στην ανατολική Ευρώπη επιχείρησε να σκιαγραφήσει ο Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η Δύση αγνόησε τις προτάσεις της Ρωσίας για την ασφάλεια, και δεν ικανοποίησε τις τρεις κύριες απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι ελπίζει ο διαλογος να συνεχιστεί ώστε να αποφευχθούν “αρνητικά σενάρια”, μεταξύ αυτών ένας πόλεμος.
Όχι σε πόλεμο με το NATO
Ο Πούτιν, αναφέρθηκε στην προοπτική εισόδου της Ουκρανίας στο NATO και στη διακηρυγμένη βούληση της χώρας για επανάκτηση της Κριμαίας. Έτσι, ο Ρώσος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για τα όρια του NATO και αντιστοίχως γι αυτά της Ρωσίας.
Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Πούτιν αναφέρθηκε στην πιθανότητα πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ, εάν η Ουκρανία συμμετέχει στη Συμμαχία και στη συνέχεια επιτεθεί για να προσαρτήσει την Κριμαία από τη Ρωσία με τη βία.
“Ας φανταστούμε ότι η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ξεκινήσει αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Πρόκειται να πάμε σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ; Το έχει σκεφτεί κάποιος αυτό; Προφανώς όχι», είπε μιλώντας σε συνέντευξη τύπου.
Η δήλωση αυτή απηχεί τις δηλώσεις τόσο των Ευρωπαίων όσο και των Αμερικανών που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύουν να εμπλακούν σε πολεμική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Συνδυαστικά, οι τοποθετήσεις αυτές και η δημόσια τοποθέτηση του Βλάντιμιρ Πούτιν έρχονται να θέσουν όριο στην κλιμάκωση, αλλά δεν απεμπλέκουν την κατάσταση.
Ασφάλεια για όλους
Χρειάζεται να βρεθούν τρόποι προκειμένου να προστατευθεί η ασφάλεια κάθε πλευράς, είπε ο Πούτιν.
Εφόσον η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αυτή είναι η ώρα να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα των δύο χωρών, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν πραγματικά δεν θέλει τον πόλεμο ή την αλλαγή καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ ότι αυτή είναι η ώρα (η Μόσχα) να αποσύρει τους στρατιώτες και τον βαρύ οπλισμό και να ξεκινήσει έναν σοβαρό διάλογο… ο οποίος μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια»,
δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι υπάρχουν λόγοι για να συζητηθούν οι ανησυχίες της Μόσχας μέσω απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία.
«Ο Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησε ότι υπάρχουν λόγοι για να συνεχιστεί ο διάλογος (για το θέμα της ασφάλειας της Ρωσίας). Θα δούμε πώς θα πάει», δήλωσε ο Λαβρόφ στη ρωσική τηλεόραση, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ΥΠΕΞ.