Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα και εξαιρετικά ώριμη διαχείριση στα υψηλά εφτά και πλέον ετών έκανε την Πέμπτη το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρά τα μεγάλα κέρδη των τελευταίων ημερών σε καμιά περίπτωση δεν κατέφυγε σε άναρχες ρευστοποιήσεις που χαρακτήριζαν την εικόνα της αγοράς σε πρόσφατες, αντίστοιχες περιπτώσεις μίνι ράλι.
- Κράτησε τα υψηλά 7ετίας ο Γενικός Δείκτης
- Leader η Alpha Bank
- Πάνω από 100 εκατ. ευρώ ο τζίρος για 4η συνεχή συνεδρίαση
- Σε υψηλά 13 ετών ο ΟΤΕ, τρομερές εισροές στην Alpha Bank
- Ξεκάθαρο January Effect
- «Τρελό» μπαράζ πακέτων συνολικής αξίας 38,5 εκατ. ευρώ
Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι η αγορά βιώνει το λεγόμενο January Effect: Μεγάλα -ξένα κυρίως- χαρτοφυλάκια χρίζουν θέσεις με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, στις αναδυόμενες αγορές, μια εκ των οποίων είναι η ελληνική. Έτσι, λόγω της πολύ ρηχής εικόνας του Χ.Α., ακόμα και συναλλαγές που θεωρούνται πενιχρές για το μέγεθος αυτών των «παικτών», μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως φάνηκε τις τελευταίες ημέρες.
Στις τέσσερις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας οι μέσες συναλλαγές είναι πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ στην πρώτη εβδομάδα του έτους, οι μέσες συναλλαγές ήταν μόλις 36 εκατ. ευρώ!
Αιχμή του δόρατος για την άνοδο της αγοράς είναι ο τραπεζικός κλάδος, όπου ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια χτίζουν θέσεις, αλλάζοντας την εικόνα όλου του χρηματιστηρίου ευρύτερα. Φέτος θεωρείται η χρονιά επιστροφής στην κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου, οπότε και χρηματιστηριακά είναι ο κλάδος στον οποίο αντανακλάται πιο άμεσα και κάθετα κάθε θετική εξέλιξη τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αγοράς και κατανάλωσης.
Συνάμα, η σχεδιαζόμενη πολιτική για αύξηση των επιτοκίων ευνοεί τον κλάδο, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι και στην Ευρώπη υπάρχει στροφή επενδυτικών κεφαλαίων προς το χρηματοοικονομικό τομέα, ακριβώς λόγω των διαφαινόμενος εξελίξεων στο θέμα των επιτοκίων.
Βεβαίως, υπάρχει και η προσμονή για την αυριανή ετυμηγορία του οίκου Fitch, όπου κάποιοι αναλυτές σημειώνουν ότι είναι πιθανόν να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδας σε «θετικές» από σταθερές», προλειαίνοντας το έδαφος για περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας εντός των επόμενων 18 μηνών
Εντός αυτών των εξελίξεων και ενώ το 2022 έχει ξεκινήσει με φρενίτιδα εξαγορών, επιχειρηματικών νέων πάσης φύσεως, ζυμώσεων σε πληθώρα κλάδων και κινήσεων που μαρτυρούν γενικευμένο ανασκούμπωμα, το Χ.Α. έκλεισε – παρά τα υψηλά 7ετίας – εκ νέου θετικά την Πέμπτη.
Κέρδη 7% στο Γ.Δ. και +12,92% στις τράπεζες το 2022
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 955,76 μονάδες με άνοδο 0,57%, σε μια συνεδρίαση που έγιναν ελεγχόμενου εύρους κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, καθώς στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο δείκτης έπεσε έως το χαμηλό των 946,45 μονάδων (-0,41%).
Όμως, παρ’ όλα αυτά, υπήρξε rotation χαρτοφυλακίων και πολλαπλές εναλλαγές πρωταγωνιστών, κάτι που έφερε ενδοσυνεδριακά το Γ.Δ. έως το υψηλό των 960,88 μονάδων (+1,10%) στις 16:07 μ.μ.
Σε κάθε περίπτωση, και το σημερινό κλείσιμο είναι νέο υψηλό 7ετίας ή 85 μηνών, καθώς το υψηλότερο είχε σημειωθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2014, όπως αναφέραμε σε εκτενή ανάλυση στο χθεσινό σχόλιο.
Η σημερινή ήταν η 7η ανοδική συνεδρίαση στις οκτώ που έχουν γίνει εντός του 2022, με το Γ.Δ. να κερδίζει 6,99% (όταν σε όλη τη χρονιά πέρυσι είχε κερδίσει μόλις 10,43%), ο FTSE 25 ενισχύεται σε ποσοστό 7,55%, ο Mid Cap είναι στο +5,97%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει ράλι +12,92%, όταν σε όλη τη χρονιά πέρυσι είχε +10,72%.
Alpha Bank, η απόλυτη leader
Πρωταγωνίστρια των ημερών είναι η Alpha Bank που ενισχύεται 16,06% με τεράστιες εισροές, καθώς είχε μείνει πίσω συγκριτικά με τις Eurobank και Εθνική το 2021, ενώ η τράπεζα τρέχει πλέον με μεγάλη παρρησία και επιτυχία το σχέδιο μετασχηματισμού και εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο η Alpha Bank έχει διακινήσει σχεδόν το ¼ των συνολικών συναλλαγών των τελευταίων ημερών στο Χ.Α., κάτι που μαρτυρά τη leader συμπεριφορά της, αλλά και το δεσπόζοντα ρόλο της στο σύστημα. Σήμερα, ο συνολικός τζίρος της αγοράς ανήλθε στα 116,98 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank να διακινεί 30,55 εκατ. ευρώ, πάνω από το 25%!
Ένα μεγάλο τμήμα του τζίρου της Alpha Bank έγινε μέσω πακέτων, καθώς στη μετοχή έγιναν 13 συνολικά πακέτα! Στο σύνολο του Χ.Α. σήμερα υπήρξε ένα «τρελό» μπαράζ πακέτων, που συνολικά ανήλθε στα 38,49 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι ήταν το 33,39% του τζίρου!
Movers & Shakers
Ο στόχος των 1.000 μονάδων και το ξύπνημα κωδικών λιανικής
Ασφαλώς η αγορά βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα αν και σήμερα είχε ενδιαφέρον η ενδοσυνεδριακή διόρθωση, όμως, μετά τις όποιες αποφορτίσεις, επόμενος εφικτός στόχος δεν είναι άλλος από τις 1.000 μονάδες με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι επόμενη ισχυρή αντίσταση εντοπίζεται στις 1.040 μονάδες. Επίπεδα απολύτως βατά για μια αγορά που ο Γενικός Δείκτης – όλα τα τελευταία χρόνια – «αδικεί» ένα μεγάλο μέρος μετοχών, που ήδη κινούνται σε υψηλά 13 ετών (όπως ο ΟΤΕ), ή σε ιστορικά υψηλά (όπως Quest Συμμετοχών, Cenergy Holdings κ.α.).
Ασφαλώς οι τράπεζες βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα, όμως το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στις συνεδριάσεις Τετάρτης και Πέμπτης ο κλάδος έκανε… πίσω, καθώς πρωταγωνίστησαν οι μετοχές πραγματικής οικονομίας, τόσο στον Large Cap, όσο και στον Mid Cap αλλά και χαμηλότερα.
Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο της αγοράς λοιπόν είναι η διεύρυνση του ενδιαφέροντος για μεγαλύτερο φάσμα του ταμπλό, κάτι που έγινε πιο φανερό την Τετάρτη, όπου 106 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι μόλις 23 που υποχώρησαν. Την Πέμπτη, υπήρξε εξισορρόπηση με 62 ανοδικές και ισάριθμες πτωτικές μετοχές, στοιχείο υγείας αν μη τι άλλο.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη
Όπως σημειώνουν χρηματιστές, η εικόνα της αγοράς και η «παρέλαση» ισχυρών χαρτοφυλακίων όλες τις τελευταίες ημέρες ακολουθείται από το «ξύπνημα» και κωδικών λιανικής, που εσχάτως επανακάμπτουν θέλοντας να προλάβουν το τραίνο της αγοράς.
Αυτό δημιουργεί ένα ανατροφοδοτούμενο σκηνικό καθώς καταγράφεται ένα rotation επιλογών, που δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα εικόνα που παραπέμπει σε μια αγορά με αντανακλαστικά, ζωντάνια, τέμπο και εναλλαγές, αντιστρόφως ανάλογη με ό,τι επικρατούσε το προηγούμενο 9μηνο της συσσώρευσης.