Απολύτως σπάνια και… συλλεκτική ήταν η εικόνα που παρουσίασε το ελληνικό χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου 2022, καθώς σε μια ημέρα γενικευμένου καταποντισμού στις παγκόσμιες αγορές, το Χ.Α. όχι μόνο κινήθηκε κόντρα – τέμπο, αλλά ανέβασε τζίρους, με εισροές κεφαλαίων και τραπεζικό ράλι έως +5,18%.
- Ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ ο τζίρος μετά από καιρό
- Ράλι έως 5,18% στις τράπεζες με τον κλάδο στο +8% το 2022
- Εικόνα leader στην Alpha Bank που διακίνησε το ¼ του τζίρου με ράλι +5,18%
Πρόκειται για μια εικόνα που δεν συνάδει με τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς που όχι μόνο υστερεί τα μέγιστα έναντι των διεθνών αγορών όλα τα τελευταία χρόνια, δεν έχει καταφέρει ακόμη να υποσκελίσει τη ζημιά από τον Covid-19, βολοδέρνοντας εδώ και δύο σχεδόν χρόνια μεταξύ 850 και 920 μονάδων.
Η διάθεση διαφοροποίησης από το κλίμα των διεθνών αγορών είχε διαφανεί από την προηγούμενη – πρώτη εβδομάδα του χρόνου, όπου ενώ οι διεθνείς δείκτες διόρθωσαν, το Χ.Α. κινήθηκε ανοδικά κατά 1,47%, με τις τράπεζες να κερδίζουν +3,68%. Παράλληλα, ενώ το Χ.Α. έχασε τη συνεδρίαση της Πέμπτης (Θεοφάνια) όπου σύσσωμοι οι διεθνείς δείκτες καταποντίστηκαν, την Παρασκευή όχι μόνο έδειξε ανθεκτικότητα, αλλά ανέβασε και τζίρο πάνω από τα 71 εκατ. ευρώ, όταν οι μέσες συναλλαγές της περασμένης εβδομάδας ήταν μόλις 36 εκατ. ευρώ.
Ποντάρουν σε έκπληξη
Εύλογα λοιπόν γίνεται σαφές ότι αυτή η διαφοροποίηση της ελληνικής αγοράς οφείλεται σε – εκτός προγράμματος – εξέλιξη, με κάποιες χρηματιστηριακές φήμες που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν να θέλουν την προσεχή Παρασκευή τον οίκο Fitch να κάνει την έκπληξη, ανεβάζοντας τη βαθμολογία της χώρας μας.
Κάποιοι σημειώνουν ότι είναι πιθανόν ο οίκος αξιολόγησης να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδας σε «θετικές» από σταθερές», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αύξηση των (μειωμένων έτσι κι αλλιώς) πιθανοτήτων περαιτέρω αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μέσα στο 2022.
Μολονότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί έως την Παρασκευή, η αλήθεια είναι ότι η εικόνα των τραπεζών και το ράλι όλων των τελευταίων ημερών παραπέμπει σε προσδοκία… είδησης, που θα είναι θετική για τα μεγέθη και τις εργασίες τους. Την Παρασκευή ο κλάδος διακίνησε τζίρο πάνω από 29 εκατ. ευρώ, κλείνοντας κοντά στις 600 μονάδες για πρώτη φορά από τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ σήμερα έκλεισε στις 619,34 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές Μαΐου 2021, ήτοι οκτώ μήνες πίσω, ενώ διακίνησε τζίρο 56,6 εκατ. ευρώ!
Η αλήθεια είναι ότι η σχεδιαζόμενη πολιτική για αύξηση των επιτοκίων ευνοεί τον κλάδο που βλέπει το 2022 να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα. Όμως, και πάλι, η φρενίτιδα των σημερινών τοποθετήσεων δεν δικαιολογείται από αυτή την προσδοκία.
Σε υψηλό διμήνου ο Γενικός Δείκτης
Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε θετική τροχιά, έκλεισε στις 918,41 μονάδες με άνοδο 1,32%, έχοντας χαμηλό ημέρας στο άνοιγμα στις 909,67 μονάδες (+0,35%) και υψηλό στις 923,93 μονάδες (+1,93%) στις 12:47 μ.μ. Υψηλότερα ο Γ.Δ. είχε να κλείσει από τις 18 Νοεμβρίου 2021, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό σχεδόν δύο μηνών. Σημειώνεται πως ήταν η 10η ανοδική συνεδρίαση στις 13 τελευταίες για το ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που πιστοποιεί την «αθόρυβη» βελτίωση που καταγράφηκε τις ημέρες των εορτών, με περιορισμένους τζίρους και απουσία πωλητών.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη
O FTSE 25 έκλεισε στις 2.214,90 μονάδες με άνοδο 1,55%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.517,45 μονάδες με μικρή άνοδο 0,20%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 619,34 μονάδες με ράλι +3,90%.
Η αξία συναλλαγών στο σύνολο του Χ.Α. έφτασε στα 100,82 εκατ. ευρώ που είναι μια από τις υψηλότερες των τελευταίων πολλών μηνών, που μαρτυρά την επαναδραστηριοποίηση ισχυρών «παικτών». Τα πακέτα ήταν μόλις 9,85 εκατ. ευρώ, ήτοι 9,88% του συνόλου, ενώ δέσποσε έχοντας συμπεριφορά leader η Alpha Bank που διακίνησε πάνω από το ¼ του τζίρου με 27,31 εκατ. ευρώ και όγκο 23,8 εκατ. τεμάχια, έχοντας και τη μεγαλύτερη άνοδο σε όλο τον Large Cap με +5,18%.
Σημαντικό τζίρο 13,76 εκατ. ευρώ με άνοδο 3,41% είχε και η Εθνική, ενώ η Eurobank διακίνησε 10,45 εκατ. ευρώ με άνοδο 3,33% πλησιάζοντας το 1 ευρώ.
Πλην των τραπεζών κέρδη άνω του 3% είχε η Jumbo, άνω του 2% ενισχύθηκε η Coca Cola HBC, ενώ πλέον του 1% κέρδισαν οι Τιτάν, Μυτιληναίος, Motor Oil και ElvalHalcor. Σε αρνητική τροχιά έκλεισαν οι ΔΕΗ (-1,66% και 5η διαδοχική πτωτική συνεδρίαση), ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Quest Συμμετοχών και Lamda Development.
Στον Mid Cap η εικόνα ήταν μεικτή. Κέρδη 4,53% είχε η Ευρωπαϊκή Πίστη, στο +2,06% η Παπουτσάνης λόγω καλών αποτελεσμάτων το 2021, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι ΕΧΑΕ και Πλαίσιο. Στον αντίποδα, πτώση 3,17% είχε η Intracom Holdings, ενώ η Κρι Κρι υποχώρησε κατά 1,43%.
Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως SATO, Δούρος, ΑΝΕΚ, CPI, Επίλεκτος, Χαϊδεμένος, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Λανακάμ, Ελγέκα, Ευρωσύμβουλοι, Παΐρης και Byte Computer, ενώ υποχώρησαν οι Κλωστ. Ναυπάκτου, Κέκροπας, Ίντεργουντ, Moda Bagno, Έλαστρον, Σωλ. Τζιρακιάν και ΑΒΕ. Στο σύνολο της αγοράς 91 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 43 που υποχώρησαν.