Με κορώνες, χωρίς εκπλήξεις εξελίσσεται η δεύτερη ημέρα της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν ξεκάθαρο πως αναζητούσαν αφορμές για να… ξεφύγουν από το πλαίσιο και να συγκρουστούν μετωπικά, επιδεικνύοντας το ηγετικό τους προφίλ, ώστε να καταγραφούν από τις επικείμενες δημοσκοπήσεις.
Την ευκαιρία για μετωπική σύγκρουση αξιοποίησαν Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δράττεται από την ελλειπτική προσέγγιση του υπουργού Πολιτική Προστασίας, όσον αφορά στα γεγονότα της διαχείρισης της κακοκαιρίας και τον πρωθυπουργό να παίζει εκ νέου το χαρτί της υπενθύμισης και της σύγκρισης με το Μάτι και τις πλημμύρες στη Μάνδρα.
Με τους αρχηγούς και τα κόμματα να χρησιμοποιούν την ένταση και εκτενή κάλυψη της πρότασης μομφής από τα media και για να προβάλλουν ηγετικό προφίλ και να συσπειρώσουν, επιχειρώντας μια πρώιμη καταγραφή δυνάμεων στην κοινωνία, την οποία θα χρησιμοποιήσουν τροχιοδεικτικά. Στην πραγματικότητα, η πρόταση μομφής δεν αναμένεται να έχει εκπλήξεις και ως εκ τούτου θα καταψηφιστεί. Ωστόσο, σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και θέτει κοινωνία και πολιτικό προσωπικό ενώπιος, ενωπίω, ξεκινώντας τη διαδικασία αποτίμησης και προσδιορισμού του κυβερνητικού έργου.
Πρόκειται για υψηλής σημειολογικής και πολιτικής αξίας κίνηση η οποία στόχο έχει να δώσει κοινοβουλευτική διέξοδο στην σωρευμένη κοινωνική ένταση που κλιμακώθηκε σε σημείο βρασμού με την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να καταστήσει σαφείς τις κυβερνητικές ευθύνες και να τις εμπεδώσει στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.
Για την αντιπολίτευση το στοίχημα είναι η έκφραση της κοινωνικής αγανάκτησης, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί να καταδείξει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πλέον, επιλέγει να στηρίξει την πολιτική του κυριαρχία στην ανεπάρκεια του Αλέξη Τσίπρα.
Ο διεθνής αντίκτυπος της αντιπαράθεσης αναμένεται περιορισμένος, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά εκλογών, ακόμα κι αν αυτές πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας. Τα μείζονα ζητήματα όπως το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν ωριμάσει για να παράξουν αποτελέσματα και ως εκ τούτου ουδείς αναμένει κάτι περισσότερο από αγωνιστική γυμναστική.
Τσίπρας: Δεν έκλεισε μόνο η Αττική Οδός
Σφοδρή κόντρα με εκατέρωθεν πυρά ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη έλαβε χώρα στη Βουλή. Αφορμή στάθηκε η ομιλία του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, η οποία δεν… ικανοποίησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί, όπως είπε, δεν αναφέρθηκε στα λάθη που έγιναν στη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς» παρά τη συγγνώμη που ζήτησε.
«Ακούγοντας τον υπουργό κλιματικής κρίσης δημιουργήθηκαν ερωτήματα και επειδή εδώ αυτή η διαδικασία δεν είναι παράλληλων μονολόγων έχω ορισμένες ερωτήσεις. Δεν είστε οικουμενικός υπουργός είστε υπουργός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και οφείλετε να δώσετε εξηγήσεις. Είπατε συγνώμη εσείς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σας ακούω επί 20 λεπτά και δεν κατάλαβα να μας υποδείξατε κάπου που κάνατε λάθος. Πού κάνατε λάθος γιατί ζητήσατε συγνώμη; Μας είπατε ότι δεν έχουμε ραντάρ. Αυτό είναι το ζήτημα; Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία και οι επιστήμονες της χώρας μας που δεν είναι ούτε γαλάζιοι ούτε κόκκινοι ούτε πράσινοι σας διαψεύδουν. Λένε ότι είχαμε ένα μοντέλο που έδωσε επακριβώς το μέγεθος της κακοκαιρίας της χιονόπτωσης την περιοχή που θα καλύψει και το χρόνο που θα έρθει. Ακόμα και μετεωρολόγοι που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που μας είπε ότι η μετεωρολογική υπηρεσία έπεσε έξω», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι εκτός από την Αττική Οδό έκλεισε και η Κατεχάκη και η Μαραθώνος και η Μεσογείων. «Ζητήσατε από τον παραχωρησιούχο να διακόψει την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων, διότι η εταιρεία που έχει βαρύτατες ευθύνες αλλά λέει. Λέει ότι σας ζήτησε στις συσκέψεις να σταματήσει κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων κι εσείς αρνηθήκατε», τόνισε.
Την ίδια ώρα, σχετικά με τα 2.000 ευρώ επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να έχει ρόλο… μεσίτη ή διαμεσολαβητή και λίγο αργότερα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πρακτικά για τις συσκέψεις εκείνων των ημερών. «Έγιναν συσκέψεις μέσω zoom. Δεν μπορούσατε να πατήσετε ένα record . Ή είσαστε κατσαπλιάδες ή μας λέτε ψέματα μ για να αποφύγετε την ευθύνη και αυτό δεν αξίζει τον ελληνικό λαό».
Ο Μητσοτάκης επανήλθε στο Μάτι
Απαντώντας σε υψηλούς τόνους ο Κυριάκος Μητοτάκης υπογράμμισε ότι όντως η Αττική Οδός θα έπρεπε να είχε κλείσει νωρίτερα από ότι έκλεισε. «Αυτό αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος όμως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης δεν το έχει το ελληνικό κράτος αλλά ο παραχωρησιούχος, ο οποίος ισχυριζόταν πως μπορούσε να κρατήσει έναν δρόμο ανοιχτό και δεν κατάφερε να το κάνει», σημείωσε και έκανε λόγο για χτυπητές αδυναμίες.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι κανένας μετεωρολόγος δεν πρόβλεψε τον όγκο του χιονιού που έπεσε στην Αθήνα. Και όπως υπογράμμισε « σε αντίθεση με άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις έπεσε μέρα μεσημέρι και κανείς δεν είχε προβλέψει ότι θα πέσει μισό μέτρο χιόνι στο κέντρο της Αθήνας». Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Μητσοτάκη αν είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε αυτή την πρόβλεψη γιατί είμαστε μία χώρα που δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τα χιόνια προφανώς και θα είχαμε κλείσει την πόλη από την Κυριακή το βράδυ.
Ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός σε όσα συνέβησαν στο Μάτι και την Μάνδρα. Ειδικότερα, αφού πρώτα υπογράμμισε ότι του κάνει εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει για τις ευθύνες της Αττικής Οδού, τόνισε: «Αναφέρατε ότι πρέπει να κάνω το μεσάζοντα γιατί εξασφάλισα 2000 € για κάθε εγκλωβισμένο. Εσείς δεν το κάνατε επί των δικό σας ημερών. Μεσάζοντας λοιπόν είναι ο πρωθυπουργός ο οποίος είχε κάθε διάθεση να συγκρουστεί με μία μεγάλη εταιρεία αναγκάζοντας την αναλάβει τις ευθύνες της. Εσείς κύριε Τσίπρα γιατί τέτοια αγάπη προς την Αττική Οδό και γιατί καμία διάθεση να αναγνωρίσετε τις μεγάλες ευθύνες. Και τέλος επειδή αναφερθήκατε σε δήθεν προσχηματική συγνώμη. Προτιμώ την συγνώμη την ειλικρινή με διάθεση αυτοκριτικής έστω και αν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί προσχηματική από την καμιά συγνώμη που δεν ακούσαμε ποτέ όταν είχατε 120 νεκρούς στο Μάτι και στην Μάνδρα.