Με το κλίμα στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές να είναι πλήρως διαταραγμένο, καθώς χθες οι δείκτες της Wall Street «γύρισαν» από πτώση έως 4,9%, ενώ σήμερα κινούνται εκ νέου έντονα πτωτικά, ενόψει και της ετυμηγορίας της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Fed), το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε για 3η συνεχή συνεδρίαση πτωτικά.
- Αδυναμία αντίδρασης στο Χρηματιστήριο και «κρέμασμα»
- Ευάλωτη ξανά η αγορά, εν αναμονή της ετυμηγορίας της Fed
- Πλήρως διαταραγμένο το διεθνές κλίμα, νέα «βουτιά» στη Wall Street
Η ψυχολογία της αγοράς μετά τις δύο πολύ έντονα πτωτικές συνεδριάσεις Παρασκευής και Δευτέρας έχει δεχτεί σημαντικό πλήγμα, κάτι που φάνηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης, όπου παρά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, στο τέλος η αγορά δεν μπόρεσε να κρατήσει την αντίδραση και «κρέμασε» σε αρνητικό έδαφος.
Παρά την «επιστροφή» των αμερικανικών δεικτών τη Δευτέρα το βράδυ, οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν πολύ μεγάλες απώλειες πιστοποιώντας το πλήρως διαταραγμένο κλίμα, με τον Nikke 225 να υποχωρεί 457 μονάδες ή -1,66%, τον Hang Seng να χάνει 412 μονάδες ή 1,67% και τον Asia Dow στο -1,81%.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και μολονότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες έβγαλαν χαμηλού ρίσκου αντίδραση, ύστερα από το χθεσινό «σκληρό» sell off που έστειλε στο καναβάτσο δείκτες όπως DAX που έχασε 3,80%, ενώ ο Stoxx 600 υποχώρησε κατά 3,81% έχοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020.
Έτσι και ενώ αναμένονται οι ανακοινώσεις της Fed για την πολιτική των επιτοκίων και το «δόγμα» που θα ακολουθηθεί από τον προσεχή Μάρτιο και εντεύθεν, η Wall Street στις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης δέχεται νέο ισχυρότατο πλήγμα. Ο Nasdaq χάνει 2,89%, ο S&P 500 είναι στο -2,12%, ενώ ο Dow Jones υποχωρεί κατά 444 μονάδες ή 1,29%.
Ο λόγος της πλήρης διατάραξης του σκηνικού κατ’ αρχήν στη Wall Street και σταδιακά και στην Ευρώπη, είναι ο φόβος αλλαγής της νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), που θα αλλάξει το status quo πολλών ετών.
Συνάμα, οι επενδυτές συνεκτιμούν πλέον με περισσότερη σαφήνεια τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή αλλά και στη Ρωσο-ουκρανική επικράτεια, που λειτουργούν υπέρ του σεναρίου ανοδικής συνέχισης των τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου, με προεκτάσεις στον πληθωρισμό, ο οποίος ήδη αποτελεί σοβαρό αγκάθι.
Μέσα σ’ αυτό το πλήρες διαταραγμένο κλίμα και με τους αναλυτές να βρίσκονται σε σύγχυση για το αν πάμε σε γενικευμένη αλλαγή σκηνικού στις αγορές με κατ’ αρχήν πέρασμα σε φάση επίσημης διόρθωσης και κατόπιν επανεκτίμησης των δεδομένων, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε νευρικότητα και αδυναμία αντίδρασης.
Η εικόνα της αγοράς
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 913,36 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,16%, μολονότι στο υψηλό ημέρας έφτασε έως τις 923,03 μονάδες (+0,90%) περίπου στις 12:30 μ.μ., ενώ στο χαμηλό βρέθηκε στις 911,83 μονάδες (-0,33%) στις 16:22 μ.μ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.203,34 μονάδες με οριακή πτώση 0,12%, ο Μid Cap είχε καλύτερη εικόνα κλείνοντας στις 1.527,69 μονάδες με άνοδο 0,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης αντέδρασε με άνοδο 1,06% στις 634,11 μονάδες.
Η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 έκλεισε πτωτικά, όμως στο σύνολο της αγοράς, 73 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 42 με πτώση.
Οι τράπεζες ανέκαμψαν μερικώς με την Εθνική να αντιδρά σε ποσοστό +2,20%, την Alpha Bank +1,60% και τη Eurobank +0,25%, ενώ η Πειραιώς υποχώρησε κατά 0,28%. Στο χώρο των blue chips, νέες μεγάλες απώλειες -3% για τη Jumbo ύστερα από το χθεσινό -5,33% καθώς από τη συνεδρίαση της Δευτέρας διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα.
Απώλειες 2,35% είχε η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν μετοχές όπως Motor Oil, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Viohalco και Aegean Airlines.
Καλύτερη εικόνα στον Mid Cap
Καλύτερη ήταν η εικόνα στον Mid Cap όπου ξεχώρισαν τα νέα ιστορικά υψηλά της Cenergy Holdings που ενισχύθηκε κατά 3,45%, στο +3,38% έκλεισε η Intrakat και +3,05% η Entersoft. Κέρδη 2,46% είχε η Autohellas, +2,48% η Profile, +2,09% η Εpsilon Net, +2,18% η Ολυμπιακή Τεχνική, +1,15% η Παπουτσάνης και +1,08% η Ικτίνος.
Στον αντίποδα, στην κορυφή των πιέσεων με -4,55% έκλεισε η Reds, ενώ η Πλαστικά Θράκης έχασε 1,61%, ύστερα από το χθεσινό -5,63% και το -1,50% της Παρασκευής. Στην ευρύτερη αγορά κέρδη είχαν μετοχές όπως Sato, Lavipharm, Intralot, Ιατρικό Αθηνών, Εβροφάρμα, Premia, Frigoglass, Byte Computer, Centric και CPI, ενώ πιέστηκαν μετοχές όπως Moda Bagno (με μικρό όμως όγκο), Μινέρβα, Έλτον, Βιοκαρπέτ και Γενική Εμπορίου.
Κρίσιμα τεχνικά επίπεδα
Πλέον η αγορά έχει εισέλθει σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, καθώς μόνο στο διήμερο της διόρθωσης που προηγήθηκε έχασε 4,47%, ενώ συνολικά το τριήμερο χάνει 4,62% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και -4,39% σε επίπεδο τραπεζών. Συνολικά, η ελληνική αγορά έχασε πάνω από 5 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση το διήμερο της έντονης πτώσης.
Είναι αρνητικό ότι χάθηκε η ευρύτερη ζώνη των 920-930 μονάδων, ενώ σήμερα δεν κατέστη δυνατός ο επανέλεγχος των 920 μονάδων. Το πρώτο ζητούμενο για την αγορά θα ήταν να μη χάσει το ευρύτερο ψυχολογικό όριο των 900 – 910 μονάδων και αν είναι δυνατόν να επανακτήσει τις 920 μονάδες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως τα επίπεδα των 923 μονάδων είναι πλέον η κοντινή αντίσταση (επιβεβαιώθηκε σήμερα), που μόνο διάσπαση μπορεί να δώσει κίνηση στην ζώνη των 940 μονάδων. Αντίστοιχα, σημειώνει πως αν χαθεί η ζώνη των 910 μονάδων, τότε το πιο πιθανό είναι να δοκιμάσουμε τιμές λίγο κάτω από τις 900 μονάδες.