To καλύτερο ξεκίνημα των τελευταίων ετών κάνει το 2022 το ελληνικό χρηματιστήριο, αιφνιδιάζοντας θετικά σύσσωμη τη χρηματιστηριακή κοινότητα, καθώς με συνοπτικές διαδικασίες ο Γενικός Δείκτης «έσπασε» τις αντιστάσεις των τελευταίων είκοσι μηνών, κλείνοντας σε υψηλό διετίας.
- Οι λόγοι που φέρνουν January Effect
- «Σπάει» τις αντιστάσεις το Χ.Α. με οδηγό τις τράπεζες
- Σε υψηλό 22 μηνών ο τραπεζικός δείκτης
- Για 2η συνεχή συνεδρίαση οι συναλλαγές πάνω από 100 εκατ. ευρώ
Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε την 11η ανοδική συνεδρίαση στις 14 τελευταίες έχοντας ήδη σημαντική άνοδο μέσα στις έξι πρώτες συνεδριάσεις του 2022, με το έτος να ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 4,62% το 2022, ο FTSE 25 κερδίζει 5,23%, ο Mid Cap είναι στο +2,93%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγείται του ράλι με επίδοση +11,08%.
Στη συνεδρίαση της Τρίτης 11 Ιανουαρίου 2022 ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 934,61 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,76% μια ανάσα από το υψηλό ημέρας που ήταν στις 934,82 μονάδες (+1,79%) ενώ κινήθηκε όλη την ημέρα σε θετική τροχιά. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων δύο ετών, με το αμέσως υψηλότερο να εντοπίζεται στις 27 Ιανουαρίου 2020 όταν ο Γ.Δ. είχε κλείσει στις 936,25 μονάδες.
Η αγορά δηλαδή είναι κοντά στο να υποσκελίσει εντελώς τη ζημιά από την πανδημία και πλέον βάζει στόχο το όριο των 949 μονάδων που είναι το υψηλό των τελευταίων πολλών ετών, που είχε κλείσει στις 24 Ιανουαρίου 2020 αλλά ουδέποτε ξαναπλησίασε.
Βεβαίως, το «σπάσιμο» των αντιστάσεων και η υπέρβαση της αγοράς που έγινε σήμερα, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στις επόμενες συνεδριάσεις, ενώ το αλάνθαστο κριτήριο είναι το «φίλτρο των τριών ημερών». Θα πρέπει δηλαδή η αγορά να μην παλινδρομήσει αλλά να κρατήσει την υπέρβαση ώστε να «χτίσει» περαιτέρω πάνω σε αυτήν.
Και τούτο διότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας άτσαλης οπισθοδρόμησης, καθώς είναι πανεύκολη η αλλαγή ψυχολογίας σε μια τόσο ρηχή αγορά όπως η ελληνική, που λίγες δεκάδες εκατ. ευρώ μπορούν να κάνουν τη διαφορά, είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Επίσης, ο τραπεζικός κλάδος είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα οπότε δεν αποκλείεται τις επόμενες συνεδριάσεις να βγει προσφορά, προς κατοχύρωση κερδών και αποφόρτιση.
January Effect στο Χ.Α.
Το αξιοσημείωτο στοιχείο που προσδίδει ποιότητα στην τωρινή κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι η κατακόρυφη ενίσχυση των συναλλαγών, καθώς μετά τα 71 εκατ. ευρώ της Παρασκευής και τα 100,82 εκατ. ευρώ της Δευτέρας, σήμερα Τρίτη οι συναλλαγές εκτοξεύτηκαν στα 117,88 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για επίδοση που σε «καθαρές» συναλλαγές, χωρίς rebalancing δεικτών MSCI και χωρίς μεταβιβάσεις πακέτων λόγω placements, είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, στοιχείο που μαρτυρά την εισροή φρέσκων κεφαλαίων στο σύστημα. Ο τζίρος των πακέτων έφτασε στα 11,55 εκατ. ευρώ, ήταν δηλαδή το 10% του συνόλου των συναλλαγών. Πακέτα έλαβαν χώρα σε μετοχές όπως Eurobank, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Aegean Airlines, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΔΜΗΕ.
Οι καταλύτες που αναθέρμαναν το ενδιαφέρον
Αναλυτές της ελληνικής αγοράς επισημαίνουν πως αυτό που λαμβάνει χώρα είναι ένα… κλασικό January effect, καθώς πολλά διεθνή χαρτοφυλάκια προβαίνουν στο «χτίσιμο» των θέσεων όλου του έτους στις αναδυόμενες αγορές, μια εκ των οποίων είναι η ελληνική. Έτσι, λόγω της πολύ ρηχής εικόνας του Χ.Α., ακόμα και συναλλαγές που θεωρούνται πενιχρές για το μέγεθος αυτών των «παικτών», μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως φάνηκε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις που από τα 30 και τα 35 εκατ. τζίρου, συνολικά διακινήθηκαν 172 εκατ. ευρώ.
Κάποιοι αναλυτές επίσης σημειώνουν πως αυτή η διαφοροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου οφείλεται σε – εκτός προγράμματος – εξέλιξη, με κάποιες χρηματιστηριακές φήμες που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν να θέλουν την προσεχή Παρασκευή τον οίκο Fitch να κάνει την έκπληξη, ανεβάζοντας τη βαθμολογία της χώρας μας.
Κάποιοι σημειώνουν ότι είναι πιθανόν ο οίκος να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδας σε «θετικές» από σταθερές», προλειαίνοντας το έδαφος για περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας εντός των επόμενων 18 μηνών
Παράλληλα, κάποιοι βάζουν στην εξίσωση το γεγονός ότι αποκλείεται νέο lockdown στην Ελλάδα κάτι που σηματοδότησε το άνοιγμα των σχολείων. Σ’ αυτό το πλαίσιο σημειώνουν ότι δεν είναι τυχαία η κίνηση μετοχών όπως Jumbo (+3,33% χθες) και Coca Cola HBC (+2,48%), κίνηση που οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά θα παραμείνει ανοικτή.
Συνάμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος θεωρείται η χρονιά επιστροφής στην κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου, οπότε και χρηματιστηριακά είναι ο κλάδος στον οποίο αντανακλάται πιο άμεσα και κάθετα κάθε θετική εξέλιξη τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αγοράς και κατανάλωσης. Επίσης, η σχεδιαζόμενη πολιτική για αύξηση των επιτοκίων ευνοεί τον κλάδο που βλέπει το 2022 να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα.
Δεν είναι τυχαίο ότι και στην Ευρώπη υπάρχει μια στροφή επενδυτικών κεφαλαίων προς το χρηματοοικονομικό τομέα, ακριβώς λόγω των διαφαινόμενος εξελίξεων στο θέμα των ομολόγων. Έτσι, μια αγορά τόσο τραπεζοκεντρική, όπως το Χ.Α., ασφαλώς ωφελείται τα μέγιστα καθώς έχει τεράστια εξάρτηση από το συγκεκριμένο κλάδο, σε βαθμό ακραίας στρέβλωσης.
Γόνιμη περίοδος για όλη την αγορά
Σε κάθε περίπτωση το 2022 έχει ξεκινήσει με αρκετό ενδιαφέρον για όλη την αγορά, καθώς οι επιχειρηματικές διεργασίες είναι πολυποίκιλες, υπάρχει ωρίμανση διαπραγματεύσεων αλλά και αποφασιστικότητα για ισχυροποίηση σχημάτων, ενόψει της μεγάλης «επανάστασης» που φέρνουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μπορεί η νέα έξαρση της πανδημίας να «σκεπάζει» κάθε άλλη δραστηριότητα μονοπωλώντας σχεδόν την ειδησεογραφία, όμως όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι είμαστε μπροστά στην – οικονομικά και επιχειρηματικά – πιο γόνιμη περίοδο της νεότερης ιστορίας του τόπου.
Όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι ωριμάζει ακόμη περισσότερο το πεδίο για μεγάλες επιχειρηματικές εξελίξεις, με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης να λειτουργούν ως επιταχυντής, συνδυαστικά με τις εκτιμήσεις για το κύκνειο άσμα της πανδημίας σε κάποιους μήνες. Στο βαθμό λοιπόν που το επιτρέψει το διεθνές κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο – με κεντρικό οδηγό τις τράπεζες – μπορεί να έχει μια ενδιαφέρουσα χρονιά φέτος.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στο χώρο του Large Cap κυριάρχησε για ακόμη μια συνεδρίαση η μετοχή της Alpha Bank που έκλεισε με άνοδο 4,24% στα 1,2060 ευρώ, διακινώντας όγκο 20,9 εκατ. τεμάχια με τζίρο 25 εκατ. ευρώ, μακράν ο μεγαλύτερος της αγοράς. Ο ΟΤΕ (+2,13%) διακίνησε 15 εκατ. ευρώ, η Εθνική 14,44 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 13,39 εκατ. ευρώ. Συνολικά ο τραπεζικός κλάδος είχε κάτι λιγότερο από το ήμισυ των συναλλαγών διακινώντας 55,35 εκατ. ευρώ.
Κέρδη 3,65% είχε η μετοχή της Jumbo συνεχίζοντας τη βελτιωμένη εικόνα της, στο +3,52% η Ελλάκτωρ, ενώ σημαντικά κέρδη είχαν και οι Eurobank, Lamda Development, ΔΕΗ (μετά από 5ήμερο πτωτικό σερί), Εθνική, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Πειραιώς Financail και Viohalco. Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν οι ElvalHalcor, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και Quest Συμμετοχών.
Στον Mid Cap νέο ράλι άνω του 6% είχε η Ευρωπαϊκή Πίστη, στο +3,31% η AVAX, ενώ καλή εικόνα είχαν οι Ικτίνος, ΕΧΑΕ, Intracom Holdings, Cenergy Holdings, Reds, Παπουτσάνης, Τεχνική Ολυμπιακή και Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς 84 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 45 που υποχώρησαν.