Στο σενάριο της παροδικότητας του πληθωρισμού επιμένει η ΕΚΤ όπως προκύπτει από τη δημοσίευση των πρακτικών του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου, ένδειξη ότι το ενδεχόμενο ταχείας απεμπλοκής από το QE και αύξησης επιτοκίων δεν υπάρχει στον ορίζοντα.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ σημείωσαν ότι η πρόσφατη και αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό από προσωρινούς παράγοντες που αναμένεται να υποχωρήσουν το 2022.
Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι δεν μπορούσε να αποκλειστεί ένα σενάριο πληθωρισμού «υψηλότερου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίασή του διοικητικού συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2021.
Για το 2023 και το 2024, ο πληθωρισμός προβλέπεται σχετικά κοντά στο 2%, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τους ανοδικούς κινδύνους, θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει το 2%.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Ταυτόχρονα, η κεντρική τράπεζα επανέλαβε ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν να μειωθούν και να διακοπούν στα τέλη Μαρτίου, αλλά σημείωσε ότι απαιτείται ακόμη ουσιαστική στήριξη της νομισματικής πολιτικής, συνεπώς, μια αύξηση των επιτοκίων φέτος είναι εξαιρετικά απίθανη.
Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της ΕΚΤ αναμένεται να αποκλιμακώσει τις πιέσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης. Η προοπτική όμως αύξησης επιτοκιακού gap με τις ΗΠΑ αναμένεται να δημιουργήσει συνθήκες arbitrage στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου και κατ επέκταση στις μετοχές.