Σενάρια πρόωρων εκλογών βρίσκονται εκ νέου στο προσκήνιο, με τα media όλων των αποχρώσεων να τα αναδεικνύουν μετ επιτάσεως, επ αφορμής της ελεγχόμενης -όπως διαβλέπουν- έξαρσης της Omicron και καθώς το συνδυαστικό effect της ανάκαμψης-αντίδρασης και των μέτρων στήριξης φθίνει ταχύτερα από τις αρχικές προσδοκίες.
- Τα σενάρια πρόωρων εκλογών
- Τα πρόσωπα και τα ερωτηματικά
- Η χρονική συγκυρία
- Οι γεωοικονομικές επιπτώσεις και
- ο γεωπολιτικός αντίκτυπος
Η μετουσίωση των σεναρίων και παρασκηνιακών πολιτικών διεργασιών σε δημοσιεύματα στα mainstream media και μάλιστα “κατά ριπάς” αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο και κατ επέκταση το country risk, ενώ δημιουργούν ένα νέο πολιτικό μικροκλίμα ικανό να επηρεάσει όχι μόνο τις εσωτερικές εξελίξεις, αλλά και το γεωπολιτικό τοπίο.
Σε πολιτικό επίπεδο, εξετάζεται η βασιμότητα των σεναρίων για πρόωρες εκλογές, ενδεχόμενες επιχειρηματικές σκοπιμότητες που τα υποκινούν, καθώς και το ενδεχόμενο να αποτελούν έκφραση της ανάγκης των κομμάτων να τα τροφοδοτήσουν. Εν τέλει, όμως, θα πρέπει να αναλυθεί και η στρατηγική της κυβέρνησης, που -αν μη τι άλλο- τα αφήνει να ωριμάσουν. Επίσης, πρέπει να αξιολογηθούν τα σενάρια του χρόνου των πρόωρων εκλογών, αν δηλαδή θα είναι εντός του πρώτου ή του δεύτερου εξαμήνου.
Auditor’s note
Στρατηγικά, το ενδεχόμενο η εκλογολογία να τροφοδοτείται κεντρικά, καταδεικνύει προσπάθεια αύξησης της συσπείρωσης και μοιάζει περισσότερο με “αγωνιστική γυμναστική”. Τέτοια σενάρια έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. Κατ επέκταση, η επιλογή τους προδίδει είτε πολιτικό πανικό, είτε γεωπολιτική αβεβαιότητα που η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι το μπαράζ δημοσιευμάτων δημιουργεί κόστος.Το Crisis Monitor έχει επισημάνει τη δυναμική αύξησης του πολιτικού κινδύνου στην Ελλάδα από τις ενέργειες της κυβέρνησης σε μια σειρά από τομείς. Την αύξηση του ρίσκου διαβάζει καιρό τώρα και το Χρηματιστήριο που αδυνατεί να ακολουθήσει τις διεθνείς αγορές.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τους τόνους, για πρόωρες εκλογές, ανεβάζουν η Ναυτεμπορική, του Δημήτρη Μελισανίδη και το Βήμα του Βαγγέλη Μαρινάκη. Αμφότεροι είναι σε κόντρα με την κυβέρνηση για τα περιοριστικά μέτρα τα οποία αναγκάζουν τις ομάδες σε αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αυτό όμως, δεν καθιστά ανυπόστατα τα σενάρια, αλλά εγείρει ερωτηματικά για τα κίνητρα τους. Το ένα δεν ακυρώνει το άλλο, αντιθέτως, θα μπορούσαν να δράσουν ως καταλύτες εξελίξεων ή και να αποδειχθούν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο δεν στερείται πολιτικής λογικής και θα μπορούσε να εξυπηρετεί και γεωπολιτικές σκοπιμότητες, σε βαθμό που και η αντιπολίτευση το αποδέχεται ακόμα και ως… δυναμική απειλή.
Γεωπολιτικές αναταράξεις
Από γεωπολιτική σκοπιά, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ακολουθούν την διαφαινόμενη μεταβολή στάσης των ΗΠΑ απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ συμπίπτουν και με τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού ισορροπιών από τη νέα γερμανική κυβέρνηση. Παράλληλα, οι εξελίξεις στο Καζακστάν, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, στο πλαίσιο της νέας διαπραγμάτευσης ΗΠΑ – Ρωσίας, εν τη απουσία των Ευρωπαίων, δημιουργούν ένα ευρύτερο κλίμα ανακατατάξεων, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις και στην ανατολική Μεσόγειο.
Το uptick αυτό του πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα όμως, απαντάται και στην Κύπρο, όπου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης παραιτήθηκε κάνοντας λόγω για πρόωρες πολιτικές διεργασίες και κλίμα που υπονομεύει το κυβερνητικό έργο.
Απειλή τέλειας καταιγίδας
Σε γεωοικονομικό επίπεδο, τα σενάρια πρόωρων εκλογών απειλούν να φέρουν την τέλεια καταιγίδα στην Ελλάδα, καθώς η αύξηση του πολιτικού ρίσκου συμπίπτει με την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την εκπνοή του waiver της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα. Η χρονική σύμπτωση των γεγονότων αυτών μπορεί να δυναμιτίσει την εξίσωση του ρίσκου και να περιορίσει τις ήδη περιορισμένες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα. Ενδεχομένως, μάλιστα, να δημιουργήσει και τάσεις φυγής κεφαλαίων, προκαλώντας αναταράξεις στην αγορά και την οικονομία.
Την ανησυχία και τον προβληματισμό εντείνει paper με το οποίο οι ΗΠΑ αίρουν τη στήριξή τους στον East Med, κίνηση που θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.
Το ελληνικό Χρηματιστήριο, που απέχει από τα προ-πανδημίας επίπεδα και επιμένει σε μια μακρόσυρτη και βασανιστική συσσώρευση, θα μπορούσε να ωφεληθεί από το αυξημένο ρίσκο, καθώς αυτό θα προκαλούσε μετακίνηση κεφαλαίων από άλλες μορφές επενδύσεων. Επίσης, η ιστορία δείχνει πως οι προεκλογικές περίοδοι είναι ανοδικές για το Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Τα σενάρια πρόωρων εκλογών
Σενάρια πρόωρων εκλογών δημοσιεύουν ταυτόχρονα σήμερα Δευτέρα η Ναυτεμπορική του Δημήτρη Μελισανίδη και το Βήμα του Βαγγέλη Μαρινάκη. Θα μπορούσε να είναι βέβαια σύμπτωση ή ένδυα θεμάτων λόγω της εορταστικής ραστώνης.
Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσαν δύο εφοπλιστές να ποδηγετήσουν τις πολιτικές εξελίξεις μέσα από τα media που ελέγχουν ή αν απλά θέλουν να στείλουν κάποιο -ενδεχομένως κοινό- μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπ αυτό το πρίσμα, πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι αμφότεροι ελέγχουν ομάδες, οι οποίες πλήττονται από τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση για την ανάσχεση της πανδημίας και είχαν διαμαρτυρηθεί εντόνως νωρίτερα. Χθες, Κυριακή, διοργανώθηκε πορεία διαμαρτυρίας στη Νέα Φιλαδέλφια με αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ με αντίστοιχες κινητοποιήσεις έχει προειδοποιήσει και ο Βαγγέλης Μαρινάκης από την επίσημη σελίδα των φιλάθλων του Ολυμπιακού, πριν από την ανακοίνωση των μέτρων.
Τί λέει η Ναυτεμπορική
Η εφημερίδα του Δημήτρη Μελισανίδη αντλεί το θέμα από την ανασκόπηση, όπως επισημαίνει, των Κυριακάτικων εφημερίδων και την αρθρογραφία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος υπογράμμισε ότι «υπό τις παρούσες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, παραίτηση του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης δεν σημαίνει εκλογές».
Ο αρθρογράφος, επισημαίνει μάλιστα ότι “ο χρονισμός αλλά και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης αναφοράς προκάλεσε εύλογα ερωτήματα σχετικά με τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για την επόμενη περίοδο. Τα ερωτήματα αυτά ενισχύθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα από πολυάριθμες διαρροές προς τον Τύπο που αναφέρουν ότι, λόγω της απλής αναλογικής, οι επόμενες εκλογές υπάρχει ενδεχόμενο να μην είναι διπλές όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αλλά ακόμη και τριπλές”.
Όσον αφορά την πολιτική λογική, η εφημερίδα αναφέρει ότι στόχος “του συγκεκριμένου αφηγήματος είναι να λειτουργήσει ως φόβητρο και να αποτρέψει τον κίνδυνο αποσυσπείρωσης και χαλαρής ψήφου που μπορεί να προκαλέσει το σύστημα της απλής αναλογικής”.
Η εφημερίδα, υποστηρίζει ότι το σενάριο αυτό υποστηρίζεται από την κυβερνητική ρητορική για «ήπια» Όμικρον και επικείμενη επιστροφή στην κανονικότητα.
Έτσι, αναφέρει ότι συνδυαστικά, οι δύο επικοινωνιακές πρακτικές εκλαμβάνονται ως ένδειξη ότι η κυβέρνηση εξετάζει και πάλι το σχέδιο για πρόωρες εκλογές.
Η οπτική του Βήματος
Από την άλλη πλευρά, το Βήμα του Βαγγέλη Μαρινάκη, προωθεί ένα πιο ολοκληρωμένο σενάριο, στο οποίο λαμβάνει υπόψη την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας καθώς και τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις.
Ειδικότερα, αναφέρει ότι όλες οι δυνάμεις, κυβερνητικές και αντιπολιτευόμενες, συνειδητοποιούν το άνοιγμα του εκλογικού κύκλου και σπεύδουν να τοποθετηθούν αναλόγως.
Το 2022, αν δεν είναι εκλογικό έτος, κατά πάσα βεβαιότητα θα είναι προπαρασκευαστικό των εκλογών που σύμφωνα με το Σύνταγμα θα διεξαχθούν το αργότερο στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους.