Νέα συνάντηση στη Γενεύη την Παρασκευή θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας σε μια ακόμη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που χτυπάει κόκκινο στην Ουκρανία, καθώς Βερολίνο και Ουάσιγκτον προειδοποιούν για επικείμενη ρωσική εισβολή.
- Παρέμβαση της Γερμανίας και απειλές μέσω Nord Stream 2
- Ο ρόλος της Τουρκίας και ο αντίκτυπος στα ελληνοτουρκικά
- Πινγκ – πονγκ από τον Λαβρόφ
Τις τελευταίες ημέρες Αμερικανοί και Γερμανοί διπλωμάτες δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι NATO και ΕΕ δεν θα απαντήσουν σε ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με στρατιωτική δράση, αλλά με άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ βρέθηκε χθες Τρίτη στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ. Η κοινή συνέντευξη Τύπου καθυστέρηση μιάμιση ώρα, ένδειξη των εντατικών διαβουλεύσεων που διεξάγονταν. Εν τέλει, η νέα ΥΠΕΞ της Γερμανίας δήλωσε ότι ο διάλογος είναι η μόνη λύση, ξεκαθαρίζοντας ότι αν η ενέργεια χρησιμοποιηθεί ως όπλο από την πλευρά της Ρωσίας, τότε αυτό, θα έχει επιπτώσεις στον Nord Stream 2.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε την Τρίτη επικοινωνία και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επέμεινε στο πινγκ πονγκ ζητώντας από τη Μόσχα να αναλάβει πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης.
Σήμερα, Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα βρεθεί στο Κίεβο για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, καθώς άπαντες φοβούνται πολυεπίπεδες προβοκάτσιες και προπαρασκευαστικές επιθέσεις από τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα καλλιεργεί κλίμα οιονεί σύγκρουσης.
Εν συνεχεία, την Παρασκευή ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη, σε μια ακόμη προσπάθεια εξομάλυνσης.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Στο μεταξύ, η Ρωσία κάνει επίδειξη δύναμης διεξάγοντας ασκήσεις στη Λευκορωσία, ενώ την ίδια στιγμή κινητικότητα αναπτύσσει και το NATO. Έτσι, καθώς η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται, η συμμαχία χρειάζεται την τουρκική ναυτική δύναμη για να μπορέσει να αντιπαραθέσει ικανή δύναμη στη Μαύρη Θάλασσα, λόγω της συνθήκης του Μοντρέ, που θέτει όρια στο είδος και τον όγκο των πολεμικών πλοίων από τρίτες χώρες που μπορούν να επιχειρούν στην περιοχή. Έτσι, η κρίση της Ουκρανίας αναδεικνύεται σε θρυαλλίδα για ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις.
Δείτε: Η ισορροπία δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει τη δυναμική και τον αντίκτυπο της κρίσης στην Ουκρανία στα ελληνοτουρκικά και στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς επιδρά στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.
Απειλές από τη Γερμανία
Το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η λειτουργία του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία Nord Stream 2 άφησε ανοιχτό χθες ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Είναι φανερό ότι (η Ρωσία) θα κληθεί να καταβάλει υψηλό τίμημα και όλα θα τεθούν υπό συζήτηση αν υπάρξει στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Σολτς, απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον του αγωγού ύστερα από τη χθεσινή συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Βερολίνο. Οι δύο άνδρες κάλεσαν τη Μόσχα να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων της που βρίσκονται κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία συναντήθηκε χθες με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα. «Εάν η ενέργεια χρησιμοποιηθεί ως όπλο, αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες στον αγωγό», τόνισε η Μπέρμποκ στην κοινή συνέντευξη Τύπου Λαβρόφ ύστερα από τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει «πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση» του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Ολαφ Σολτς. Στην πρώτη της επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα, η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, η οποία προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων, απέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, ενώ σε δηλώσεις της υπογράμμισε «το ιστορικό βάθος» στις σχέσεις των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων.
«Εάν η ενέργεια χρησιμοποιηθεί ως όπλο, αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες στον αγωγό», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, ύστερα από τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους στη Μόσχα. (EPA/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY)
Πινγκ – πονγκ από τον Λαβρόφ
Ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε στις προειδοποιήσεις της Μπέρμποκ διαμηνύοντας στο Βερολίνο ότι «είναι αντιπαραγωγικές οι προσπάθειες πολιτικοποίησης του αγωγού» και υπογράμμισε ότι ο διάλογος που άρχισε την περασμένη εβδομάδα με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους θα συνεχιστεί μόνον εφόσον δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στις αξιώσεις της Ρωσίας για «αξιόπιστες, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας» σχετικά με τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, ζήτησε από τη Γερμανία και τη Γαλλία να πιέσουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εφαρμόσει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ που έχει υπογράψει η χώρα του, ενώ δήλωσε ότι η Μόσχα θα καλωσόριζε συμμετοχή και των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές διαβουλεύσεις για το Ουκρανικό. Αργότερα ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, με τον οποίο συζήτησε το ενδεχόμενο νέων αμερικανορωσικών διαβουλεύσεων, σε συνέχεια εκείνων της περασμένης εβδομάδας.
Η Μόσχα καλωσορίζει την εμπλοκή των ΗΠΑ στις διαβουλεύσεις για το Ουκρανικό, δηλώνει ο Σεργκέι Λαβρόφ.