Στις αγορές για να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ βγαίνει σήμερα η Ελλάδα, κάνοντας το πρώτο βήμα για την εκπλήρωση του στόχου άντλησης 12 δισ. που έχει θέσει ο ΟΔΔΗΧ, σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες όμως, με το κόστος δανεισμού της χώρας να έχει εκτοξευθεί, υπερβαίνοντας τα επιτόκια από ESM και ΔΝΤ.
Κεφάλαια 2,5 δισ. με την έκδοση 10ετούς ομολόγου θα αντλήσει σήμερα η Ελλάδα από τις αγορές, με τη ζήτηση να αναμένεται στα 16 δισ., υπερκαλύπτοντας τον στόχο κατά 7 φορές, λόγω του αυξημένου -πλέον- επιτοκίου.
Η ελληνική κυβέρνση καλείται να χρηματοδοτήσει το δυσθεώρητο έλλειμμα που παρήγε τα δύο προηγούμενα χρόνια, τα οποία περνούν πλέον στο χρέος. Για το τρέχον έτος η κυβέρνηση έχει προβλέψει πάλι έλλειμμα, καθώς παρά τους σχεδιασμούς είναι αδύνατο να επαναφέρει την οικονομία στα προ-κρίσης επίπεδα παραγωγής πλεονασμάτων, δεδομένου ότι έχει κόψει διαπαντός πηγές δημοσίων εσόδων.
Η έκδοση
Σύμφωνα με το guidance το 10ετές ομόλογο λήξης 2032, αναμένεται να έχει επιτόκιο 1,65%, υπερβα΄νοντας παρασάγγας το 0,81% της προηγούμενης έκδοσης.
Οι αποδόσεις αυξάνονται στα ομόλογα διεθνώς, καθώς οι αγορές ποντάρουν στην αύξηση των επιτοκίων. Για την Ελλάδα, η κατάσταση είναι χειρότερη, καθώς η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει την εκπνοή του PEPP τον Μάρτιο και μαζί με αυτό του waiver για τα ελληνικά ομόλογα.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι αυτήν τη στιγμή στο 1,62%, έναντι του ιστορικού χαμηλού 0,53% τον Αύγουστο το 2021 – κάτι το οποίο σημαίνει πως έχουμε μια αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 211%, παρά το γεγονός πως το χρέος της χώρας εξακολουθεί να είναι επιλέξιμο από την ΕΚΤ.
Ο δημοσιονομικός οδικός χάρτης
Ο ΟΔΔΗΧ έχει λάβει προέγκριση μέσω του προϋπολογισμού για εκδόσεις 12 δισ. ευρώ το 2022. Εξ αυτών, τα τα 8 δισ. θα κατευθυνθούν σε αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους από τον ESM και το ΔΝΤ.
Αυτό όμως σημαίνει ότι θα αντικατασταθεί χαμηλότοκο χρέος με υψηλότερου κόστους, επηρεάζοντας τη Μελέτη Βιωσιμότητας (DSA).
Επίσης επιδιώκει μείωση του αποθέματος ομολόγων και πρόωρη αποπληρωμή του χρέους από τα πακέτα διάσωσης, που ανέρχεται συνολικά σε 5,2 δισ. ευρώ.
Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης φέτος ανέρχονται σε 24,8 δισεκατομμύρια ευρώ και μέρος αυτών θα καλυφθεί με μείωση κατά 6,6 δισ. ευρώ του ταμειακού αποθέματος (buffer), σύμφωνα με τη στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ για το 2022.
Το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» της χώρας στο τέλος του περασμένου έτους ήταν 31,6 δισ. ευρώ.
Χρέος προς ΑΕΠ