Το σενάριο της ΕΚΤ για διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο από το αρχικά αναμενόμενο χρονικό διάστημα, υιοθέτησε το Eurogroup, με τον πρόεδρο Πασκάλ Ντόναχιου να επισημαίνει ωστόσο ότι η αποκλιμάκωση των πιέσεων θα ξεκινήσει εντός του 2022.
Oι προσπάθειες που κατέβαλαν οι χώρες της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης που επέφερε η πανδημία ήταν κατάλληλες και απέδωσαν καρπούς, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, επισημαίνοντας ότι το μπλοκ απολαμβάνει πλέον μια ισχυρή ανάκαμψη.
Όπως σημείωσε ο κ. Ντόναχιου, το ΑΕΠ πολλών κρατών μελών της ευρωζώνης βρίσκεται ήδη ή αναμένεται να βρεθεί το 2022 στα προ πανδημίας επίπεδα.
Ο ίδιος τόνισε ωστόσο ότι μολονότι τα μέτρα που ελήφθησαν είχαν θετικό αντίκτυπο στις οικονομίες των κρατών μελών της ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονομικών γνωρίζουν ότι εξακολοθούν να υπάρχουν σημαντικά ρίσκα και προκλήσεις.
Yποστήριξε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα περισσότερο από ότι αναμενόταν αρχικά, αλλά οι πιέσεις στις τιμές θα αρχίσουν να μετριάζονται εντός του 2022.
Η διατύπωση αυτή συνιστά εγκατάλειψη της ένοιας προσωρινός, που χρησιμοποιούσαν μέχρι πρότεινος ΕΚΤ και Eurogroup όταν αναφέρονταν στην πληθωρισμό. Σε συνδυασμό μάλιστα με την αναγνώριση των πιέσεων και στην αποδοχή των συστάσεων για τη σωστή δημοσιονομική στάση για το σύνολο της ευρωζώνης για το 2022, τότε διαμορφώνεται ένα εξαιρετικά ετερόκλητο περιβάλλον.
Οι συστάσεις για τα δημοσιονομικά είναι διαφορετικές για κάθε χώρα.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ανέφερε από την πλευρά του ότι πριν από ενάμιση χρόνο όλοι ανέμεναν ένα κύμα εταιρικών χρεοκοπιών και ανεργίας, αλλά τελικά τίποτα τέτοιο δεν συνέβη.
Πάντος, πρέπει να σημειωθεί ότι η Γερμανία ζητά από την Κομισιόν παράταση της ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας.