Σε τροχιά βελτίωσης που όμως δεν υπερβαίνει τα country dynamics βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με την αξιολόγηση της DBRS. Ο οίκος δίνει στην Τράπεζα Πειραιώς «Β» για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο, με σταθερές προοπτικές.
Αξιολόγηση «Β» έθεσε για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Πειραιώς η DBRS την Πέμπτη, με τις προοπτικές της αξιολόγησης να είναι σταθερές.
Κομβικό, σύμφωνα με την DBRS, είναι το προσεχές χρονικό διάστημα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης των NPE’s μετά την εκπνοή των μέτρων στήριξης ή αν η Πειραιώς δεν είναι σε θέση να βελτιώσει περαιτέρω την υποκείμενη κερδοφορία.
Μια αναβάθμιση θα απαιτούσε περαιτέρω βελτίωση της υποκείμενης κερδοφορίας και συνεχή πρόοδο στη μείωση των NPEs, διατηρώντας παράλληλα επαρκή κεφαλαιακά «μαξιλάρια».
Η αξιολόγηση
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η DBRS, η αξιολόγηση «Β» αντικατοπτρίζει το ισχυρό εγχώριο franchise του ομίλου στη λιανική και εταιρική τραπεζική, και τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει στη μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Ωστόσο, η αξιολόγηση εξακολουθεί να λαμβάνει υπόψη το υψηλό ακόμα επίπεδο των NPEs, το οποίο παραμένει σημαντικό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιπλέον, ενώ η Πειραιώς έχει βελτιώσει την υποκείμενη κερδοφορία, το υψηλό κόστος ρίσκου επιβαρύνει σημαντικά τα κέρδη και πιθανότατα θα παραμείνει υψηλό στο εγγύς μέλλον, σημειώνει η DBRS.
Η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς
Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η θέση χρηματοδότησης και ρευστότητας της Πειραιώς είναι υγιής, αν και παραμένει δυνητικά ευάλωτη σε σοκ, εφόσον η Πειραιώς δυσκολευτεί να αποκαταστήσει την κερδοφορία και να βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ ρίσκου.
Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν ότι τα ρίσκα που αντιμετωπίζει η ελληνική τράπεζα είναι ισορροπημένα.
Η DBRS αναμένει ότι η Πειραιώς θα συνεχίσει να μειώνει τα NPEs και ως εκ τούτου θα είναι σε θέση να διαχειριστεί την υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων λόγω της Covid-19. H εκτίμηση αυτή λαμβάνει υπόψη ότι οι νέες εισροές NPEs μετά τη λήξη των μορατόριουμ παραμένουν σε μέτρια επίπεδα, καθώς και την περιορισμένη ποσότητα δανείων που εξακολουθούν να υπόκεινται σε μορατόριουμ χρέους αλλά και τα περαιτέρω κρατικά μέτρα που αναμένεται να στηρίξουν την τακτική αποπληρωμή χρέους από τους δανειολήπτες.