Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας συσπειρώθηκε γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρέχοντας του ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ η αντιπολίτευση ευθυγραμμίστηκε επιχειρώντας να πετύχει την πολιτική φθορά τόσο της κυβέρνησης όσο και του πρωθυπουργού προσωπικά.
Με βασικό συμπέρασμα την ενιαία στάση της αντιπολίτευσης μετά από καιρό, ανεβάζοντας έτσι το θερμόμετρο και καθιστώντας πιο ρεαλιστική την προοπτική πρόωρων εκλογών, ολοκληρώθηκε μετά από τρεις ημέρες η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η πρόταση μομφής καταψηφίστηκε -όπως ήταν αναμενόμενο- από την Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας, που διαθέτει 156 βουλευτές και δεν πέρασε. Ωστόσο, η αντιπολίτευση συστρατεύθηκε, καταδεικνύοντας ότι ωριμάζει η κοινωνική δυσαρέσκεια, γεγονός που καταδεικνύει τη διεύρυνση του χάσματος κυβέρνησης – κοινωνίας.
οι δημοσκοπήσεις των επομένων ημερών θα είναι κρίσιμες για την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο και στο περιθώριο της πρότασης μομφής.
Η πρόταση μομφής αν και ήταν εξ αρχής καταδικασμένη, λόγω των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, ανεβάζει το πολιτικό ρίσκο, υπονομεύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές καθώς και τις προοπτικές αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας. Διεθνώς, η επίδειξη δύναμης της αντιπολίτευσης στοχεύει να την επαναφέρει εν εν δυνάμει κυβέρνηση σε τραπέζια συζητήσεων και κρίσιμων αποφάσεων, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει αυτόνομη πολιτική. Παράλληλα, η αντιπολίτευση στοχεύει στην ενίσχυση της ροής των πληροφοριών από τα διεθνή φόρα, ώστε να εμπλουτίσει τη φαρέτρα της ενόψει των εκλογών.
Αποτίμηση
Ο Αλέξης Τσίπρας, που προκάλεσε την πρόταση μομφής, αμέσως μετά το φιάσκο στη διαχείριση της κακοκαιρίας “Ελπίς”, είχε πολλαπλούς στόχους, τους περισσότερους εκ των οποίων φαίνεται ότι πέτυχε. Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατάφερε:
- να διατηρήσει τους προβολείς στραμμένους στην παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης, που είχε σαν αποτέλεσμα
- Οι υψηλοί τόνοι περιόρισαν τα περιθώρια συνεννόησης της κυβέρνησης με τις Αττικές Διαδρομές και τους βασικούς μετόχους τους, που είναι εκ των κυρίαρχων κατασκευαστικών εταιριών στην Ελλάδα.
- Πέτυχε να συσπειρώσει το κόμμα του και να απονευρώσει την εσωκομματική αντιπολίτευση, περιορίζοντας τη δημόσια κριτική στην πρότασή του για εκλογή της ΚΕ από τη βάση.
- Εμπέδωσε την γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια
- Έσυρε τον Νίκο Ανδρουλάκη στην πιστοποίηση του χάσματος με την Νέα Δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε εσωτερικό μέτωπο στο ΚΙΝ.ΑΛ
- Σηματοδότησε την έναρξη μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου
Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- επέβαλε σιωπή στην εσωκομματική κριτική
- ανάγκασε και τους διαφωνούντες να στηρίξουν σε μια κρίσιμη φάση
- διατηρεί το δικαίωμα για “διορθωτικές παρεμβάσεις”
- εμπέδωσε την πολιτική του κυριαρχία, αν και με συρρικνούμενη κοινωνική απήχηση
Η ψηφοφορία
Οι 156 βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ ανανεώνοντας έτσι την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. Από την ψηφοφορία απουσίαζε η Μαριέττα Γιαννάκου που εισήχθη στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση
Απέρριψε η Βουλή την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς σε σύνολο 299 βουλευτών υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 142 βουλευτές ενώ καταψήφισαν 156 και ένας βουλευτής ψήφισε παρών.
Υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν οι 142 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ παρών ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.
Κορώνες και χτυπήματα κάτω από τη μέση
Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας τη συζήτηση διερωτήθηκε: «Τι ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να καταδικαστεί μια κυβέρνηση 31 μηνών για να κυβερνήσει ποιος;». Μάλιστα ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ είναι αμήχανη καθώς στόχος του κ. Τσίπρα είναι να συγκρατήσει τις δυνάμεις του που φυλλορροούν.
O πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση τα δυόμιση αυτά χρόνια «περάσαμε με τις λιγότερες απώλειες μέσα σε όλες αυτές τις θύελλες», ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «βάζει νάρκες, αντί για πλάτη» στις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός έχει τελειώσει πολιτικά, ενώ χαρακτήρισε υποκριτική και προσχηματική τη συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποτυχία του στην διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας και τον κάλεσε εκ νέου να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.
Η στρατηγική
Τις προηγούμενες ημέρες η αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με τους δύο άνδρες να ανταλλάσσουν χαρακτηρισμούς και πυρά χαμηλού πολιτικού επιπέδου. Το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν προσανατολισμένο για τη μέγιστη αναπαραγωγή από τα media.
Οι πολιτικοί αρχηγοί επιχειρούν να επιτύχουν τη μεγαλύτερη κοινωνική ενεργοποίηση, σε αυτή τη φάση, και να πυροδοτήσουν πόλωση, σε μια προσπάθεια να μετρήσουν τις δυνάμεις τους. Υπ αυτό το πρίσμα, οι δημοσκοπήσεις των επομένων ημερών θα είναι κρίσιμες για την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο και στο περιθώριο της πρότασης μομφής.
Οι δύο πλευρές δείχνουν, πάντως, διατεθειμένες να διατηρήσουν τους υψηλούς τόνους και να τροφοδοτήσουν λαϊστικιστικές εξάρσεις, με τους λοχαγούς να παίρνουν τη σκυτάλη της αντιπαράθεσης και των μετωπικών συγκρούσεων. Αυτό διαφάνηκε και από το λεκτικό επεισόδιο που είχαν οι Παύλος Πολάκης και Άδωνης Γεωργιάδης στο καφενείο της Βουλής και της δημοσιότητας που έτυχε η αντιπαράθεση αυτή.