Μετά από 13 χρόνια ζωής, με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 800 δισ. δολάρια το Bitcoin είναι με διαφορά το μεγαλύτερο και πιο διαδεδομένο κρυπτονόμισμα, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα το 1 δισ./24ωρο, αποδεικνύοντας ιδιαίτερα μεγάλο βάθος αγοράς.
Παρ’ όλα αυτά, το Bitcoin, δεν έχει ακόμη καταφέρει να ξεπεράσει τις “παιδικές ασθένειες”, ήτοι τις μεγάλες διακυμάνσεις, καθώς ακόμα δεν έχει παγιοποιήσει τη θέση του στο διεθνές χρηματοοικονομικό στερέωμα. Η μεταβλητότητα είναι πολύ υψηλή, ανεβάζοντας το ρίσκο και καθιστώντας το εξαιρετικά επικίνδυνο για επενδύσεις.
Έχοντας εκτιναχθεί σε υψηλό όλων των εποχών άνω των 60 χιλιάδων δολαρίων τον Απρίλιο του 2021, το Bitcoin έχασε γύρω στα 30 χιλιάδες δολάρια στα τέλη Ιουλίου. Τότε, τα σενάρια για μηδενισμό και πλήρη κατάρρευση επανήλθαν, χωρίς ωστόσο να ευοδωθούν. Εν μέσω πανικού, στη σκιά αρνητικών ειδήσεων και άλλων, αρκούσε η έγκριση του πρώτου Bitcoin ETF για να δώσει ώθηση που οδήγησε την τιμή σε νέο ιστορικό ρεκόρ, πάνω από τα 67 χιλιάδες δολάρια στις αρχές Νοεμβρίου.
Fed και Καζακστάν
Ούτε ευφορία είναι όμως… παντοτινή στα κρυπτονομίσματα. Οι πληθωριστικές πιέσεις -αν και αρχικά συνέβαλλα στη συζήτηση για την καθιέρωση του Bitcoin ως αποθεματικού νομίσματος- ανάγκασαν τη Fed να επιταχύνει την έξοδο από το QE και να αναθερμάνει τις προσδοκίες για γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων. Τα νέα αυτά προκάλεσαν sell-off διαρκείας στα κρυπτονομίσματα, με πρώτο το Bitcoin. Η προοπτική ακριβότερου χρήματος αναγκάζει πολλά χαρτοφυλάκια να περιορίσουν το ρίσκο και να μειώσουν τη μόχλευση τους, επιλέγοντας ταυτόχρονα να στρέψουν ρευστότητα σε ομόλογα και προϊόντα χαμηλού ρίσκου.
Την κατάσταση επιδείνωσαν οι κοινωνικές αναταραχές στο Καζακστάν, καθώς η κυβέρνηση εκεί διέκοψε την πρόσβαση στο internet περιορίζοντας την παραγωγή bitcoins από miners που έχουν ως έδρα τους τη χώρα, λόγω του χαμηλού -έως τώρα- ενεργειακού κόστους. Το Καζακστάν, ιδιαίτερα μετά το crack down της Κίνας στους miners κατέστη η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή bitcoins, φιλοξενώντας miners που έφυγαν από την Κίνα, οι οποίοι προστέθηκαν στο ήδη ευρύ οικοσύστημα που είχε εδραιωθεί εκεί. Μέχρι πρότινος το Καζακστάν αντιπροσώπευε το 18,1% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας για την παραγωγή Bitcoin.
You will find more infographics at Statista