Κινήσεις βγαλμένες από το pre-war playbook καταγράφονται στην αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ρωσίας, με μεταφορές στρατευμάτων, εξοπλισμούς και απόσυρση προσωπικού από την Ουκρανία. Για την ώρα πάντως, οι διπλωμάτες φαίνεται να διατηρούν τον έλεγχο της κατάστασης, η οποία όμως οδηγείται σε… αδιέξοδο.
Επί ξυρού ακμής βρίσκεται η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς σε στρατιωτικό επίπεδο οι προετοιμασίες για αντιπαράθεση συνεχίζονται, ενώ οι διπλωματικές πρωτοβουλίες αποτυγχάνουν.
Πάντως, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν απέρριψε τις εκκλήσεις για άμεση επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, λέγοντας την Κυριακή ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την ικανότητα της Δύσης να αποτρέψει πιθανή ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Διαβάστε περισσότερα Ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα.
Το NATO μετακινεί αεροσκάφη, προσωπικό και πλοία στα σύνορα της Ουκρανίας και στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ΗΠΑ διέταξαν την απομάκρυνση του μη-απαραίτητου προσωπικού και των οικογενειών των διπλωματών από το Κίεβο, ενώ μερική απομάκρυνση ανακοίνωσε και η Βρετανία.
Την ίδια στιγμή η ΕΕ εγκρίνει εκτάκτως δάνεια 1,2 δισ. σε δύο δόσεις, ενώ χώρες της ΕΕ και της βαλτικής εξοπλίζουν την Ουκρανία.
Από την άλλη πλευρά το Κρεμλίνο δια του εκπροσώπου του βλέπει δραματική αύξηση της απειλής ουκρανικών προκλήσεων στο Ντόνμπας, προσπαθώντας έτσι να οικοδομήσει ενδεχόμενο αφήγημα για εισβολή.
Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα, οι μετριοπαθείς περιορίζονται και εξωραΐζονται. Έτσι, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο αρχηγός του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού που βασιζόμενος στον εμπεδωμένο ρεαλισμό μίλησε για την ανάγκη επίδειξης σεβασμού στον Πούτιν και το ανεδαφικό της προσδοκίας για επαναφορά της Κριμαίας στην προτεραία κατάσταση.
Ενώ οι διπλωματικές πρωτοβουλίες αποτυγχάνουν η μια μετά την άλλη, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις εξελίξεις παρεμβαίνει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ η Τουρκία συμμετέχει στο NATO και ταυτόχρονα εξοπλίζει τον ουκρανικό στρατό με drones. Από ρωσικής πλευράς, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την εκδήλωση διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας από τον Τούρκο πρόεδρο.
Οι κινήσεις των ΗΠΑ
Ο Τζο Μπάιντεν στάθμισε επιλογές για την ενίσχυση των στρατιωτικών μέσων της Αμερικής στην Ανατολική Ευρώπη για την αντιμετώπιση της συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων.
Το State Department εξέδωσε εντολή, η για απόσυρση διπλωματικού και πολιτικού προσωπικού από την πρεσβεία στην Ουκρανία, αλλά μόνο σε οικειοθελή βάση. Η απόφαση αυτή, ερμηνεύεται ως το πλέον ηχηρό στίγμα προετοιμασίας για ένοπλη σύρραξη. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θεωρεί την κίνηση ως «πρόωρη και εκδήλωση υπερβολικής προσοχής».
“Στην πραγματικότητα, δεν καταγράφονται ριζικές αλλαγές στην κατάσταση ασφαλείας πρόσφατα: η απειλή νέων κυμάτων ρωσικής επιθετικότητας παρέμεινε σταθερή από το 2014 και η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα ξεκίνησε τον Απρίλιο του περασμένου έτους.
Οι εντάσεις στην Ουκρανία αυξάνονται εδώ και μήνες αφού το Κρεμλίνο συγκέντρωσε περίπου 100.000 στρατιώτες στα σύνορα. Η Δύση ερμήνευσε τις κινήσεις αυτές ως προοίμιο εισβολής.
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει εισβολή, αλλά η αξιοπιστία της Μόσχας είναι περιορισμένη, δεδομένης της προσάρτησης της Κριμαίας πριν από οκτώ χρόνια.
Η ανακοίνωση του State Department έρχεται μια ημέρα αφότου οι βρετανικές αρχές δήλωσαν ότι είχαν πληροφορίες ότι η ρωσική κυβέρνηση συζητά με έναν Ουκρανό πρώην βουλευτή, ως πιθανό υποψήφιο για να ηγηθεί φιλορωσικής ηγεσίας στο Κίεβο. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τον βρετανικό ισχυρισμό ως «παραπληροφόρηση, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ για «κλιμάκωση της έντασης».
Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν σκέφτεται τα σχέδια να στείλει 1.000 έως 5.000 στρατιώτες σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με πιθανότητα αύξησης του αριθμού σε περίπτωση περαιτέρω έξαρσης των εντάσεων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν στείλει προσωπικό.