Να αναζωπυρώσει τις εικασίες για το ενδεχόμενο προσχώρησης της Τουρκίας στο Bitcoin ή την έκδοση ψηφιακού κρυπτονομίσματος και την προσχώρηση σε νέο ιδιότυπο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, πέτυχε η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, που είναι η πρώτη χώρα που υιθέτησε επισήμως και αναγνώρισε το bitcoin ως χρήμα.
- Η Τουρκία είναι μέλος των G-20 και του NATO.
- Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, που είναι η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε την Πέμπτη με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, της πρώτης χώρας που έκανε το bitcoin νόμιμο υιοθετώντας το ως επίσημο χρήμα και ενώ ετοιμάζεται να εκδώσει ομόλογο σε δολάρια υποστηριζόμενο από Bitcoin, κίνηση που αποτελεί την πρώτη έκδοση χρέους από χώρα με την εμπλοκή κρυπτονομίσματος.
Την ίδια ώρα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια, δηλώνοντας ότι θα αναθεωρήσει την πολιτική της προκειμένου να στηρίξει τη λίρα. Η Wall Street Journal, όμως, σημειώνει ότι οι κινήσεις αυτές δεν αναμένεται να στηρίξουν ουσιαστικά την παραπαίουσα οικονομία της χώρας. Παράλληλα, φήμες για μαζικές αγορές κρυπτονομισμάτων από την Τουρκία και προσωπικά από τον Ταγίπ Ερντογάν οργιάζουν, ενώ η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου πέρασε πρόσφατα νόμο που περιορίζει τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, για να ανασχέσει τις ρευστοποιήσεις στη λίρα. Άλλα σενάρια αναφέρουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να εκδώσει επίσημο ηλεκτρονικό κρυπτονόμισμα.
Τα επιτόκια στην Τουρκία
Το Ελ Σαλβαδόρ, που είναι αρκετά βήματα πιο μπροστά, σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογο με υποστήριξη bitcoin, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Τούρκοι και άλλοι ξένοι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου Nayib Bukele στην Άγκυρα, βρέθηκε στο επίκεντρο καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να σηματοδοτήσει αλλαγή στην προσέγγιση της Τουρκίας στα κρυπτονομίσματα.
Ο Πληθωρισμός στην Τουρκία
Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση στο προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα, οι δύο πρόεδροι επαίνεσαν ο ένας την ηγεσία του άλλου, αλλά κανένας δεν αναφέρθηκε στα κρυπτονομίσματα. Η επικοινωνιακή πολιτική αυτή φαίνεται ότι επιλέχθηκε για να συντηρήσει την εικοτολογία, την οποία χρησιμοποιεί ο Ταγίπ Ερντογάν εν είδει μοχλού πίεσης προς τη Δύση και τους θεσμούς της, καθώς επιζητά γραμμές swap με άλλες κεντρικές τράπεζες για τη στήριξη της λίρας, καθώς επιχειρεί να επιβάλλει την πολιτική του, την οποία εντάσσει στο ευρύτερο πλαίσιο του οικονομικού εθνικισμού.
Η κατάσταση στην Τουρκία
Η τουρκική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει περιοριστική προσέγγιση απέναντι στα κρυπτονομίσματα τα τελευταία χρόνια. Η συνάντηση με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ έρχεται σε μια περίοδο αναταράξεων στην τουρκική οικονομία, γεγονός που σε συνδυασμό Η τουρκική λίρα έχασε περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι, πυροδότησε περιστασιακές διαμαρτυρίες και απείλησε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρα, η οποία είναι μέλος της Ομάδας των 20 και του NATO.
Η πορεία της τουρκικής λίρας
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας στο 14% την Πέμπτη. Οι αξιωματούχοι μείωσαν τα επιτόκια τους τέσσερις συνεχόμενους μήνες πριν, επιταχύνοντας την κατάρρευση του νομίσματος.
Η κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, όμως, καίει συναλλαγματικά διαθέσιμα με πολύ υψηλό ρυθμό, καθώς επιχειρεί να στηρίξει τη λίρα και να δημιουργήσει αίσθηση επιβεβαίωσης των πρωτοβουλιών του Ταγίπ Ερντογάν.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει χαμηλότερα επιτόκια ως μέρος της ανορθόδοξης στρατηγικής του για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ έχει απολύσει σχεδόν κάθε ανώτατο αξιωματούχο που αντιτίθεται στο όραμά του. Οι περικοπές των επιτοκίων του περασμένου έτους οδήγησαν τον πληθωρισμό από τα φθηνότερα δάνεια, ενώ διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη της λίρας, ωθώντας τις τιμές για βασικές εισαγωγές, όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια.
Καταφύγιο τα κρυπτονομίσματα
Για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό και την απότομη υποτίμηση της λίρας, οι Τούρκοι έχουν συσσωρευτεί σε κρυπτονομίσματα. Η συνάντηση με τον Μπουκέλε έρχεται καθώς ο Ερντογάν δήλωσε ότι προτείνει νέα νομοθεσία που θα ρυθμίζει τα εκκολαπτόμενα περιουσιακά στοιχεία. Ενώ η Τουρκία απαγόρευσε τα κρυπτονομίσματα ως τρόπο πληρωμής πέρυσι, η κυβέρνηση του Bukele έγινε η πρώτη στον κόσμο που υιοθέτησε το bitcoin ως εθνικό νόμισμα.
Το στοίχημα του Μπουκέλε
Ο Bukele είναι ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων στον κόσμο και οι αναλυτές περίμεναν να θίξει το θέμα κατά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν η τουρκική κυβέρνηση θα αλλάξει τη στάση της στο θέμα.
Ο κ. Bukele, κατηγορείται ως λαϊκιστής από τη Δύση. Εξελέγη το 2019 ως αουτσάιντερ, εν μέσω δυσαρέσκειας για τη βία και τη φτώχεια. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ έχει δεχθεί κριτική από την κυβέρνηση Μπάιντεν, για την ενίσχυση του αυταρχικού χαρακτήρα της πολιτικής, αντικαθιστώντας τους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Το Ελ Σαλβαδόρ θεωρεί το bitcoin εν μέρει ως μια ευκαιρία να ξεφύγει από μια δολαριοποιημένη οικονομία, το άλλο νόμιμο χρήμα της χώρας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Η Τουρκία ως… επενδυτής
Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο κ. Bukele είπε ότι συζήτησε για την ενίσχυση της υποστήριξης της Τουρκίας για έργα υποδομής στο Ελ Σαλβαδόρ, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής τουρκικών εταιριών, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής λιμανιών και ενός σταθμού γεωθερμίας.
«Η υποστήριξή μας στο Ελ Σαλβαδόρ θα συνεχιστεί», είπε ο κ. Ερντογάν.
Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει εργαστεί για να μειώσει τους δεσμούς της με ξένα νομίσματα, μειώνοντας το χρέος σε ξένο νόμισμα και ενθαρρύνοντας τους πολίτες να ανταλλάσσουν χρυσό και άλλα νομίσματα με τουρκικές λίρες.
Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες αμφισβητήθηκαν. Μια πρόσφατη πρωτοβουλία για την ενθάρρυνση των Τούρκων να κλειδώσουν τις καταθέσεις τους σε λίρες για τουλάχιστον ένα τρίμηνο, δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας επέκτεινε πρόσφατα το πρόγραμμα σε εταιρίες για να ενισχύσει τη συμμετοχή.