«Λευκή πετσέτα» πετάει στην κακοκαιρία η ελληνική κυβέρνηση με τις αρχές να κηρύσσουν γενικά αργία στις πληγείσσες από την “Ελπίδα” περιοχές και για την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου! Παράλληλα, στην Αττική Οδό μετά από 24 και πλέον ώρες επιχειρήσεων απεγκλωβισμού, περί τους 200 οδηγούς παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ εκτεταμένες είναι οι διακοπές ρεύματος στην Αττική, την Εύβοια, την Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου.
- Γενική αργία για δεύτερη σερί ημέρα κήρυξε η κυβέρνηση.
- Εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό,
- Χωρίς ρεύμα σε πολλές περιοχές της Αττικής, Εύβοιας, σε νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη
- Εκτός θέσης η αστυνομία, πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία
- Χρειάστηκε ο στρατός για να αποφευχθούν τα χειρότερα
- Για όλα φταίνει η Αττική Οδός και ο Πατούλης
Τρίτη μέρα εκτός… λειτουργίας παραμένει η πρωτεύουσα της Ελλάδας με τον κρατικό μηχανισμό σε πλήρη αποσάρθρωση να δηλώνει αδυναμία χειρισμού και να απαιτείται η συμμετοχή του στρατού για τον απεγκλωβισμό οδηγών στην Αττική Οδό!
Ρίσκα και επιπλοκές για την Ελλάδα, πέραν του ορίζοντα, όσον αφορά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης δημιουργούν τα προβλήματα που δημιουργεί η παντελής κατάρρευση υποδομών στις μεταφορές, την ηλεκτροδότηση και την κρατική αρρωγή. Η αδυναμία της κυβέρνησης να προστατεύσει την κοινωνία και την απουσία μηχανισμού διαφύλαξης της αδιατάρρακτης λειτουργίας της οικονομίας και οι επιπτώσεις της ολιγωρίας στην κοινωνία εντείνου το πολιτικό ρίσκο και κατ επέκταση του country risk, παράγοντες που βαρύνουν στις αξιολογήσεις.
Για όλα φταίει το… γκαζόν
Επικοινωνιακά, από το Μαξίμου η γραμμή που έχει δοθεί είναι η επίρρηψη ευθυνών στην εταιρία Αττική Οδός και στον περφεριάρχη Γιώργο Πατούλη. Αυτοί είναι άλλωστε οι κυρίως βαλλόμενοι σε όλα τα κανάλια και τα media, με τον κυβερνητικό μηχανισμό να φροντίζει με μπαράζ ενημερώσεων να διατηρεί τον έλεγχο της ατζέντας. Σε μια προσπάθεια αντιστάθμισης του πολιτικού κόστους, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αποζημιώσεις με λεφτά της εταιρίας λειτουργάις του αυτοκινητοδρόμου.
Απέλπιδες προσπάθειες στην Αττική Οδό
Καθοριστικής σημασίας αποδείχθηκε η συμμετοχή του στρατού για τον απεγκλωβισμό και τη διατήρηση ζωής των πολιτών από την Αττική Οδό, καθώς οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας ήταν εκτός θέσης και απροετοίμαστες, με αποτέλεσμα να αποτελούν μέρος του προβλήματος.
Η προσπάθεια συνεχίζεται και σήμερα ώστε το συντομότερο να τελειώσει ο απεγκλωβισμός, είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Στο μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αποζημιώσεις πολιτών από την εταιρία λειτουργίας της Αττικής Οδού.
Παρατημένα αυτοκίνητα στη… ΛΕΑ
Από χθες το βράδυ και ιδιαίτερα από σήμερα το πρωί μετακινούνται στην ΛΕΑ της Αττικής Οδού με ειδικά μέσα όλα τα οχήματα που αφέθηκαν από τους οδηγούς που απεγκλωβίστηκαν, προκειμένου να απελευθερωθεί άμεσα το οδόστρωμα και να μπορέσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα να δουλέψουν πιο αποτελεσματικά.
Χωρίς ρεύμα και με υποσχέσεις
Παράλληλα, εκταταμένα παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αττική, την Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα, με τον αρμόδιο υπουργό κώστα Σκρέκα και τον CEO του ΔΕΔΔΗΕ να υπόσχονται αποκατάτσαση των περισσοτέρων βλαβών μέχρι το βράδυ. Αμφότεροι όμως, έρριξαν το μπαλάκι για την καθυστέρηση στην αποκατάσταση στην Περιφέρεια και τους Δήμους, για την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου.
Αντιφάσεις Στυλιανίδη
Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες, ο Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι δεν είναι τώρα η ώρα του καταλογισμού. Νωρίτερα, όμως, ο ίδιος είπε ότι εισηγήθηκε στον Κυριακο Μητσοτάκη τη διερεύνηση ευθυνών εις βάρος της Αττικής Οδού, με την Εισαγγελία να ξεκινά έρευνα. Επίσης, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την παράταση της αργίας για την Τετάρτη σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη.
Όπως είπε, όλο το βράδυ, με συνεχείς προσπάθειες όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, της αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων, της Πυροσβεστικής και των εθελοντών απεγκλωβίστηκαν περίπου 3.500 πολίτες και περίπου 1.800 αυτοκίνητα. Προσέθεσε πως, σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας μοίραζαν κουβέρτες, νερό και τρόφιμα και έγινε κάθε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν όλες οι ανάγκες των ανθρώπων που βρέθηκαν σε μία τόσο δυσχερή θέση, κυρίως σε ιατρική φροντίδα αλλά και φιλοξενία σε νοσοκομεία.
Ακόμη, όπως είπε, με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ, εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και του Χαμόγελου του Παιδιού, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στα θέματα ιατρικής φροντίδας.