Στη δίνη της γενικευμένης επιδείνωσης του σκηνικού στις αγορές παγκόσμια λόγω της νέας τάξης πραγμάτων που θα φέρει σταδιακά η αλλαγή της πολιτικής στα επιτόκια από την Federal Reserve, βρέθηκε αυτή την εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο, υποχωρώντας από τα υψηλά 7ετίας.
To κλίμα στις αγορές είναι διαταραγμένο κάτι που αποδεικνύεται από τη συμπεριφορά – ασανσέρ καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, ενώ το παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο εξής, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed την περασμένη Τετάρτη.
Μολονότι η ανακοίνωση για τη νομισματική πολιτική δεν έκρυβε αρνητικές εκπλήξεις (προαναγγέλθηκε αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο, με παράλληλο τερματισμό των αγορών ομολόγων), εντούτοις αρκετοί αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες.
Ο… χρησμός του Πάουελ ότι «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για αύξηση επιτοκίων χωρίς να πληγεί η αγορά εργασίας» άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να «σφίξει» η νομισματική πολιτική φέτος πολύ περισσότερο από όσο αναμενόταν, καθώς μάλιστα ο επικεφαλής της Fed αναγνώρισε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιο επίμονες από όσο είχε εκτιμήσει η ομοσπονδιακή τράπεζα και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.
Παρ’ ότι λοιπόν δεν ειπώθηκε κάτι που δεν έχει ήδη προεξοφληθεί, το κλίμα στις αγορές δείχνει πολύ νευρικό, με πολλαπλές εναλλαγές προσήμων καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας κυρίως στους δείκτες της Wall Street. Αναλυτές και επενδυτές ακόμα… ψάχνονται αναφορικά με το momentum που θα επικρατήσει, κάτι που αντανακλάται στις κινήσεις των δεικτών.
Εντός αυτών των συνθηκών το ελληνικό χρηματιστήριο έχει την «ατυχία» σε μια θετική για αυτό συγκυρία, να… πέσει πάνω στο πιθανό γενικευμένο γύρισμα των διεθνών δεικτών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για μια μικρή, ρηχή, αναδυόμενη αγορά όπως το Χ.Α.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τουλάχιστον έως τώρα, εικόνα καταστροφής δεν καταγράφεται, ενώ μπορεί να λεχθεί ότι βγαίνουν ενδιαφέρουσες άμυνες. Ο Γενικός Δείκτης παρά τις αναταράξεις, κράτησε την περιοχή των 910 – 920 μονάδων, έχοντας χαμηλό εβδομάδας στις 911,93 μονάδες (ενδοσυνεδριακά) από την περασμένη Τρίτη.
Μετά τη «βουτιά» της προηγούμενης Παρασκευής (-1,58%) ήρθε το ξεπούλημα σε ποσοστό -2,93% τη Δευτέρα σε μια ημέρα που κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές καταποντίστηκαν πολύ περισσότερο. Κατόπιν την Τετάρτη ήρθε η αντίδραση +2,15%, την Πέμπτη σταθεροποίηση (+0,17%), ενώ την Παρασκευή 28/1 ο Γ.Δ. διόρθωσε εκ νέου σε ποσοστό 1,09%.
Πιο συγκεκριμένα, έκλεισε στις 924,42 μονάδες έχοντας χαμηλό ημέρας στις 918,19 μονάδες (-1,75%) και υψηλό στις 934,83 μονάδες (+0,03%). Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. έκλεισε με πτώση 1,91%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,75%, ο Mid Cap έχασε 0,46%, ενώ για ακόμη μια φορά ο τραπεζικός δείκτης διαφοροποιήθηκε με άνοδο 0,65%.
Έτσι, από την αρχή του χρόνου και ενώ απομένει μια συνεδρίαση για τη λήξη του Ιανουαρίου, ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 3,48%, ο FTSE 25 είναι στο +4,13%, ο Mid Cap +3,79%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει ράλι +14,42%. Οι μέσες συναλλαγές το πενθήμερο διαμορφώθηκαν στα 80,2 εκατ. ευρώ.
«Κλειδί» για τον τραπεζικό κλάδο και εν γένει τις άμυνες της αγοράς ήταν η μετοχή της Εθνικής που μετά το άδειασμα σε ποσοστό 5,66% της περασμένης Δευτέρας, έκανε τέσσερις συνεδριάσεις με δυναμική αντίδραση κερδίζοντας 11,58%. H μετοχή έκλεισε την Παρασκευή στα 3,4020 ευρώ που είναι νέα υψηλά περίπου τριών ετών, ενώ είναι η πρώτη τραπεζική μετοχή που έπιασε την τιμή της ΑΜΚ (στα 3 ευρώ το 2016).
Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής ήδη ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ φτάνοντας στα 3,11 δισ. ευρώ, έχοντας υποσκελίσει την Alpha Bank την Παρασκευή έκλεισε σε κεφαλαιοποίηση 2,99 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως στην επόμενη αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI Global Standard Greece της Morgan Stanley Capital International που θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου, μάλλον θα εισαχθεί στο δείκτη.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως ισχυρά χαρτοφυλάκια «χτίζουν» θέσεις στον τίτλο καθώς μετά τον ισχυρότατο τζίρο της Πέμπτης, την Παρασκευή διακίνησε 26,89 εκατ. ευρώ, μακράν το μεγαλύτερο της αγοράς.
Τι λένε οι αναλυτές
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ Πέτρος Τσούρτης τονίζει πως «η μακροπρόθεσμη τάση του Γ.Δ. παραμένει ανοδική με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 881 μονάδες. Ωστόσο, μας προβληματίζει ότι η αγορά προεξοφλεί πολύ γρήγορα τα κέρδη των τραπεζών των επόμενων χρόνων, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων καθώς και η αυξημένη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές, με τον δείκτη VIX να βρίσκεται πλέον πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών. Για τους λόγους αυτούς, συνεχίζουμε να αυξάνουμε την θέση μας σε μετρητά».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει ότι η συμπεριφορά του Γ.Δ. είναι «αξιοπρόσεκτη μιας και ακόμα συντηρεί τον 200αρη ωριαίο κινητό μέσο όρο. Οι 933 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση της οποίας η διάσπαση μπορεί να δώσει κίνηση στις 943 μονάδες, επίπεδο που είναι αντίσταση. Σε κάθε περίπτωση η συντήρηση του 911 είναι σημαντική η οποία είναι και εν δυνάμει ημερήσιο στοπ στο long».
Για τον τραπεζικό κλάδο ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «αυτός συντηρεί τους υπόλοιπους τίτλους μιας και πολλά χαρτοφυλάκια βρίσκουν την ευκαιρία να μειώσουν θέσεις στον τραπεζικό είτε για να πάρουν ρευστότητα. Είτε για να τοποθετηθούν σε τίτλους που έχουν διορθώσει αισθητά. Ο τραπεζικός θα συνεχίσει μόνο αν καταφέρει να κλείσει πάνω από τις 665 μονάδες, οπότε και η επανείσοδος είναι εύκολη σε περίπτωση συνέχισης. Είναι φανερό πως αρκετά κεφάλαια τοποθετούνται στον κλάδο μιας και η εικόνα του έχει αλλάξει σημαντικά έναντι των υπολοίπων.
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δεν έχει παραδοθεί ακόμα στους πωλητές. Μια πρώτη δοκιμή στις 914 μονάδες έβγαλε αντίδραση, το τεχνικό ζητούμενο ωστόσο είναι η διατήρηση των 904 μονάδων, όριο από το οποίο διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών ενώ λίγο χαμηλότερα (895 μονάδες) διέρχεται η πλαγιοανοδική στήριξη από τον Ιανουάριο του 2021.
Η διάσπαση της εν λόγω ζώνης θα βάλει σε περιπέτειες την ανοδική τάση αφού η απόσταση από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών θα έχει περιοριστεί σχεδόν στο 2,5%. Το πιο πιθανό είναι το επόμενο στοίχημα της ανοδικής αντίδρασης να παιχθεί ανάμεσα στην γραμμή τάσης και τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών, υποστηριζόμενη και από τις συσσωρεύσεις που έχουν προηγηθεί μετά τον περυσινό Σεπτέμβριο. Ειδάλλως οι 880 μονάδες θα έχουν το χαρακτήρα «της μητέρας όλων των μαχών».
Συμπερασματικά, η πορεία του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή των 910 μονάδων φαίνεται ότι δύσκολα θα αποφευχθεί, ο τζίρος της Παρασκευής διατηρεί την ένταση των πιέσεων οι οποίες ακόμα δεν έχουν δείξει σημεία εκτόνωσης».