if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η ακτινογραφία της παγκόσμιας οικονομίας σε 5 γραφήματα

Η ακτινογραφία της παγκόσμιας οικονομία σε 5 γραφήματα

Μετά την ανάκαμψη σε περίπου 5,5% το 2021, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά το 2022 – στο 4,1%, αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες εξάρσεις του COVID-19, τη μειωμένη δημοσιονομική στήριξη και τα παρατεταμένα προβλήματα στην προσφορά.

Αν και η παραγωγή και οι επενδύσεις σε προηγμένες οικονομίες προβλέπεται να επιστρέψουν στα προ-πανδημικά επίπεδα, εν τούτοις στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές (EMDE) θα παραμείνουν η δυναμική της ανάκαμψης θα υπολείπεται, λόγω των χαμηλότερων ποσοστών εμβολιασμού, των αυστηρότερων δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών και των πιο επίμονων πληγών από την πανδημία.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Πολλοί είναι οι κίνδυνοι που θολώνουν τις προοπτικές, συμπεριλαμβανομένων ταυτόχρονων οικονομικών διαταραχών που οφείλονται στην Omicron, την περαιτέρω συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα, την εμπέδωση υψηλών προσδοκιών για τον πληθωρισμό, το οικονομικό άγχος, τις καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα και την αποδυνάμωση των μακροπρόθεσμων παραγόντων ανάπτυξης.

Επειδή οι EMDE έχουν περιορισμένα περιθώρια άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής για να παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη, οι κίνδυνοι αυξάνουν την πιθανότητα ανώμαλης προσγείωσης.

Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της ενίσχυσης της παγκόσμιας συνεργασίας για την προώθηση της ταχείας και δίκαιης διανομής εμβολίων, τη βαθμονόμηση των πολιτικών για την υγεία και την οικονομία, την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους στις φτωχότερες χώρες και την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους της κλιματικής αλλαγής.

Η συμβολή των μεγάλων οικονομιών στην παγκόσμια ανάπτυξη

1. Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί το 2022 και το 2023

η παραλλαγή Όμικρον ίσως επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, εντείνοντας τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού
η παραλλαγή Όμικρον ίσως επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, εντείνοντας τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού

Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί το 2022 και το 2023.

Πηγή: Παγκόσμια Τράπεζα.

Σημείωση: Το σχήμα δείχνει τη συμβολή στις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη την περίοδο 2021-23, ενώ η πρώτη γραμμή δείχνει τη μέση συμβολή στην ανάπτυξη την περίοδο 2015-19. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία υπολογίζονται χρησιμοποιώντας πραγματικές Η.Π.Α.

Το ΑΕΠ του δολαρίου σταθμίζει κατά μέσο όρο τις τιμές 2010-19 και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της αγοράς. Η σκιασμένη περιοχή υποδεικνύει προβλέψεις.
Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα, καθώς η αρχική ανάκαμψη στην κατανάλωση και τις επενδύσεις εξασθενεί και η μακροοικονομική στήριξη αποσύρεται. Μεγάλο μέρος της παγκόσμιας επιβράδυνσης κατά τον προβλεπόμενο ορίζοντα οφείλεται σε μεγάλες οικονομίες,
που θα επιβαρύνει επίσης τη ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες (EMDE).

Απόκλιση της παραγωγής από τα προ-covid επίπεδα

2. Οι EMDE αναμένεται να βιώσουν ασθενέστερη ανάκαμψη από τις προηγμένες οικονομίες

Οι EMDEs προβλέπεται να βιώσουν ασθενέστερη ανάκαμψη από τις προηγμένες οικονομίες.

Πηγή: Παγκόσμια Τράπεζα.

Σημείωση: EMDEs = αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Το σχήμα δείχνει την ποσοστιαία απόκλιση μεταξύ των πιο πρόσφατων προβλέψεων και προβλέψεων που δημοσιεύθηκαν στην έκδοση Ιανουαρίου 2020 της έκθεσης Global Economic Prospects. Για το 2023, η γραμμή βάσης του Ιανουαρίου 2020 επεκτείνεται χρησιμοποιώντας την προβλεπόμενη ανάπτυξη για το 2022. Τα μεγέθη υπολογίζονται χρησιμοποιώντας τις πραγματικές Η.Π.Α.

Το ΑΕΠ σε δολαριακούς όρους σταθμίζει κατά μέσο όρο τις τιμές 2010-19 και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της αγοράς. Η σκιασμένη περιοχή υποδεικνύει προβλέψεις.

Σε αντίθεση με τις προηγμένες οικονομίες, η πλειονότητα των EMDE αναμένεται να υποστούν σημαντικές ζημιές στην παραγωγή από την πανδημία, με τροχιές ανάπτυξης όχι αρκετά ισχυρές ώστε να επιστρέψουν τις επενδύσεις ή την παραγωγή στα προ
πανδημικές τάσεις στον προβλεπόμενο ορίζοντα 2022-23.

Συγκλίνουσες προβλέψεις για τον διάμεσο πληθωρισμό

3. Μετά από έκπληξη προς τα πάνω το 2021, ο παγκόσμιος πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός φέτος


Μετά την έκπληξη έως την ανοδική πορεία το 2021, ο παγκόσμιος πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός φέτος.

Πηγές: Consensus Economics; Παγκόσμια Τράπεζα.

Σημείωση: Το σχήμα δείχνει τη συναινετική πρόβλεψη για τον διάμεσο ονομαστικό πληθωρισμό ΔΤΚ για την περίοδο 2021-22 με βάση τις έρευνες Δεκεμβρίου 2021 και Μαΐου 2021 σε 32 προηγμένες οικονομίες και 50 EMDE. Η σκιασμένη περιοχή υποδεικνύει προβλέψεις.

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας δραστηριότητας, μαζί με τις διακοπές του εφοδιασμού και τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, έχουν ωθήσει προς τα πάνω τον συνολικό πληθωρισμό σε πολλές χώρες. Πάνω από τα μισά EMDE με στόχο τον πληθωρισμό παρουσίασαν πληθωρισμό πάνω από τον στόχο το 2021, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια πολιτικής. Οι συναινετικές προβλέψεις προβλέπουν ότι ο διάμεσος παγκόσμιος πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός το 2022.

Πιθανά αναπτυξιακά αποτελέσματα με γνώμονα την Omicron για το 2022

4. Σοβαρές οικονομικές διαταραχές που προκαλούνται από την ταχεία και ταυτόχρονη εξάπλωση της παραλλαγής Omicron αποτελούν βασικό καθοδικό κίνδυνο για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη

 

Συγκλίνουσες προβλέψεις για τον διάμεσο πληθωρισμό

Πηγές: Oxford Economics; Παγκόσμια Τράπεζα.

Σημείωση: AEs = προηγμένες οικονομίες.

EMDEs = αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Οι κίτρινες γραμμές υποδηλώνουν το εύρος του σεναρίου καθοδικής πορείας στο οποίο οι οικονομίες (18 προηγμένες οικονομίες και 22 EMDE) αντιμετωπίζουν μια σειρά απρόβλεπτων πανδημικών σοκ, κλιμακούμενων από περίπου το ένα δέκατο έως περίπου τα δύο δέκατα του μεγέθους αυτών από το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης από το 2021 έως το 2022 θα μπορούσε να είναι πιο έντονη εάν η ταχεία εξάπλωση του Omicron κατακλύσει τα συστήματα υγείας και προκαλέσει την εκ νέου επιβολή αυστηρών μέτρων ελέγχου της πανδημίας στις μεγάλες οικονομίες. Οι οικονομικές διαταραχές που προκαλούνται από το Omicron θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος – οπουδήποτε από 0,2 έως 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα με τις υποκείμενες παραδοχές Οι σχετικές μετατοπίσεις θα μπορούσαν επίσης να επιδεινώσουν τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά και να επιδεινώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οικονομικές απώλειες από καιρικές και κλιματικές καταστροφές

5. Απαιτείται παγκόσμια συνεργασία και αποτελεσματικές εθνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του σοβαρού κόστους που σχετίζεται με τις καιρικές και κλιματικές καταστροφές

 


Οι EMDEs προβλέπεται να βιώσουν ασθενέστερη ανάκαμψη από τις προηγμένες οικονομίες

Πηγή: EM-DAT, CRED/UCLouvain, https://www.emdat.be; Παγκόσμια Τράπεζα.

Σημείωση: EMDEs = αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Το σχήμα δείχνει το άθροισμα όλων των ζημιών και των οικονομικών απωλειών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον καιρό, το κλίμα και τους κινδύνους που σχετίζονται με το νερό.

Οι κίνδυνοι συνδέονται με φυσικά, γεωφυσικά, μετεωρολογικά, κλιματολογικά, υδρολογικά και βιολογικά γεγονότα.

Σοβαρές φυσικές καταστροφές και γεγονότα που σχετίζονται με το κλίμα θα μπορούσαν επίσης να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη στα EMDE. Απαιτείται παγκόσμια συνεργασία για να επιταχυνθεί η πρόοδος προς την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, και για τη μείωση του οικονομικού, υγειονομικού και κοινωνικού κόστους της κλιματικής αλλαγής, πολλές από τις οποίες γεννιούνται δυσανάλογα από ευάλωτους πληθυσμούς.

Η διεθνής κοινότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει με την κλιμάκωση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, την αύξηση των πράσινων επενδύσεων και τη διευκόλυνση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια σε πολλά EMDE.

Οι δράσεις εθνικής πολιτικής μπορούν επίσης να προσαρμοστούν για την προώθηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υποδομών και για την προώθηση της τεχνολογικής ανάπτυξης. Επιπλέον, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να δώσουν προτεραιότητα σε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη που αυξάνουν την ετοιμότητα για μελλοντικές κρίσεις που σχετίζονται με το κλίμα.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version