Δυναμική επανεμφάνιση στη γεωπολιτική σκακιέρα κάνει η Βόρειος Κορέα, με την Πιονγιάνγκ να πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από το 2017, αυξάνοντας τα μέτωπα τόσο στο Νότια Σινική Θάλασσα όσο και διεθνώς, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίση στην Ουκρανία και Πεκίνα διατηρεί σε υψηλά, αλλά ελεγχόμενα επίπεδα την ένταση.
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (Δευτέρα νωρίς το πρωί τοπική ώρα) ότι έκανε δοκιμή του “βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς” Hwasong-12 την Κυριακή, σύμφωνα με τον κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο Hwasong-12, το ίδιο όπλο με το οποίο είχε παλαιότερα απειλήσει τη Γκουάμ, που αποτελεί αμερικανική επικράτεια, πυροδοτώντας φόβους ότι θα μπορούσε να ξαναρχίσει τις δοκιμές μεγάλου βεληνεκούς.
Η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς (IRBM) αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τις αρχές της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας την Κυριακή. Ήταν η έβδομη δοκιμή που διεξήγαγε η Βόρεια Κορέα αυτόν τον μήνα και η πρώτη φορά που εκτοξεύτηκε πύραυλος με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής αυτού του μεγέθους από το 2017.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι οι κλιμακούμενες δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόδρομο για την επανέναρξη των δοκιμών πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM). Οι ΗΠΑ προανήγγειλαν απάντηση «σχεδιασμένη για να δείξουμε τη δέσμευσή μας στους συμμάχους μας», όπως δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το είδος των αντίμετρων.
Auditor’s note
Η έξαρση του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία αλλά συσχετίζεται με το ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό. Η κρίση στην Ουκρανία και οι “σπινθήρες” στην Ταϊβάν, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, διαμορφώνουν ένα πεδίο εξαιρετικά απαιτητικό για τις ΗΠΑ, καθώς απειλούνται εν τις πράγμασι οι συμμαχίες της από την αύξηση της προκλητικότητας μεγάλων παιχτών. Η ταυτόχρονη κλιμάκωση ασκεί πίεση στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, θέτει υπό αμφισβήτηση το φιλειρηνικό δόγμα Μπάιντεν και καθιστά σαφέστερη την δημιουργία αντιαμερικανικού άξονα Ρωσίας – Κίνας.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι ΗΠΑ καλούνται να προσφέρουν κάλυψη στους συμμάχους τους για να συντηρήσουν τα συμφέροντά τους, ενώ παράλληλα αναγκάζονται να θέσουν σε δεύτερη μοίρα την υλοποίηση γεωοικονομικών πρωτοβουλιών από την ατζέντα τους.