Σε αποσάθρωση του τείχους συλλογικής ανοσίας και πιθανώς νέα επιβάρυνση του ΕΣΥ οδεύει η Ελλάδα, καθώς τα στατιστικά για την ενισχυτική δόση δείχνουν ότι 870,000 εμβολιασμένοι δεν την έχουν κάνει, παρά το γεγονός ότι εκπνέει το πιστοποιητικό τους και ενώ επελαύνει η Omicron.
Η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα με μπαράζ δημοσιευμάτων και δηλώσεων να αναθερμάνει την εμβολιαστική δυναμική και ιδιαίτερα για την ενισχυτική δόση, ωστόσο, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά.
Στην πραγματικότητα τα αντισώματα μειώνονται σε επίπεδα που δεν προσφέρουν προστασία πολύ νωρίτερα, περίπου στους 3 με 4 μήνες.
Αυτό συνεπάγεται ότι οι πολίτες που δεν έχουν κάνει συμπληρωματική δόση μετά το 4μηνο είναι περισσότερο επικίνδυνοι από τους ανεμβολίαστους, καθώς ενώ είναι πρακτικά ανεμβολίαστοι, εν τούτοις έχουν συνείδηση και προνόμια εμβολιασμένων.
Κατ’ επέκταση, οι πραγματικά ανεμβολίαστοι είναι μακράν περισσότεροι και γι αυτό έχουν επανέλθει και παρατείνονται οι περιορισμοί.
Οι αρχικές προσδοκίες για τη δυναμική ανοσίας της αγέλης με την Omicron, διαψεύδονται. Αντιθέτως, μελέτες έδειξαν ότι η υψηλή μεταδοτικότητα της Omicron μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία νέων ανησυχητικών παραλλαγών και μεταλλάξεων. Η ήπια νόσηση, εν αντιθέσει με άλλες πανδημίες, δεν προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση ώστε να δρα ως φυσικό εμβόλιο.
Auditor’s note
Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει την προοπτική ρηγματώσεων στο τείχος ανοσίας από την απροθυμία εμβολιασμένων να δεχθούν ενισχυτική δόση. Το ζήτημα υποτιμήθηκε τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την Ευρώπη.
Τα πιστοποιητικά εμβολιασμών με διαφορετική ισχύ και τα στοιχεία για την χαμηλότερη αποτελεσματικότητα των εμβολίων συνέβαλλαν στην εδραίωση -σε διευρυμένο κοινό- αποστροφής και αδιαφορίας για τον συμπληρωματικό εμβολιασμό.
Την κατάσταση επιβάρυνε η παλινωδία με τους ελέγχους και τα προνόμια των εμβολιασμένων, καθώς οι κοινωνική αυτοματισμοί που οδήγησαν σε διαιρέσεις και υπονόμευση της εμπιστοσύνης.
Η αύξηση των ανθρώπων χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού, δημιουργεί συνθήκες αδυναμίας τήρησης των περιοριστικών μέτρων. Συνεπώς, η δυναμική που δημιουργείται υπονομεύει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να διαμορφώσει πολιτικές και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντί της.
![αναμνηστικοί εμβολιασμοί](http://crisismonitor.gr/wp-content/uploads/2022/01/anamnistikoi_emvoliasmoi.jpg)
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους επτά μήνες για όσους άνω των 18 ετών δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου. Το μέτρο θα έχει εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, ενώ έχει συμπληρώσει το επτάμηνο σε αυτή την ημερομηνία, θα θεωρείται ανεμβολίαστος.