Με τον ορισμό CEO της ΕΧΑΕ εντός του Σαββατοκύριακου εκκινεί μια ακόμη φάση του μπιλιάρδου τραπεζικών στελεχών, καθώς η ανάκαμψη της αγοράς ενισχύει την κινητικότητα στελεχών και δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού στα μεσαία και ανώτερα κλιμάκια.
Σε φάση ανακατατάξεων στελεχών έχει εισέλθει το ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο, καθώς η ευφορία της ανάκαμψης και η εισροή κεφαλαίων δημιουργούν νέα δυναμική και δίνουν σε στελέχη και επιχειρηματίες τη δυνατότητα της… επιλογής. Το ξεσκαρτάρισμα στο τραπεζικό ταμπλό και η απελευθέρωση στελεχών με γνώσεις και διασυνδέσεις έπαιξε επίσης ρόλο, καθώς το networking βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προσόντων.
Μετά από εικοτολογία αρκετών εβδομάδων, που αποκάλυψε φιλίες και σκιαγράφησε πολιτικά και άλλα μέτωπα και έκαψε πρόσωπα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΧΑΕ αναμένεται να αποφασίσει για τον διάδοχο του Σωκράτη Λαζαρίδη εντός των επομένων ωρών. Έτσι ώστε η αγορά να ανοίξει τη Δευτέρα με τον νέο CEO να χτυπάει το καμπανάκι.
Η short list περιλαμβάνει τρία ονόματα, τους Γιάννος Κοντόπουλος, Ευθύμιος Κυριακόπουλος και Nils Melngailis. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των media φαβορί είναι ο Γιάννος Κοντόπολος, αλλά εκπλήξεις δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Η τελική επιλογή εκτιμάται ότι θα έχει αντίκτυπο και εσωτερικά στην ΕΧΑΕ, καθώς κορυφαία στελέχη δηλώνουν απριόρι δυσανεξία με συγκεκριμένα πρόσωπα.
Σε κάθε περίπτωση, το μείζον ζήτημα για την ΕΧΑΕ είναι η χάραξη στρατηγικής για την επόμενη ημέρα. Επ αυτού, το κεφαλαιώδες είναι η αύξηση του τζίρου και η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης. Γι αυτό δεν απαιτούνται μόνο νέου επενδυτές αλλά κυρίως νέες εταιρίες από κλάδους και με ισχυρές προοπτικές.
Παιχνίδια στην Attica Bank
Αφού το παιχνίδι ξεκινήσει πρόσωπα που “έπαιξαν” σε προηγούμενους γύρους για τη θέση του CEO της ΕΧΑΕ αναμένεται να μετακινηθούν αλλά προς άλλες κατευθύνσεις. Μεταξύ αυτών η Ελένη Βρεττού της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία προαλείφεται για την Attica Bank, η οποία συνέφαγε προσφάτως με στελέχη της Ellington, δίπλα στον σημερινό προϊστάμενό της. Άλλο σενάριο ήθελε την κυρία Βρεττού να βρίσκει στέγη στις επιχειρήσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη. Σίγουρο είναι πάντως ότι στην Τράπεζα Πειραιώς δεν θα μακροημερεύσει.
Ενδιαφέρον για τη θέση του Πανταλάκη στην Attica Bank είχε εκφράσει και η Αναστασία Σακελλαρίου της Alpha Bank. Για λογαριασμό της, μάλιστα, ο Βασίλης Ψάλτης βολιδοσκόπησε τον Γιάννη Στουρνάρα, που την έχει στηρίξει στο παρελθόν. Αυτό βέβαια, εφόσον η καραμπόλα βγάλει εκτός τον Θόδωρο Πανταλάκη, ο οποίος φαίνεται να απολαμβάνει ακόμα τη στήριξη του κεντρικού τραπεζίτη.
Μαζεύει στελέχη ο Βαρδινογιάννης
Σε φάση recruitment βρίσκεται και η μικρή, αλλά δυναμικά αναπτυσσόμενη, Optima Bank, η οποία προσέθεσε δύο στελέχη από Euroxx και Alpha Finance. Το ζήτημα, εν προκειμένω, δεν είναι τα πρόσωπα αλλά η πρόθεση της Optima να δείξει ότι διεκδικεί μερίδιο στην κεντρική σκηνή.
Χάνει στελέχη ο Λάτσης
Η επιτυχής ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των ΕΛΠΕ φαίνεται ότι αποτελεί και το τέλος του δρόμου για τον CFO, Κρίστιαν Τόμας, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται και στη λίστα που έστειλε η Egon Zhender στην ΕΧΑΕ, αλλά δεν έφτασε στην τελική ομάδα, κυρίως λόγω έλλειψης τραπεζικού background. Ωστόσο, η υποψηφιότητα αυτή φαίνεται ότι έδωσε περαιτέρω ώθηση στις “μετοχές” του με αποτέλεσμα οι προσφορές που δέχεται να είναι περισσότερες και high end.
Όμιλος Λάτση όμως δεν είναι μόνο τα ΕΛΠΕ. Η Lamda Development βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η συγκυρία θα μπορούσε να αποδειχθεί καταλυτική για τη διοίκηση, καθώς το project παραμένει μακέτα… Οι πρόσφατες ανακατατάξεις δεν φαίνεται να φέρνουν αποτελέσματα, αλλά προκαλούν προβλήματα. Η κατάσταση δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Το ενδεχόμενο ο CEO να βρεθεί απολογούμενος δεν είναι…. απίθανο.
Alpha Bank: Τηλεργασία και αιφνιδιασμός
Στην Alpha Bank, ο Βασίλης Ψάλτης και οι συν αυτώ έχουν επιλέξει τηλεργασία για μεγάλο μέρος του προσωπικού στο κτίριο διοίκησης. Έτσι, δίδεται χώρος για διεργασίες μεταξύ λίγων και επιβάλλεται καλύτερος έλεγχος στη διαχείριση της πληροφορίας. Το σκηνικό δεν είναι πρωτόγνωρο. Ο Βασίλης Ψάλτης όποτε έχει επιλέξει χαμηλούς τόνους και απομόνωση έχει πάντα επιστρέψει με σαρωτικές αλλαγές. Μέχρι στιγμής, δεν του βγήκαν όλες, τουλάχιστον έχει επίπεδο λειτουργικότητας.
Η Εθνική πάει καλά αλλά…
Στην Εθνική Τράπεζα η διοικητική ομάδα πάει καλά και οι δομές έχουν σφίξει. Πολλά όμως είναι τα τμήματα που παραμένουν ακέφαλα και όπου κυριαρχεί φόβος με αποτέλεσμα να υποαποδίδουν. Η Τράπεζα πάει καλά γιατί διαθέτει κεφάλαια, υπάρχουν όμως σοβαρά ζητήματα στη διαχείριση ρίσκου και ιδιαίτερα σε θέματα νέων δανείων.
Στη Eurobank ο Φωκίωνας Καραβίας έχει πετύχει να ελέγξει αποτελεσματικά τη ροή πληροφορίας προς τα έξω, εξασφαλίζοντας συγκριτικό πλεονέκτημα από τη διαχείρισή της. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ζητήματα και ανακατατάξεις, αλλά ότι αυτές επιβάλλονται υπόκωφα.