Με το κόστος δανεισμού να εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη ενόψει της εκπνοής του waiver και με τη ροή των κοινοτικών κεφαλαίων να είναι περιορισμένη και να μην επαρκεί για την αντιστάθμιση των πιέσεων που ασκούνται από τις αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις της ενέργειας, του πληθωρισμού και του κορονοϊού,η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει νέο πακέτο μέτρων.
Υπό την πίεση παράλληλων και αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να καταρτήσει πακέτο μέτρων με στόχευση στην ανάσχεση αυξήσεων στις τιμές, χωρίς ωστόσο να διαθέτει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο. Η κλιμακούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, αυξάνει την πολιτική πίεση, καθώς το θέμα της ακρίβειας βρίσκεται στην κορυφή της μιντιακής ατζέντας. Το πλαίσιο αυτό, φαίνεται ότι βρίσκει πολιτικά και επικοινωνιακά απροετοίμαστη την κυβέρνηση με τους υπουργούς να εκτίθενται με αντιφατικές δηλώσεις, κινήσεις που εκλαμβάνονται ως σπασμωδικές και προδίδουν πανικό.
Οι εκφάνσεις πολιτικής δυσαρμονίας της κυβέρνησης δεν περιορίζονται πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά είναι πρόδηλες στο κοινό καθώς καταγράφονται σε εθνική μετάδοση, με πρωτοστάτη τον Άδωνι Γεωργιάδη. Τελευταίο περιστατικό ήταν το δημόσιο άδειασμα του υπουργού Ανάπτυξης από τον Χρήστο Σταϊκούρα για το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες ποροϊόντων.
Αυτό όμως δεν είναι το μόνο ατόπημα του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης παραλίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο με την Κύπρο όταν επιχείρησε να δικαιολογήσει τη διαφορά τιμής στα PCR τεστ, υποβαθμίζοντας την ποιότητα και αξιοπιστία των κυπριακών, με αποτέλεσμα τη δημόσια απάντηση από τον υπουργό Υγείας της Κύπρου.
Μεταξύ άλλων, εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα και του κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για τα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών. Ειδικότερα, ο κ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το αναβολής της επιβολής τους, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι θα επιβληθούν κανονικά.
Ο δημόσιος λόγος βρίθει από τέτοια περιστατικά, με τον πρωθυουργό μάλιστα να εκτίθεται από κακές συνεννοήσεις και την έλλειψη διαλειτουργικότητας, καθώς κάνει δηλώσεις χωρίς επαρκή προετοιμασία και σε στιγμές έντονου πολιτικού στρες, επιβεβαιώνοντας την εικόνα πανικού που έχει επικρατήσει.
Η εμπέδωση της εικόνας πανικού, όμως, η έλλειψη σχεδιασμού είναι ενδεικτικά βαθύτερων πολιτικών δυσλειτουργιών. Τα προβλήματα στη ροή κεφαλαίων από την Ευρώπη αφήνουν να διαφανούν προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους. Συνδυαστικά, τα παραπάνω επηρεάζουν αρνητικά το country risk και υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική.
Για τους κινδύνους αυτούς έχει προειδοποιήσει τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, στην εξαμηνιαία έκθεσή του, όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα στο πρόσφατο report για την παγκόσμια οικονομία. Ενόψει του μπαράζ αξιολογήσεων της κατάστασης και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς και τους οίκους αξιολόγησης, το κλίμα που δημιουργείται δεν συμβάλλει στην εμπέδωση θετικής εικόνας.
Άδεισαν όλοι τον Άδωνι
Πριν από το δημόσιο άδειασμα, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε απομονωθεί και πίσω από κλειστές πόρτες, καθώς σε τηλεδιάσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού δέχθηκε τα παράπονα του υπουργού Οικονομικών για τη συμπεριφορά του υπουργού Ανάπτυξης, εν τέλει συντάχθηκε με τις απόψεις του Χρήστου Σταϊκούρα.
Την Τρίτη, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με συμμετοχή των υπουργών Χρήστου Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη, Θόδωρου Σκυλλακάκη, Σπήλιου Λιβανού, Γιώργου Γεραπετρίτη, Άκη Σκέρτσου και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε στον υπουργό Ανάπτυξης για την ασυνεννοησία.
Επιπλέιν, ο Χρήστος Σταϊκούρας προσδιόρισε το κόστος των παρεμβάσεων που ανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο 1,5 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας έτσι ότι είναι εκτός πραγματικότητας.
Όπως είπε, η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί η δίδυμη κρίση (υγειονομική και ενεργειακή ), καθώς σε διαφορετική περίπτωση, ο προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί με το «καλημέρα» του 2022.
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η ορθή και αναγκαία κίνηση που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να στηρίξει έμπρακτα τους δοκιμαζόμενους πολίτες, πέραν των σημαντικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και για τις συνέπειες από την υγειονομική κρίση και για τη στήριξη από την ενεργειακή κρίση, είναι η αύξηση των μισθών, η οποία, άλλωστε, έχει προαναγγελθεί.