Σε μοτίβο έντονης μεταβλητότητας παραμένει η τουρκική λίρα καθώς η πολιτική ηγεσία επιχειρεί να ανάγει σε γεωοικονομικό επίπεδο την αντιπαράθεση Ερντογάν-αγορών για τα επιτόκια. Η επικοινωνιακή στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν προέδρου εστιάζει στον οικονομικό εθνικισμό, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη συσεπίρωση στο πρόσωπό του και να αυξήσει την αποδοχή των αμφιλεγόμενων και αντισυμβατικών πολιτικών του.
Η τουρκική λίρα γράφει κινείται σε εύρος +/-4% με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να καίει αποθεματικά και χρυσό καθώς προσπαθεί να αντισταθεί στις πιέσεις και να αποφύγει την εδραίωση της εικόνας κατάρρευσης. Την ίδαι στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος αναζητά εχρθούς και επιδιώκει συσπείρωση, καθώς προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει το γεωπολιτικό στίγμα της χώρας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πιέζεται δημοσκοπικά και πολιτικά, προσπαθεί με προβοκάστσιες στις διεθνείς αγορές να διαχύσει την ένταση που συσσωρεύεται στο εσωστερικό, ακολουθώντας πολιτική αντίστοιχη με αυτή που εφαρμόζει διαχρονικά η Τουρκία στο Αιγαίο και στις σχέσεις με την Ελλάδα.
Η τουρκική λίρα την Τετάρτη πραγματοποίησε ράλι 4,7%, ενώ την Πέμπτη άνοιξε στο κόκκινο με ζημιές -3%. Αργότερα, το μεσημέρι, η τάση είχζε αντιστραφεί και το τουκρικό νόμισμα πέρασε σε θετική περιοχή με κέρδη της τάξης του 3% στα 15,593 δολάρια.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας εν μέσω εκτίναξης του πληθωρισμού. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανότατα θα αφήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα, μετά από ανορθόδοξες μειώσεις επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης τους τελευταίους μήνες για τη στήριξη των εξαγωγών και της ανάπτυξης.
Τα στοιχεία έδειξαν πρόσφατα ότι ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σε υψηλό 19 ετών στο 36,08% τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο επί της διακυβέρνησης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 11,4% σε ετήσια βάση έτος τον Νοέμβριο, καταγράφοντας τον 17ο συνεχόμενο μήνα επέκτασης.
Ερντογάν: Για όλα φταίει η Δύση
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν να καταστρέψουν την τουρκική οικονομία -κατά την περίοδο ηγεσίας του Τραμπ- με τη βοήθεια της Ευρώπης.
Για τη “βοήθεια” της Ευρώπης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ορισμένες χώρες της τηρούν την ίδια στάση με αυτή των ΗΠΑ, καταλήγοντας ότι για την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας φταίει η Δύση.
“Η Αμερική, η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, προτίμησε να επιδείξει τις διαφορές που έχει με τη χώρα μας, με την απειλή να καταστρέψει άμεσα την οικονομία μας, πέρα από κάθε πολιτική ηθική, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επέδειξαν την ίδια στάση με πιο έμμεσους και πιο εκλεπτυσμένους τρόπους.
Με την εμπλοκή ορισμένων χωρών της περιοχής, αυτή η περίπλοκη εικόνα βαθμιαία βαθαίνει”,
ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.
Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν μια ακόμη κίνηση αντιμετάθεσης ευθυνών και προσπάθειας συσπείρωσης έναντι κοινού εχθρούν, ενώ ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα στις χώρες της περιοχής ότι η Τουρκία είναι ανατολική χώρα και όχι δυτική και δεν αναγνωρίζει το playbook των αγορών, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Με τις δηλώσεις αυτές ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να ολοκληρώνει το αφήγημα του οικονομικού εθνικισμού, επεκτείνοντας τον τουρκικό αναθεωρητισμό επιχειρώντας να ξαναγράψει ό,τι κανόνες δεν εξυπηρετούν.