Μελέτη με την οποία αποδομεί το κυβερνητικό αφήγημα περί πρωτοφανών χιονοπτώσεων από την κακοκαιρία Ελπίς, εξέδωσε Εθνικό Αστεροσκοποϊο / Meteo.gr, αποδεικνύοντας ότι ναι μεν το ύψος του χιονιού ήταν υψηλό, όχι όμως πρωτόγνωρο και σίγουρα διαχειρίσιμο.
Στοιχέια που αποδεικνύουν ότι η χιονόπτωση στην Αττική στις 24 Ιανουαρίου, που προκλήθηκε από την κακοκαιρία Ελπίς, ήταν μεν έντονη, όχι όμως όσο ακραία παρουσιάζεται, δημοσιεύει το Meteo.gr αποδεικνύοντας ότι το ζήτημα δεν ήταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά η κακή προετοιμασία και συντονισμός του κραικού μηχανισμού.
Ομοβροντία κατά της κυβέρνησης
Η μελέτη, που βασίζεται στο ύψος του χιονιού, ενώ καταγράφει και τη σφοδρότητα του φαινομένου, ήτοι τις ώρες χιονόπτωσης,, δημοσιεύεται καθώς ξεκινάει στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο αρχηγός της Αξιωαματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναμένεται να αποτελέσει “βούτυρο στο ψωμί του”.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση και με την ΕΜΥ, καθώς ο πρωθυπουργός επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες εκεί για χρονική αστοχία, με τον διευθυντή της υπηρεσίας Θοδωρή Κολυδά να απαντά με ανάρτηση στο twitter και άρθρο στο προσωπικό του, επιστημονικό blog. Για τον ίδιο λόγο η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγκρουση και με την εταιρία διαχείρισης της Αττικής Οδού, όπου εγκλωβίστηκαν χιλιάδες πολίτες για έως και 36 ώρες.
Η μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοποϊου
Ήταν πρωτοφανείς οι χιονοπτώσεις που έπληξαν την Αττική τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022;
Με αφορμή τις χιονοπτώσεις που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίς», στον παρακάτω Πίνακα παρουσιάζονται τα σημαντικότερα επεισόδια χιονόπτωσης στην Αθήνα τα τελευταία 111 χρόνια και οι απόλυτες ελάχιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αυτών.
Σύνταξη άρθρου: Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη, Σ. Ντάφης, Χ. Πετρόπουλος,
ΕΑΑ-Πεντέλη, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022, 14:00
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης, το σημαντικότερο επεισόδιο σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 1911. Από το 2000 και μετά το μεγαλύτερο ύψος χιονιού στην Αθήνα σημειώθηκε το 2008 (25 cm) και η «Ελπίς» κατατάσσεται αμέσως μετά με ~20 cm ύψος χιονιού μαζί με τη «Μήδεια» 11 μήνες πριν, τον Φεβρουάριο του 2021. Λίγο μικρότερα και περίπου στα 15 cm ήταν τα ύψη χιονιού που σημειώθηκαν το 2002 και το 2004. Από την άλλη, αξίζει να αναφερθεί ότι η εκδήλωση χιονοκαταιγίδων κατά την κακοκαιρία «Ελπίς» ήταν πρωτοφανής ως προς το μέγεθος και την έκταση της ηλεκτρικής δραστηριότητας, ενώ μικρότερης έντασης χιονοκαταιγίδες καταγράφηκαν το 2004 κατά την πρώτη φάση της χιονόπτωσης καθώς και στη «Μήδεια».
Ποιοτική ανάλυση αναφορών από τις παρελθούσες κακοκαιρίες με χιονοπτώσεις στην Αττική συνοψίζονται ως εξής:
- Στη Βόρεια Αττική η σημαντικότερη χιονόστρωση με διαφορά σημειώθηκε το 2002, έπεται το 2004 και ακολουθούν με εφάμιλλα ύψη η «Μήδεια» και η «Ελπίς».
- Στα Βόρεια Προάστια και πάλι σημαντικότερη χιονόστρωση με διαφορά σημειώθηκε το 2002, έπονται το 2004 και η «Μήδεια», στη συνέχεια τοποθετείται η «Ελπίς» και τέλος το 2008.
- Στην Ανατολική Αττική η κατάταξη των υψών χιονόστρωσης είναι κατά σειρά το 2004, «Ελπίς», «Mήδεια» και το 2002 μαζί με το 2008.
Τελειώνοντας, επειδή έγινε δημόσια συζήτηση για την εγκυρότητα των προγνώσεων κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, να τονίσουμε ότι η προγνωσιμότητα της συγκεκριμένης κακοκαιρίας ήταν υψηλή. Τα προγνωστικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr επέτρεψαν να δοθεί μια συνεχής και εμπεριστατωμένη ενημέρωση πριν και κατά τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου. Αυτά τα εργαλεία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την Πολιτεία για την καλύτερη προετοιμασία απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Μεταξύ 20 και 24 Ιανουαρίου δημοσιεύτηκαν 12 ανακοινώσεις σχετικά με τη σοβαρότητα της κακοκαιρίας «Ελπίς» και των καταιγίδων χιονιού που θα πλήξουν την Αττική, και την Κυριακή 23/01 δημοσιεύτηκαν προγνωστικοί χάρτες χιονοκάλυψης που επιβεβαιώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Πηγή: meteo.gr